Duymak şaşırtıcı olabilir, ancak düşük yapmak çok yaygındır. Araştırmalar, tüm döllenmelerin %25 ila %50’sinin düşükle sonuçlanabileceğini gösteriyor. Düşük yapmak, yaygın da olsa, toplumumuzda tabu olarak görülen ve bahsi pek geçmeyen bir konudur. Bu durum, düşük yapan kadınların kendini yalnız ve çaresiz hissetmesine yol açabilir. Dahası düşük yapmak bir aile kurmaya çalışan bireyler ve çiftler için bir duygusal yıkım olabilir. Düşük yaptıktan sonra derin üzüntü yaşamak tamamen doğaldır. Doktorunuz sizi destek amaçlı bir psikoloğa yönlendirebilir. Amacımız, düşüğün biyolojik bir nedeni olup olmadığını anlamanıza yardımcı olmaktır. Ayrıca, çoğu kadının yenilikçi teknolojilerimizin yardımıyla başarılı bir şekilde gebe kalmaya devam edebileceğini anlatmaktır. Bu yazımızda sizler için düşük belirtileri konusunu ele alacağız.
Araştırmalar, tüm gebeliklerin %25 ila %50’sinin düşükle sonuçlanabileceğini gösteriyor. Bu oldukça yüksek bir rakam!
Çoğu zaman, bu düşükler gebe kalma sürecinin o kadar başında gerçekleşir ki, bir kadın hamile olduğunu bile bilmeyebilir. Bu erken kayıplar bazen kan çalışmasıyla (kimyasal gebelikler olarak adlandırılır) belgelenebilir, ancak hamileliğe ilişkin başka klinik kanıt yoktur.
Düşük yapmış olmanız, bir çift olarak tekrar bebek sahibi olamayacağınız anlamına gelmez.
Düşük yaptıktan sonra hamilelik tekrar oluşabilir ve umutlu olmak için birçok neden vardır.
Düşük Nedir?
Düşük, gebeliğin 20. haftasından önce gerçekleşen gebelik kaybı olarak tanımlanır. Tekrarlayan gebelik kaybı veya tekrarlayan düşük, düşük yapmanın art arda birden fazla ortaya çıkmasıdır. Düşük belirtileri ve semptomları arasında sırt ağrısı, karın ağrısı, ateş, şiddetli kramplar, doku ve kan pıhtılarının eşlik ettiği vajinal kanama vardır.
Düşük Yapmanın Nedenleri
1. Genetik Anormallikler
Annenin, babanın veya her ikisinin veya sadece embrionun kromozomal anormallikleri, ilk trimester kayıplarının en az % 50-60’ının nedenidir. Bu, erken gebelik kaybının en yaygın nedenidir.
2. Yaş
40+ kadınlar hamileliği etkileyebilecek daha yüksek sağlık koşulları riski taşıdığından ve kromozomal düzensizlikleri olan yumurtalara sahip olma olasılığı daha yüksek olduğundan, ileri yaş düşüklerin yaygın bir nedenidir.
3. Anatomik Anormallikler
En yaygın anatomik anormallik, doğuştan rahimde bulunan şekil bozukluklarıdır, özellikle de septat uterus. Rahimdeki miyomlar veya polipler de düşükle ilişkilidir, ancak cerrahi olarak çıkarılabilirler.
4. İmmünolojik Faktörler
Plasental yetmezlik ve düşük, anormal kan pıhtılaşmasından kaynaklanabilir. Anormal kan pıhtılaşmasının yaygın nedenleri antifosfolipid antikor sendromu (APS) veya lupus antikoagülandır.
5. Endokrin Sorunları
Özellikle tiroid ve hipofiz hormonları dengede olmadığı zaman düşük yapma olasılığı artar.
6. Düşük Tedavisi
Düşük tedavisinde nasıl bir yol izleneceği yapılacak testlerin sonuçlarına bağlıdır. Testler aracılığıyla hormonal bir sorun tespit edilirse, tedavi tıbbi olabilir.
Rahimde yapısal bir kusur bulunursa, tedavi cerrahi olabilir.
Cerrahi tedavinin (myom çıkarılması gibi) gerekli olup olmadığına ve ne zaman gerekli olduğu konusunda doktorunuza danışın. Tanısal testler üreme sisteminizde, yapısal, kromozomal, hormonal veya myomlar gibi durumlarla ilgili herhangi bir sorun ortaya çıkarmazsa, adet döngünüz geri döndüğünde (genellikle 4-6 hafta sonra) tekrar gebe kalmayı denemenizi önerebiliriz.
Bu testlerin ve tedavilerin örnekleri şunları içerir:
- PGS ve Tüp Bebek
Hamilelik kaybının en yaygın nedeni, bir embriyoda yanlış sayıda kromozomlara yol açan genetik bir sorun olan anöploididir. Birçok düşük, bu kromozomal anormalliklere bağlı olduğundan, bir tedavi şekli preimplantasyon genetik taramanın (PGS) yapılmasıdır. Bu test, tüp bebek yoluyla implantasyondan önce embriyoların genetik analizine izin verir. Genetik test, sağlıklı bir hamilelik ve doğum olasılığını artırır. Embriyolardan sadece sağlıklı, kromozomal olarak normal olanların rahime yerleşmesine izin vererek düşük yapma şansını önemli ölçüde azaltır.
- Kan Testi
Basit bir kan testi, progesteron ve tiroid hormonları dahil olmak üzere hamileliği etkileyen bir dizi hormon hakkında bilgi verir.
- Ultrason
Ultrason, vücuttaki organların ve diğer yapıların görüntülerini oluşturmak için ses dalgalarını kullanır, bu da doktorların infertiliteye ve düşüklere neden olabilecek miyomları veya polipleri ve uterus büyümelerini tespit etmesini sağlar. Sizin için bu yazımızda düşük ve düşük belirtileri konusunu ele aldık. Daha fazla içeriğe ulaşmak için internet sitemizi buraya tıklayarak ziyaret edebilirsiniz.