Histeroskopi: Rahim İçi Muayenenin Önemi ve Uygulanışı

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Kadın üreme sistemi, birçok organ ve sistemin iş birliği içerisinde çalışması ile fonksiyonlarını yerine getirebilen bir sisteme sahiptir. Ayrıca son derece hassas olan bu sistemde özellikle üreme döneminin başlamasıyla birlikte bazı sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. Vajinal akıntı, adet düzensizliği, pelvik ağrılar ve cinsel fonksiyon bozuklukları ise kadın üreme sisteminde en çok görülen hastalıklar arasında yer almaktadır. Kadın üreme sisteminde her ne kadar bütün organlar ayrı bir öneme sahip olsa da sahip olduğu görevler ile rahim en önemli kadın üreme sistemi organları arasında yer almaktadır. Yazımızda ise histeroskopi cihazıyla ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayacak konular hakkında başlıklar ile detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

Rahim, sperm ile yumurtanın döllenmesi sonucu oluşan embriyonun tutunmasını sağlayarak büyümesini ve gelişmesini sağlayan organdır. Bebeğin anne karnında gelişerek büyürken aynı zamanda korunmasını da sağlar. Ayrıca yine sahip olduğu kas yapısı ile bebeği dışarı itmeye yardımcı olarak doğumun gerçekleşmesini sağlayan da yine rahimdir. Bütün bunlar göz önüne alındığında sağlıklı bir üreme sistemine sahip olmak için rahim sağlığına dikkat etmek de büyük önem taşımaktadır. Düzenli olarak gerçekleştirilen rahim içi muayene, kadınlarda görülebilecek rahim hastalıklarının erken teşhisi ve tedavisinde son derece önemlidir. Rahim içi muayenesi sırasında doktorlar daha detaylı bir muayene için çeşitli görüntüleme cihazlarını kullanırlar. Bu cihazlardan biri de histeroskopi cihazıdır. 

histeroskopi-nedir-ve-neden-yapilir

Histeroskopi Nedir ve Neden Yapılır?

Histeroskopi kelime anlamı olarak bakıldığında “histero” ve “skopi” şeklinde iki kelimeden oluşmaktadır. Bu kelimeler ise dilimize “rahim” ve “görüntüleme” anlamlarına gelmektedir. Kısacası kelime anlamlarından da anlaşılacağı üzere rahmin görüntülenmesine olanak sağlayan bir cihaza verilen isimdir. Bir görüntüleme cihazı olan histeroskopi birçok görüntüleme cihazı gibi optik bir cihazdır. Bu cihaz sayesinde kadınlarda rahim ağzı, rahim duvarı ve rahim içi oldukça detaylı bir şekilde incelenebilmektedir. Bu cihazı oldukça ince bir malzemeden yapılmış, soğuk ışık kaynağına sahip ve tıp alanında yaşanan son teknolojik gelişmelerin bir sonucu olarak tasarlanmış bir cihazdır.

Rahim ile ilgili bütün kısımların detaylı bir şekilde incelenmesine olanak sağlayan histeroskopi cihazı ilk bakışta sadece tanı ve teşhis için tasarlanmış bir cihaz gibi görünse de bazı durumlarda tedavi amaçlı da kullanılmaktadır. Bu yüzden histeroskopi aslında tanısal histeroskopi ve operatif histeroskopi olarak ikiye ayrılmaktadır. Tanısal histeroskopi isminden de anlaşılacağı üzere myom, polipler, rahim içi yapışıklıkları ya da doğuştan var olan rahim anomalileri gibi rahim ile ilgili sağlık problemlerinin tanısını koymak için tercih edilmektedir. Operatif histeroskopide ise farklı olarak görüntüleme cihazının yanı sıra rahim içerisine biyopsi forsepsi makas, koter veya tutucu aletler de alınarak bu aletler sayesinde cerrahi müdahale gerçekleştirilmektedir. 

Genel olarak bakıldığında ise histeroskopi ile tanısı konulabilen ya da tedavisi gerçekleştirilebilen durumlar şu şekildedir:

  • Rahim içerisinde yer alan myomların veya poliplerin belirlenmesinde,
  • Tekrarlayan gebelik kayıplarında,
  • Rahim iç duvarının kalınlaşmasında,
  • Adet düzensizliğinde,
  • Rahim içi duvarının yapışık olmasında,
  • Menopoz öncesinde veya sonrasında rahime bağlı olarak gelişen kanamalarda,
  • Diğer görüntüleme yöntemlerinde elde edilen verilerin kesinleştirilmesinde,
  • Fallop tüplerindeki tıkanmalarda,

Ayrıca bu durumların yanı sıra doğal yollarla gebeliğin oluşmaması durumunda rahme bağlı nedenlerin belirlenmesi ve tekrarlayan tüp bebek başarısızlıklarının araştırılmasında da histeroskopi kullanılabilmektedir. 

histeroskopi-nasil-yapilir

Histeroskopi Nasıl Yapılır: Aşamalar ve Hazırlık Süreci

Histeroskopi yapılırken iki farklı uygulama söz konusudur. Bunun nedeni ise histeroskopinin hem tanı amaçlı hem de tedavi amaçlı kullanılmasıdır. Bu iki farklı uygulamadan kısaca bahsedecek olursak:

 Ofis histeroskopisi:

Rahim içinin görüntülenmesi ve gerekli tanının konması için uygulanan yöntemdir. ofis histeroskopisi adı verilen cihaz ile gerçekleştirildiği için bu ismi almıştır. İşlem sırasında rahim ağzı genişletilmeden rahim içerisine kolaylıkla yerleşebilen oldukça ince bir görüntüleme cihazı olan histeroskopi kullanılır. Rahim içerisine girildikten sonra ise içeriye özel bir sıvı verilir, böylece rahim boşluğu şişer ve cihazda bulunan kamera ile rahim içi detaylı bir şekilde görüntülenir. İşlem esnasında her ne kadar genel anestezi uygulanmasa da hastanın kendini daha rahat hissetmesi için lokal anestezi uygulanabilmektedir. 

Operatif histeroskopi:

Histeroskopi ameliyatı olarak da bilinen bu yöntem ofis histeroskopisinden daha farklıdır. Bunun en önemli nedeni ise gerekli müdahalenin gerçekleşebilmesi için rahim içerisine elektrocerrahi aletlerinin de girmesi gerekliliğidir. Cihazların daha rahat bir şekilde içeri sokulabilmesi için rahim ağzının açılması gerekebilir. Ayrıca cerrahi bir müdahale söz konusu olduğu için işlem öncesinde doktorun kararına göre hastaya spinal veya genel anestezi uygulanmaktadır. 

Histeroskopi genel olarak bakıldığında pratik, kolay ve düşük riskli bir cerrahi operasyondur. Ancak yine de birçok cerrahi operasyonda olduğu gibi bu işlem öncesinde de uyulması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kuralların ilki işlem öncesi yaklaşık 8-10 öncesinde sıvı veya katı hiçbir şey tüketilmemesidir. Ayrıca eğer hasta kan sulandırıcı ilaçlar kullanıyor ise mutlaka doktoru ile görüşmeli ve ilaçları kesmelidir. Bir önemli kural ise hasta işlem öncesi son 10 saatlik zaman içerisinde tütün veya benzeri ürünleri kullanmamalıdır. 

Histeroskopinin Avantajları

Histeroskopi özellikle sağladığı avantajlar sayesinde birçok doktor ve hasta tarafından tercih edilen bir yöntemdir. En önemli ve en büyük avantajı vajinal yoldan yapıldığı için vücutta herhangi bir kesi açılmasına ihtiyaç duyulmamasıdır. Böylece hasta oldukça kısa bir süre içerisinde iyileşme sürecini tamamlayarak sosyal hayatına geri dönebilmektedir. Bir diğer önemli avantajı ise işlem esnasında hastanın oldukça düşük seviyelerde ağrı hissetmesidir. Bu avantajı da yine hastalar için büyük kolaylık sağlamaktadır. 

histeroskopi-ile-ilgili-sik-sorulan-sorular

Histeroskopi ile İlgili Sık Sorulan Sorular

Histeroskopi ne zaman yapılır?

İşlem adet kanaması bittikten hemen sonra yapılabilmektedir. Bu dönemde rahim içi tabakası daha ince olduğu için daha net bir görüntülenme sağlanmaktadır. 

Histeroskopi sonrası kanama olur mu?

İşlem sonrası bazı durumlarda lekelenme şeklinde kanama görülebilir. Ayrıca bu duruma hafif kasık ağrısı da eşlik edebilir. Ancak bunlar genellikle işlemden 1-2 gün sonra azalarak geçmektedir. 

Histeroskopi tüp bebekte başarı oranını arttırır mı?

Eğer rahim içerisinde miyom veya polip gibi gebeliği engelleyen faktörler bulunuyor ise histeroskopi işlemi tedavi sağlayarak tüp bebek tedavisinde başarı oranını arttırmaya yardımcı olur. 

Histeroskopi sonrası ne zaman tüp bebek yapılır?

Gerçekleştirilen işleme bağlı olarak rahim içi veya ağzının iyileşmesi için belirli bir süre geçmesi gerekebilir. Bu süreyi doktorunuz belirleyecektir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “Histeroskopi ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve histeroskopi hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek