Kapalı Rahim Ameliyatı Neden Yapılır?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Teknoloji dünyasında yaşanan gelişmeler birçok alanda köklü değişiklikleri de beraberinde getirmektedir. Bu gelişmelerin önemli bir kısmı da tıp dünyasında yaşanmaktadır. Teknolojik gelişmelerin modern tıbba sunduğu en önemli gelişme ise geliştirilen cihazlar sayesinde artık birçok cerrahi yöntemin çok daha hızlı, konforlu ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilebilmesidir. Son zamanlarda teknolojik gelişmeler ile modern tıbbın bize sunduğu en önemli hizmetlerden biri ise halk arasında kapalı ameliyat olarak da bilinen laparoskopi yöntemidir. Kapalı ameliyat ya da diğer adı ile laparoskopi özellikle karın bölgesi ve pelvik bölgesinde cerrahi müdahale gerektiren durumlarda sıkça kullanılan bir yöntemdir. En çok tercih edildiği cerrahi müdahalelerden biri ise rahmin komple alınması olarak bilinen histerektomi uygulamasıdır. Laparoskopik histerektomi ya da diğer adı ile kapalı rahim ameliyatı ise rahmini aldırmak isteyen ya da çeşitli sebeplere bağlı olarak rahmini aldırmak durumunda kalan kadınların en çok merak ettikleri konular arasında yer almaktadır. 

Yazımızda ise kapalı rahim ameliyatı ya da tıp dilindeki adı ile Laparoskopik histerektomi hakkında en çok merak edilen sorulardan olan kapalı rahim ameliyatı (Laparoskopik histerektomi) nedir, neden yapılır, nasıl yapılır, riskli ve Laparoskopik histerektomi sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. 

kapali-rahim-ameliyati-nedir

Kapalı Rahim Ameliyatı (Laparoskopik Histerektomi) Nedir?

Kapalı rahim ameliyatı ya da tıp dünyasındaki adı ile laparoskopik histerektomi nedir sorusuna cevap verebilmek için öncelikle laparoskopi nedir ve histerektomi nedir sorularına cevap vermek gerekir. Kapalı ameliyat ( laparoskopi) en basit tanımı ile karın boşluğunda ya da pelvik bölgesinde uygulanması gereken cerrahi işlemlerin, laparoskop adı verilen cihaz ile gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilir. Laparoskop adı verilen cihaz, optik görüntüleyici özelliğe sahip bir cihazdır. Bu görüntüleme sisteminin uç kısmında yer alan ışıklar ve görüntü sistemi doktorun cerrahi müdahale uygulanacak bölgede net bir görüntü elde etmesini sağlamaktadır. Kapalı ameliyat, cerrahi müdahalenin söz konusu olduğu bölgeye açılan kesi içerisinden iç bölgeye sokulan laparoskop cihazı ve yine teknolojik cihazlar sayesinde hızlı ve güvenilir bir şekilde gerçekleştirilmektedir. 

Histerektomi ise en basit tanımı ile rahim veya rahimle birlikte rahime bağlı organların alınması olarak tanımlanabilir. Kadın üreme sistem farklı işlevlere sahip bazı organların uyum içerisinde çalışması sistemine dayanır. Rahim ise kadın üreme sisteminde döllenmiş embriyonun tutunarak geliştiği, büyüdüğü kısımdır. Bu yüzden kadın üreme sisteminde önemli bir yere sahiptir. Yapılan araştırmalara göre histerektomi dünya üzerinde üreme çağındaki kadınların en sık geçirdiği ikinci ameliyat olarak yer almaktadır. Histerektomi ameliyatlarında cerrahi müdahalenin neden yapıldığı, hangi bölgeye yapılacağı ya da hangi üreme organlarının alınacağına göre açık ameliyat veya kapalı ameliyat uygulanmaktadır. Ancak açık ameliyata gerek görülmediği müddetçe doktorlar avantajlarından dolayı kapalı rahim ameliyatı yani laparoskopik histerektomi yöntemini tercih etmektedir.

İlginizi Çekebilir: Düşük Nedir? Düşük Belirtileri Nelerdir?

Kapalı Rahim Ameliyatı Neden Yapılır?

Kapalı rahim ameliyatı, rahim veya rahim ile bağlantılı organların genel sağlık durumunda gözlemlenen olumsuz durumlardan dolayı gerçekleştirilen bir cerrahi işlemdir. Bu yüzden aslında rahim ve üreme sistemi ile ilgili birçok sağlık problemine bağlı olarak kapalı rahim ameliyatı gerçekleştirilebilir. Ancak kapalı rahim ameliyatına neden olabilecek sağlık problemlerine göz atacak olursak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • İyi huylu tümör olarak da bilinen miyomların çok fazla miktarda bulunması,
  • Tedaviye rağmen durmayan şiddetli rahim kanamaları,
  • Kanser, ( rahim kanseri, rahim ağzı kanseri, yumurtalık kanseri)
  • Menopoz dönemine girilmesine rağmen tekrarlayan kanamalar,
  • İleri derecede enfeksiyonlar,
  • Endometriozis adı verilen rahim dokusunun rahmin dış bölgelerinde de bulunması durumu.

Yukarıda saydığımız nedenlerin yanı sıra bazı durumlarda tanı koymak için de kapalı rahim ameliyatı yapılabilmektedir. Rahim ya da rahime bağlı üreme sistemlerinin tamamen alınması durumu önemli bir karardır. Bu yüzden mecbur kalmadıkça rahim alınma işlemi gerçekleştirilmez.

kapali-rahim-ameliyati-nasil-yapilir

Kapalı Rahim Ameliyatı Nasıl Yapılır?

Kapalı rahim ameliyatı, konusunda uzman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı tarafından gerçekleştirilmesi gereken ciddi bir cerrahi müdahaledir. Birçok cerrahi uygulamada olduğu gibi genel anestezi altında gerçekleştirilen bir işlemdir. Bu yüzden kapalı rahim ameliyatında öncelikle hasta anestezinin etkisi ile uyutulur. Cerrahi işleme göbekten 1 cm, kasık bölgesinden ise yaklaşık 0,5 cm kesiler açılarak başlanır. Açılan kesi kısımlarından öncelikle vücut içerisine karbondioksit gazı verilmektedir. Bunun nedeni ise cerrahi müdahale edilecek bölgenin şişmesini sağlayarak daha net bir görüntü elde etmektir. Sonrasında ise kesi kısımlarından içeri müdahaleyi kontrollü ve güvenilir bir şekilde yapmaya yardımcı olacak trokar tüpleri yerleştirilir. Bu tüpler sayesinde cerrahi işlem için kullanılacak laparoskop ve diğer özel el aletleri kolaylıkla vücut içerisine sokulmuş olur. Yaklaşık 1-2 saat süren işlem sonrasında ise kapalı rahim ameliyatı sonlanır. Ayrıca bu süre söz konusu kapalı rahim ameliyatında alınacak bölgeye göre değişkenlik gösterebilmektedir. 

İlginizi Çekebilir: Bebek İstiyoruz Ama Olmuyor Ne Yapmalıyım!

Kapalı Rahim Ameliyatı Riskli mi?

Kapalı rahim ameliyatı her ne kadar hastaya ve doktora sağladığı avantajlar ile ön plana çıkan güvenli bir işlem olsa da her cerrahi işlemde olduğu gibi bazı riskleri bulunmaktadır. Bu risklerden kısaca bahsedecek olursak ilk olarak ameliyat sırasında veya sonrasında anesteziye bağlı olarak ortaya çıkabilecek riskler bulunmaktadır. Ancak bu risklerin önüne geçebilmek için kapalı rahim ameliyatı öncesi hastanın uygunluğu için birçok test yapılmakta risk en aza indirilmektedir. Bir diğer risk ise kapalı rahim ameliyatı sırasında gelişen komplikasyonlara bağlı olarak rahim veya rahim çevresinde bulunan oranların zarar görebilmesi ihtimalidir. Ancak konusunda uzman, tecrübeli bir doktor tercih etmeniz durumunda bu risk oranı da düşük olacaktır. Son olarak önemli bir diğer risk ise nadiren görülse de enfeksiyon bölgesinde enfeksiyon oluşma durumudur. Bunun için ise hasta ameliyat sonrası temizliğine ve doktorun verdiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmaya dikkat etmelidir. 

Laparoskopik Histerektomi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler

Laparoskopik histerektomi yani kapalı rahim ameliyatı işleminde açık ameliyata göre çok kısa süreli bir iyileşme süreci söz konusudur. Ancak yine de hastanın kapalı rahim ameliyatı sonrası dikkat etmesi gerekenler bulunmaktadır. Kapalı rahim ameliyatı için açılan kesiler genellikle gizli dikiş veya yapıştırma şeklinde kapatılmaktadır. Bu yüzden genellikle kendiliğinden iyileşmektedir. Ancak ameliyatın arasından bölgeye yapıştırılan steril bantlar 48 saat öncesinde çıkarılmamalıdır. Ayrıca birçok ameliyatta olduğu gibi kapalı rahim ameliyatı sonrasında da hasta ameliyat yerine zarar verebileceği göz önüne alınarak ağır eşyalar kaldırmamalı, ağır egzersizlerden bir süre uzak durulmalıdır. Son olarak ise kesi bölgesi enfeksiyon riskine karşı dış etkenlere karşı korunmalıdır. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “kapalı rahim ameliyatı” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve kapalı rahim ameliyatı (laparoskopik histerektomi)  konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek