İnsan vücudunun nasıl çalıştığı ve fonksiyonlarını nasıl yerine getirdiği çok uzun yıllar boyunca bilim insanlarının en çok merak ettiği konular arasında yer almıştır. Bilim insanları hem vücudumuzda yer alan organların ve sistemlerin nasıl çalıştığını anlamaya çalışmış hem de insanlarda ortaya çıkan hastalıkların nedenlerini ve tedavilerini araştırmışlardır. Günümüzde teknolojinin de gelişmesiyle birlikte insan vücudu her ne kadar hala bazı sırlarını korusa da bilim insanları önemli bilgiler elde etmiş, birçok hastalığın nedenini anlayabilmiş ve tedavi yöntemleri geliştirmişler. İnsan anatomisinde bakıldığında ise vücudumuzun birçok organdan ve sistemden oluştuğunu görürüz. Sağlıklı bir vücuda sahip olabilmek için ise bu organların ve sistemlerin bir arada ve uyum içerisinde çalışması gerekir. Belirli bir dengeye sahip olan vücudumuzda bu denge bozulduğu zaman ise ortaya sağlık problemleri yani hastalıklar çıkacaktır. Vücudumuzun tüm fonksiyonlarını sağlıklı bir şekilde yerine getirebilmesi için ise bu organların ve sistemlerin iletişim halinde olmaları gerekir. Ancak böylelikle uyum ve denge içerisinde çalışabilirler. Bu iletişimi sağlayan iki önemli faktör vardır. Bunlar sinir sistemi ve hormonlardır. Dünyadan örnek verecek olursak sinir sistemi kablolu iletişim gibi düşünülebilirken hormonlar ise kablosuz iletişim araçlarına benzetilebilir. Sinir sisteminde ya da hormonlarda meydana gelebilecek bazı durumlarda ise bu iletişimlerde problem çıkabilir. Bunun bir sonucu olarak ise iletişimsizlik ortaya sağlık problemlerinin yanı hastalıkların çıkmasına neden olur. Doktorunuz böyle bir durumdan şüphelendiğin sizden hormon testi isteyebilir.
Hormon Testi Nedir?
Bazı hastalıklarda doktorunuz eğer bu hastalığın hormonal dengesizliklerden dolayı ortaya çıktığını düşünüyor ise sizden hormon testi isteyebilir. Bu durumdaki kişilerin en çok merak ettikleri ve araştırdıkları soruların başında ise hormon testi nedir sorusu gelmektedir. Bu soruya doğru bir şekilde cevap verebilmek için ise öncelikli olarak hormon nedir sorusuna cevap vermek daha doğru olacaktır. Yukarıda belirttiğimiz gibi vücudumuzda yer alan organların ve sistemlerin görevlerini doğru bir şekilde yerine getirebilmeleri için iletişim halinde olmaları ve bir arada çalışmaları gerekmektedir. Ayrıca vücudumuzda zaman içerisinde büyüme, gelişme, üreme, kadınlarda doğum ya da yaşlanma gibi farklı süreçler yaşanmaktadır. Bütün bu süreçlerde yine vücudumuzda bulunan sinir sistemi ve hormonların sağladığı iletişim sayesinde gerçekleşir. Hormon kelime anlamına bakıldığında “ harekete geçmek ya da uyarmak” anlamlarına gelmektedir. Kimyasal haberciler olarak da bilinen hormonlar salgı bezlerinden salınarak vücudumuzda bulunan kan dolaşımı sayesinde görevli oldukları organa ulaşırlar. Hormon ulaştığı organda etkisini göstermeye başladıktan sonra ise o organın fonksiyonlarını kontrollü bir şekilde yerine getirmesini sağlar. Vücudumuzda bulanan epifiz bezi, hipotalamus, böbrek üstü bezler, yumurtalık ve testisler ile tiroid bezi ve pankreas hormon salınımı sağlayan bazı örnek salgı bezleri olarak gösterilebilir. Yaklaşık 25 yıl öncesine kadar yapılan araştırmalarda 20’ye yakın hormon bilinirken günümüzde bilinen hormon sayısı ise 200’ü geçmiş durumdadır. Ayrıca yapılan son araştırmalar kalbimizin, beynimizin ve bağırsaklarımızın da hormon üretebildiğini göstermiştir.
Her bir hormon çeşidinin salınmasının ayrı bir önemi vardır. Çünkü her bir hormon vücudumuzda bulunan belirli bir organa veya bölgeye özel bir mesaj taşımaktadır. Örnek verecek olursak kadınlık olarak da bilinen östrojen hormonu kadınlarda kadın üreme sisteminde ve de kadınlara özgü anatomik özelliklerin ortaya çıkması gibi görevlerde rol oynamaktadır. Hormon salınımları aslında çok az miktarda gerçekleşmektedir. Ancak etkisi son derece büyük ve önemlidir. Yapılan araştırmalarda ise vücutta bulunması gereken hormon miktarları önemli ölçüde belirlenmiştir. Bazı nedenlere bağlı olarak ise salgılanan hormon miktarı değişkenlik gösterebilmektedir. Bu durumlarda ise hormonun fazla veya az salgılanması söz konusu organın ya da sistemin sağlıklı bir şekilde çalışmasını olumsuz olarak etkileyebilir. Bu durumlarda ise uygulana hormon testi vücuttaki hormon miktarını belirlemeye yardımı olan bir test yöntemidir.
Hormon Testi Nasıl Yapılır?
Özellikle kendisinden hormon testi istenen kişilerin en çok merak ettikleri sorulardan birisi de hormon testi nasıl yapılır sorusudur. Her bir hormon ayrı işleve sahip olduğu için aslında uygulanan hormon testi yöntemi ya da testin uygulanış şekli farklılık gösterebilmektedir. Ayrıca hormon testi ile vücuttaki seviyesi öğrenilmek istenen her hormona göre ayrı bir test yapılmaktadır. Ancak genel olarak bakıldığında hormonlar insan vücudunda kan dolaşımı sayesinde görevli oldukları organlara ya da sistemlere ulaştıkları için hormon testi vücuttan alınan bir miktar kanın incelenmesi ile gerçekleştirilmektedir. Alınan kan örneğinde gerekli işlemler uygulandıktan sonra genellikle 1ml kan içerisindeki hormon miktarına bakılmaktadır. Sağlıklı bir vücuda sahip kişide hormon seviyelerinin normal olarak kabul edilen seviyeler olması beklenir.
Bunun yanı sıra bazı hormon testi uygulamalarında doğru zamanlamada çok önemlidir. Örneğin kadınlarda üreme sisteminin önemli hormonlarından biri olan FSH hormonu yaşa ve yumurtlama dönemine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Kadın üreme sisteminde yumurta üretiminde etkisi bulunan FSH hormonu özellikle yumurtlama döneminde daha yüksek seviyelerde bulunabilmektedir. Bu yüzden FSH hormon testi uygulanırken bu dalgalanma göz önüne alınır. Ayrıca kişinin yaşı, cinsiyeti, kullandığı ilaçlar, sahip olduğu hastalıklar ya da beslenme alışkanlığı gibi durumlarda hormon seviyelerini etkileyebileceği için hormon testi uygulamasının doğru zamanda ve bu detaylar göz önüne alınarak yapılması son derece önemlidir.
Hormon Testi Sonuçları: Yorumları ve Sağlık İçin Önemi
Vücudumuzda bulunan hormon seviyelerinin bazı durumlarda yükselmesi veya düşmesi aslında normal bir durumdur. Örneğin ergenlikte, hamilelikte ya da kadınlarda özellikle adet dönemlerinde hormon seviyelerinde önemli yükselmeler ya da düşüşler meydana gelebilir. Bu aslında sağlıklı bir hormon döngüsü olarak kabul edilir. Ancak her ne kadar bu hormon dalgalanmaları doğal olarak kabul edilse de bazı durumlar bu hormon döngüsünün bozulması, olması gerekenden daha yüksek daha düşük ya da farklı zamanlarda hormon dalgalanmalarına neden olabilir. İşte bu durumlarda uygulanan hormon testi sonuçları son derece önemlidir. Hormon testi sayesinde elde edilen veriler doğrultusunda hormon dengesizliği şüphesi uyandıran durumların nedeni daha net bir şekilde anlaşılabilir. Ayrıca uygulanacak hormon tedavisi sayesinde hormon dengesizliğine bağlı olarak ortaya çıkan bu durumlara müdahale edilebilir. En önemlisi ise hormon testi sonuçları sayesinde uygulanacak tedavi ile ortaya çıkan hastalıkların şiddetini daha da arttırması önlenebilir. Bir örnek ile açıklayacak olursak kadınlarda üreme sistemine ait hormonlarda meydana gelebilecek dengesizlikler adet düzensizliğine, vajinal akıntı ya da vajinal kuruluk gibi durumların yaşanmasına hatta infertilite ya da diğer adı ile kısırlığa dahi neden olabilmektedir. Ancak uygulanacak hormon testi sonucunda elde edilen veriler hem hastalığın teşhisinin konmasını hem de uygulanacak olan tedavi yönteminin belirlenmesini sağlayacaktır.
Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “hormon testi ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve hormon testi konusunda daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilir, dilerseniz görüşme için randevu oluşturabilirsiniz.