Gebelikte Suyun Fazla Olması Ne Anlama Gelir?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Her anne adayı için öğrenilmesi gereken çeşitli hamilelik durumları vardır. Bunlardan birisi de gebelik suyunun fazla olması durumudur. Gebelikte suyun fazla olması bazı anne adaylarının korkmasına neden olan bir konudur. Gebelik boyunca, bebeğin suyunun normalden fazla olması durumu, polihidroamnios olarak ifade edilir.

Anne adayları daha çok amnion sıvısının az olması (oligohidramnios) durumunda endişe duyar. Bunun aksine sıvının fazla olması, anne ve bebek için risk oluşturmaktadır.

Amniotik sıvı özellikle gebeliğin orta ve geç dönemlerinde bebeğin idrarı, bebeğin akciğerlerindeki sıvının sekresyonu ile oluşmaktadır. Sıvının döngüsü ise bebeğin yutması ve plasental (bebeğin eşi) yüzeyden emilmesi ile devam eder. Amniotik sıvı, gebelik haftası ilerledikçe artar. Bunun yanı sıra 33 haftadan sonra düşüşe geçer. 39 haftadan sonra ise daha hızlı azalır. 10 haftada 20 ml, 22 haftada 630 ml, 28 haftada 770 ml, 41 haftada 515 ml azalma görülür.  Kalem Bebek olarak bu yazımızda, gebelikte suyun fazla olması konusu hakkında merak edilenleri ele alacağız. 

gebelikte-suyun-fazla-olmasi-nedir

Gebelikte Suyun Fazla Olması Nedir?

Bebeğin içinde yaşadığı sıvı amnion sıvısı olarak adlandırılır. Amnion sıvısı gebelik takibi sırasında değişik nedenlerle artabilmektedir. Gebelikte suyun fazla olması gebelik takibini değiştirecek önemli bir durum olarak görülmektedir.

Amnion sıvısı erken haftalarda 10 ml/hafta oluşurken, 20 hafta civarında 50 ml/hafta düzeyine ulaşır. 34. haftadan sonra azalmaya başlamaktadır. Son haftalarda bebeğin suyu azalabilir. Bununla birlikte belirlenmiş bir sınır değer mevcuttur. 32 haftadan sonra amnion sıvı miktarı 1.5-2 litreden fazlaysa gebelikte suyun fazla olması söz konusudur.

Gebelikte suyun fazla olması rahim duvarının gerilmesine neden olarak erken doğumun başlamasına sebep olabilir. Bu durum ise karnın aşırı büyümesine bağlı olarak annede karın ağrısı, hassasiyet, nefes darlığı gibi sıkıntılar oluşturabilir.

Gebelikte suyu fazla olup doğum yapanlarda, doğum sonrası rahmin kendini toplayamaması sonucu aşırı kanamalar görülebilir. Suyun gelmesiyle birlikte kordon sarkması durumunun olasılığı da artar. Bebekte duruş ve pelvise giriş anormallikleri bu durumlarda daha fazla görülür. Bununla birlikte annede idrar yollarına aşırı baskı nedeniyle annenin böbrek toplayıcı kanallarında genişleme ve sık idrar yolu enfeksiyonu yaşanabilir.

Gebelikte Suyun Fazla Olması Normal Doğumu Engeller mi?

Gebelikte suyun fazla olması, rahim duvarının gerilmesine neden olur. Bu durum ise erken doğumun başlamasına sebep olabilir. Karnın aşırı büyümesine bağlı olarak annede karın ağrısı, hassasiyet, nefes darlığı gibi sıkıntılar oluşabilir. Kısacası gebelikte suyun fazla olması normal doğumu engellememekte ancak erken doğuma neden olabilmektedir.

gebelikte-suyun-az-olmasi

Gebelikte Suyun Az Olduğu Durumlarda Ne Yapılmalı?

Anne adayının suyunda azalma görüldüyse amnion sıvısının artırılması için çeşitli kriterleri dikkate almak gerekir. Kesin faydası olup olmadığı bilinmemekle beraber uzmanlar bazı uygulamaların sıvı miktarını artırmaya yardımcı olabileceğini öne sürmektedir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Mutlaka bol su tüketilmesi gereklidir. (Günde en az 2,5 litre)
  • Anne adaylarının günlük sıvı alımına özen göstermesi, çorba, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi sıvı gıdaları bol bol tüketmesi tavsiye edilmektedir.
  • Sağlıklı ve dengeli beslenmeye özen gösterilmesi de son derece önemlidir. Tek tip beslenme yerine öğünlerde her besin grubundan yiyeceğin bulunmasına ve yeterli miktarda protein alımına dikkat edilmesi gerekir.
  • Sık dinlenilmeli, oksijen taşınmasını kolaylaştırmak için hafif, vücudu zorlamayan egzersizler yapılmalıdır. 

Hamilelikte amniyon sıvısı azalması her zaman ciddi bir sorun olduğu veya olacağı anlamına gelmez. Amnion sıvısının azalma miktarı düşükse yakın takibe devam edilerek doğumun normal zamanında gerçekleşmesi beklenir. Rutin bir ultrason kontrolü sırasında teşhis kolayca yapılır. Su miktarı 500 ml altına düştüğünde ise anne adayının yakın takibe alınması ve gidişata göre ne yapılacağına karar verilmesi son derece önemlidir. Bu noktada yapmanız gereken doktorunuzun tüm uyarılarına ve tavsiyelerine uymaktır.

Kalem Bebek olarak bu yazımızda, “Gebelikte suyun fazla olması ne anlama gelir?” hakkında merak edilenleri ele aldık. Hamilelik süreci hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek