Myomektomi Nedir? Myom Ameliyatı Neden Yapılır?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Miyomektomi rahimden miyomların çıkartılmasına denir. Bu prosedürden sonra, kadınlar tipik olarak normal işleyen bir rahme sahip olurlar ve gelecekte hamile kalabilirler.

Miyomektomi Nedir?

Miyomektomi, miyomları rahimden çıkarmak için yapılan bir prosedürdür.

Myomlar, bağ dokusu ve kas hücrelerinden oluşan büyümelerdir. Bu büyümeler, rahmin kasında veya hatta pelvisin başka bir yerinde büyüyen bir veya daha fazla miyom olarak ortaya çıkabilir. 

Genellikle kanserli değildirler. Miyomektomi sırasında miyomlar çıkarılır ve rahim onarılır. Bu işlemden sonra, tipik olarak normal işleyen bir rahme sahip olursunuz. 

Bazı durumlarda, miyom tedavisi bir histerektomiyi (tüm rahmin alınması için bir prosedür) içerebilir. Miyomektomiden farklı olarak, histerektomi geçiren kadınlar artık adet görmezler ve hamile kalamazlar.

myomektomi

Myomlarım Varsa Seçeneklerim Nelerdir?

Myomlar son derece yaygındır ve çoğu miyom herhangi bir tedavi gerektirmez.

Myomu olan  kadınlar için birçok tedavi seçeneği vardır. Sağlık uzmanınız, aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurarak en iyi sonucu verecek prosedürü önerecektir:

  • Myomların boyutu, yeri ve sayısı
  • Tercihleriniz (gelecekte hamile kalma veya başka bir nedenle rahminizi koruma isteğiniz)

Myom Tedavisinden Önce Doktoruma Hangi Soruları Sormalıyım?

Myom tedavisi görmeden önce göz önünde bulundurmanız gereken birkaç soru vardır. Bu soruların cevapları, doktorunuzun en iyi tedavi türünü belirlemesine yardımcı olacaktır.

  • Myomlar herhangi bir belirtiye neden oluyor mu?
  • Hamile kalmak istiyor musunuz?
  • Adet görmeye devam etmek istiyor musunuz?
  • Ameliyatsız seçenekleri mi tercih ediyorsunuz?

Miyomektomi ile Histerektomi Arasındaki Fark Nedir?

Miyomektomi, rahmi yerinde bırakarak sadece miyomları çıkarmaktır. Bu prosedür gelecekte gebeliklere sahip olmanızı sağlayacaktır. Normal adet döngüleri geri dönecek, miyomlar çıkarılmadan öncekinden daha hafif kanamalar olacaktır. Yeni miyomların  tekrar gelişme olasılığı vardır. Bu nedenle ameliyat sonrası takip önemlidir.

Ameliyatın kendisi genellikle histerektomiden daha uzun sürer ve genellikle miyomektomi ile daha fazla kan kaybı oluşabilir.

Histerektomi genellikle çocuk doğurmayı tamamlamış ve gelecekte regl olmak istemeyen kadınlar tarafından tercih edilir. Histerektomi seçimini çevreleyen seçenekler arasında serviksin veya yumurtalıkların çıkarılmasının dahil edilip edilmeyeceği yer alır. Histerektominin yolu vajinal, abdominal veya laparoskopik olabilir (karında küçük kesiler kullanılarak minimal invaziv teknik).

Miyomektomi Hakkında Sıkça Sorulan Sorular

Miyomektomiyi seçtiğimde ne olacak?

Siz ve doktorunuz miyomektominin sizin için doğru prosedür olduğuna karar verdiğinizde, hala yapılması gereken seçenekler var. Bu kararlar, aşağıdakiler de dahil olmak üzere çeşitli faktörlere dayanmaktadır:

  • Miyom boyutu
  • Miyom sayısı
  • Rahim içinde miyomlar nerede bulunduğu
  • Cerrahın deneyimi

Farklı miyomektomi türleri var mı?

Üç ana miyomektomi türü vardır:

  • Açık miyomektomi
  • Minimal invaziv laparoskopik myomektomi
  • histeroskopik myomektomi

Açık miyomektomi nedir?

Abdominal miyomektomi olarak da bilinen açık miyomektomi, karında bir kesi ile yapılır. Kesi, bikini kesimi gibi yukarı ve aşağı veya çapraz olarak gidebilir. Bu tür bir prosedür, aşırı büyük miyomlar için en iyi seçenek olabilir, ancak çoğu zaman bu minimal invaziv bir şekilde de yapılabilir. Açık miyomektomi sonrası iyileşme, diğer büyük ameliyatlara benzer. 

Açık miyomektominin olası komplikasyonları şunları içerebilir:

  • Kanama
  • Enfeksiyon
  • Diğer organlarda hasar
  • Anestezik (ameliyat sırasında kullanılan ağrı kesici ilaçlar) aksilikler

Bu komplikasyonlar nadirdir ve sağlık ekibiniz bu sorunlardan kaçınmak için her türlü çabayı gösterecektir.

myomektomi-nedir

Minimal invaziv myomektomi nedir? 

Miyomektomi için birkaç çeşit minimal invaziv seçenek vardır. Bu ameliyatlar genellikle daha hızlı iyileşme sürelerine sahiptir ve vücudunuz için daha kolaydır.

  • Standart laparoskopik miyomektomi : Bu prosedür için,  göbek deliğinden (göbek) sokulan küçük, ışıklı bir teleskop kullanır. Myomların çıkarılmasına yardımcı olmak için özel aletlerin yerleştirilmesi amacıyla karnın başka yerlerinde birkaç küçük kesi yapılır. Myomların kendileri bazen vajinadan veya karındaki küçük açıklıklardan çıkarılır. Bazı cerrahlar, bu tür ameliyatlar sırasında aletlerin hareketini hassas bir şekilde kontrol etmek için özel bir makine (bir robot) kullanır.
  • Tek port miyomektomi : Bu ameliyatta tüm aletler için göbek deliğinin (göbek) yakınında sadece bir açıklık kullanılır. Bu, göbek deliğinde biraz daha büyük bir kesi ile sonuçlanır, ancak karın duvarında başka açıklık olmaz.
  • Histeroskopik myomektomi : Bu prosedür hiçbir kesi gerektirmez. Myomlar rahim içinde tam olarak doğru yerde olduğunda, miyomları çıkarmak için vajinadan rahim içine özel bir eki olan bir kamera yerleştirilebilir.

Bu minimal invaziv yaklaşımların tümü benzer sonuçlara ve komplikasyonlara sahiptir.

Fibroid tedavilerinin komplikasyonları nelerdir?

Tüm ameliyatların komplikasyon potansiyeli vardır. Miyomlar için ameliyatsız tedavi seçenekleri kullanılabilir. Ameliyatsız tedaviler şunları içerebilir:

  • İlaçlar (genelde adet döngüsünü etkileyen doğum kontrol hapları gibi)
  • RİA (doğum kontrolü için kullanılan ve kanamayı azaltan hormonları içeren rahim içi araç)

Miyomektominin risklerinden bazıları nelerdir?

Nadirdir, ancak miyomektomi prosedüründen sonra enfeksiyon kapabilirsiniz. Bu olursa, size antibiyotik verilecektir. Miyomektomiden sonra ateş oldukça yaygındır, ancak bu genellikle enfeksiyondan çok doku değişiklikleriyle ilgilidir.

Miyomektomi ile ciddi kanama yaşayabilirsiniz, bu durumda kan transfüzyona ihtiyaç duyulur. 

Miyomektomiden sonra hamile kalırsanız ve rahim duvarının büyük bir kısmına yayılmışsa, doğum için sezaryen gerekebilir. 

Miyomektomi sonrası iyileşme nasıldır?

Bu, prosedürün türüne bağlıdır. Ayrıca herhangi bir komplikasyonun ortaya çıkıp çıkmadığına da bağlıdır.

Açık miyomektomi ile normal aktivitelerinize geri dönmeden önce tam iyileşme altı hafta kadar sürebilir. Laparoskopik miyomektomiden sonra bir gece hastanede kalabilir ve ardından eve dönebilirsiniz. Evde iyileşme yaklaşık iki ila dört haftadır. İşlem histeroskopik olarak (kesisiz vajinadan) yapılırsa, tam iyileşme sadece birkaç günde gerçekleşir.

Miyomektomiden sonra miyomlar geri gelebilir mi?

Miyomektomiden sonra yeni miyomlar büyüyebilir. Çok sayıda miyomu olan daha genç kadınlar, menopoza yakın olan ve az sayıda miyomu olan kadınlara göre daha fazla miyom olma riski altındadır.

Tüp bebek ve kadın hastalıkları konusunda daha fazla bilgi edinmek için bloğumuzu ziyaret edebilirsiniz. Bloğumuzu ziyaret etmek için lütfen tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek