Kondilom ya da halk arasında bilinen adı ile genital siğillerin görülme oranının son zamanlarda giderek artması birçok insanın kondilomu merak etmesine neden olmuştur. Kondilom rahatsızlığının neden olabileceği ciddi rahatsızlıkların da merak edilmesinde etkisi büyüktür. Kondilom ya da genital siğil, cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık problemidir. HPV (Human Papilloma Virus) adı verilen virüsün kişiyi enfekte etmesi sonucu oluşur. Aslında aktif bir cinsel hayata sahip olan her erkek ve kadın HPV virüsü ile karşı karşıya kalır. Erkek veya kadın fark etmeksizin bu virüse maruz kalan kişilerde kondilom yani genital siğil oluşması normaldir. Ancak kadınlarda rahim ağzı kanserine neden olabilmektedir. Bu yüzden bazı durumlarda varlığı kişiyi rahatsız etmese bile tedavi edilmesi son derece önemlidir. Kondilom tedavi yöntemlerinden biri ise kondilom koterizasyonu işlemidir.
Yazımızda ise kondilom tanısı alan birçok kişinin merak ettiği konulardan biri olan kondilom koterizasyonu ile ilgili kondilom koterizasyonu nedir, nasıl uygulanır, iyileşme süreci ve kondilom koterizasyonu sonrası dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Kondilom Koterizasyonu Nedir?
HPV enfektesinden sonra virüsün kalıcı bir tedavisi bulunmamaktadır. Ancak virüsün neden olduğu kondilom yani genital siğiller için tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemlerinden biri de kondilom koterizasyonudur. Koterizasyon işlemi aslında çok uzun yıllardır iyi veya köyü huylu lezyonların tedavisi, kesme ve kanama kontrolü gibi işlemlerde elektrik akımının kullanıldığı bir yöntemdir. Hasar görmüş veya bölgede ölü halde bulunan dokuyu bölgeden temizlemek için yüksek frekanslı elektrik akımından faydalanılır. Kondilom koterizasyonunda tıpkı iğneyi andıran bir alet veya prob kullanılır ve düşük voltaj ile aletin uç kısmı elektrik ile ısıtılır. Isınan uç ile istenmeyen veya ölü dokular yakılarak temizlenir.
Kondilom Koterizasyonu Nasıl Uygulanır?
Kondilom koterizasyonu, kondilom yani genital bölge tedavisinde en başarılı sonucu veren ve bu yüzden de en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemini kullanmak isteyenlerin en çok merak ettiği ve araştırdığı sorulardan biri de kondilom koterizasyonu nasıl uygulanır sorusudur. İşlem yapılan bölge hassas bir bölge olduğu için kondilom şiddetine göre hastaya enjeksiyon ile lokal anestezi yapılması gerekebilir. Bu yüzden işlem öncesinde doktor uygunluk için bazı testler isteyebilir. Uygunluk sağlanmasıyla birlikte öncelikle kondilom koterizasyonu uygulanacak olan bölge temizlenir ve işlem için steril hale getirilir. Doktor tarafından belirlenen anestezi miktarı ve anestezi yöntemi hastaya uygulanır. Ayrıca eğer kondilom koterizasyonu işlemi için hasta genel anestezi ile uyutulmayacak ise işlem doktorun muayenehanesinde gerçekleştirilebilir. Kondilom yani genital siğilin üzerine düşük voltajlı elektrik ile ısıtılmış, sıcak uçlu alet konur ve temizlenmek istenen kondilomlar ısı ile temizlenmeye başlanır. Tedavi süresi genellikle işlem uygulanacak bölgenin büyüklüğüne göre değişkenlik gösterebilmektedir. Ayrıca kondilom sayısı da tedavi süresinde belirleyicidir. Ne kadar çok kondilom var ise işlem de o kadar uzun sürebilir. İşlem bittikten sonra ise işlem yapılan bölge bir bandaj ile kapatılmaktadır.
Kondilom Koterizasyonun İyileşme Süreci
Kondilom koterizasyonu işlemi sonrası öncelikle uygulanan lokal anestezinin etkisini kaybetmesi beklenir. Sonrasında ise hasta normal hayatına geri dönebilir ancak dikkat etmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. İlk olarak iyileşme sürecinde işlem yapılan bölgeyi hijyenik ve kuru tutması son derece önemlidir. Böylece işlem yapılan bölge çok daha çabuk iyileşecektir. Ayrıca eğer bölgeye bandaj uygulanmış ise bandajın temiz tutulması, düzenli olarak değiştirilmesi de iyileşme süreci açısından son derece önemlidir. Koterizasyonu işlemi sonrasında işlem yapılan bölgede iyileşme sürecinde kabuk oluşumu son derece normaldir. Ayrıca bu kabuklardan dolayı bölgede iz kalması da doğal olarak kabul edilir. Genel olarak bakıldığında ise koterizasyonun iyileşme süreci birkaç günde tamamlanmaktadır.
Kondilom Koterizasyonu Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
Koterizasyonu işlemi sonrası iyileşme sürecini daha rahat bir şekilde atlatabilmek için dikkat edilmesi gereken bazı detaylar bulunmaktadır. Öncelikle genital siğil yani kondilom için uygulanan koterizasyon işleminde işlem yapılan bölge tamamen iyileşene kadar cinsel ilişkiden uzak durulmalıdır. Ne kadar süre ile cinsel ilişkiden uzak durulması gerektiğine ise doktorunuz karar verecektir. Ayrıca bu dönemde doktorun vermiş olduğu ilaçları ve kremler de düzenli olarak kullanılmalı ve ihmal edilmemelidir. Kondilom yani genital siğiller HPV virüsüne bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Kondilom koterizasyonu ise virüsü değil neden olduğu siğilleri ortadan kaldırmaya yardımcı olur. Bu yüzden kondilomların tekrar vücutta oluşma ihtimaline karşı işlem sonrası düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmelidir.
Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “kondilom koterizasyonu” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve kondilom koterizasyonu konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.