Düzensiz Adet Görenlerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Sağlıklı bir üreme sistemine sahip olan her kadında üreme dönemi yani ergenlik çağının başlamasıyla birlikte menstrüasyon dönemi de başlar. Adet dönemi olarak da bilinen menstrüasyon döneminde yumurtalıklarda bulunan yumurta rezervlerinden bir kısmı olgunlaşarak döllenme için uygun hale gelir. Ancak olgunlaşmış ve döllenmeye hazır yumurta sperm hücresi ile döllenmemiş ise yumurta adet kanamasıyla birlikte vücuttan atılır. Sağlıklı üreme sistemine sahip kadınlarda bu döngü ortalama 28 günde bir kendini tekrar eder. Kadın üreme sisteminde bulunan ya da gelişen sağlık problemleri ise üreme sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışmasını engelleyerek adet döngüsünün bozulmasına neden olabilir. Bu durum genellikle adet düzensizliği olarak adlandırılırken aynı zamanda kadınlar tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. Özellikle de düzensiz adet görenlerde hamilelik belirtileri en çok araştırılan sorular arasında ilk sıralarda yer almaktadır. 

Yazımızda ise adet düzensizliği hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak adet düzensizliği nedir, nedenleri nelerdir ve tedavi süreci nasıldır soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. Ayrıca düzensiz adet görenlerde hamilelik belirtileri nelerdir sorusunun cevabını da yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Adet Düzensizliği Nedir?

Kadınlarda ergenlik dönemine girilmesiyle salgılanmaya başlayan hormonlarla birlikte artık üreme sistemi de aktif olarak çalışmaya başlar. Ergenlik döneminde hormonların uyarması ile gerçekleşen ilk kanamadan sonra yumurta rezervlerinin bitmesi yani menopoz dönemine kadar kadının adet kanaması görmesi beklenir. Ayrıca bu adet kanamaları adet siklusu yani adet döngüsü adı verilen belirli bir düzende meydana gelir. Her ay düzenli olarak gerçekleşen adet kanamaları 21 ile 35 günde bir ya da kabul edilen ortalama ile 28 günde bir gerçekleşmelidir. Adet kanamalarının gerçekleşmesinde beynimizde yer alan hipotalamus, hipofiz bezinin yanı sıra üreme sisteminde bulunan yumurtalık ve rahimlerin bir arada ve uyum içinde çalışması gerekmektedir. Birlikte çalışan bu organların sistemlerinde bulunan herhangi bir bozukluk adet döngüsünün bozulmasına neden olacaktır. Kadınlarda adet döngüsünün bozulması ile birlikte olması gerekenden daha erken ya da olması gerekenden daha geç adet olması durumu ise adet düzensizliği olarak tanımlanmaktadır. 

Adet Düzensizliğinin Nedenleri

Adet düzensizliği yaşayan kadınların en çok merak ettikleri konuların başında adet düzensizliği nedenleri konusu gelmektedir. Çünkü üreme sistemlerinde neden böyle bir şeyin meydana geldiğini ve nedenlerini merak ederler. Adet düzensizliği nedenleri ise oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir. Bunun nedeni ise adet düzeninde birçok farklı organın ve sistemin rol oynamasıdır. Bu yüzden adet düzensizliği nedenleri kişiden kişiye farklı durumlara bağlı olarak ortaya çıkabilir. Ancak yine de genel olarak bakacak olursak adet düzensizliğinin en önemli sebeplerinden biri hormonal dengesizliklerdir. Kadın üreme sisteminde, yumurtalıklarda kist bulunması, miyom, polip hatta sigara kullanımı dahi hormonların dengesini etkileyebilmektedir. Bu durum ise adet döngüsünün bozulmasına neden olacaktır. Ayrıca tiroit hormonlarının fazla salgılanması, diyabet, bazı doğum kontrol yöntemleri, çeşitli kronik hastalıklar da adet düzensizliğine neden olabilmektedir. Yukarıda da belirttiğimiz gibi adet düzensizliği nedenleri oldukça geniş bir yelpazeye sahiptir ve bu yüzden kişiden kişiye değişkenlik gösterebilir. 

Adet Düzensizliği Tedavi Süreci

Adet düzensizliği tedavi sürecine başlamak için öncelikle adet düzensizliği tanısı konması gerekir. Adet düzensizliği belirtileri ile doktora başvuran kadınlarda öncelikle adet düzensizliği ile ilgili bilgiler elde edilmeye çalışılır. Bunun için adet kanaması aralığı, kanamanın süresi ve kanama miktarı sorgulanır. Ardından hastanın adet düzensizliği yaşamasına neden olan durumu belirlemek için çeşitli muayeneler, testler ve görüntülemeler gerçekleştirilir. Bütün bu değerlendirmeler hem adet düzensizliğinin neden kaynaklandığını anlamak hem de doğru tedavi yöntemini belirleyebilmek açısından büyük önem taşımaktadır. Adet düzensizliğinin nedeni hormonal dengesizliklerden kaynaklanıyor ise uygulanacak olan tedavi yöntemi hormonlara yönelik olacaktır. Ancak adet kanaması yumurtalık kisti, rahim içerisinde bulunan polip veya miyom gibi durumlardan kaynaklanıyor ise doktorunuz hastalığın şiddetine göre cerrahi müdahale ile tedavi yöntemini tercih edebilir. Adet düzensizliği durumunda dikkat edilmesi gereken en önemli detay kişinin adet dönemini düzenli olarak takip etmesi ve herhangi bir düzensizlik yaşaması durumunda en kısa sürede konusunda uzman bir doktora başvurması gerekliliğidir. 

Düzensiz Adet Görenlerde Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Bebek sahibi olmak isteyen kadınlar için düzensiz adet görenlerde hamilelik belirtileri en çok araştırılan konular arasında yer almaktadır. Çünkü hamileliğin en önemli belirtilerinden olan adet kanamasının gecikmesi, hali hazırda adet kanamalarında gecikme yaşayan bir kadın için bir belirti olarak algılanmayabilir. Ancak adet düzensizliğine sahip olduğu halde hamile kalan kadınlarda da sağlıklı bir üreme sistemine sahip kadınlar ile aynı hamilelik belirtileri görülmektedir. Geciken adet kanamasının yanı sıra kişi sık sık idrara çıkma ihtiyacı hissediyor ise hafif mide bulantılar başlamış ise gebelik testi yaptırabilir. Ayrıca göğüs hassasiyetinin artması, ruh halinde yaşanan değişiklikler, vajinal akıntıda artış ve şişkinlik hissi de düzensiz adet görenlerde hamilelik belirtileri olarak kabul edilir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “düzensiz adet görenlerde hamilelik belirtileri ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve düzensiz adet görenlerde hamilelik belirtileri konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek