Miyom, günümüzde özellikle 30 ve 40 yaş aralığındaki kadınlarda sıkça rastlanan bir sağlık problemidir. Kadın hastalıkları içerisinde en sık görülenlerden biri olan ve tıp dilinde fibroid veya leiomyoma olarak bilinen miyom, doğurganlık döneminde rahimde ortaya çıkan anormal kas tümörleridir. Bu tümörlerde kansere dönüşme durumu nadir olarak görülen bir durum olduğu için miyomlar aynı zamanda iyi huylu tümörler olarak da bilinmektedir. Her 4 kadından birinde görülen miyomların neden oluştuğu tam olarak bilinmemektedir. Doğurganlık döneminde görülen miyomlar genellikle menopoz dönemi yani doğurganlık döneminin sona ermesiyle birlikte küçülme eğilimi gösterirler. Ancak yine de miyomlar takip edilmesi gereken, büyümeye başlaması halinde kısırlığa dahi neden olabilen bir kadın hastalığıdır. Miyomların tedavisinde kullanılan tedavi yöntemlerinden biri de myomektomi yöntemidir. Yazımızda ise myomektomi hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorulardan olan myomektomi nedir, neden yapılır, riskleri nelerdir ve nasıl yapılır soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
Myomektomi (Miyom Alma Ameliyatı) Nedir?
Miyomların kadın üreme sistemi ile ilgili en çok görülen hastalıklar arasında yer alması, neredeyse her 4 kadından birinin miyom sahibi olması miyomlar ile ilgili birçok konu merak konusu haline getirmiştir. Miyom tanısı almış kadınların en çok merak ettikleri konulardan biri ise myomektomi konusudur. Miyomlar aslında hafif şiddetli olduklarında belirti vermezler. Hatta bu özellikleri ile genellikle rutin kontroller sırasında fark edilirler. Ancak bazı durumlarda miyomların büyümesi ve hastalığın şiddetinin artması bazı sağlık problemlerini de beraberinde getirebilir. Bu durum kişinin aşırı regl kanaması, iki regl dönemi arasında kanama yaşaması, anemi, cinsel ilişki sırasında ağrı ya da regl kanamasının normalden daha uzun süre sürmesi gibi durumların yaşanmasına neden olabilir. En önemlisi ise şiddeti artan ve özellikle de tüplerin rahim ile birleştiği kısımlarda yer alan miyomlar infertilite yani kısırlığa veya gebeliğin düşük ile sonlanmasına neden olabilir. Bu durumlarda yapılan cerrahi müdahale ile miyomların üreme sistemi içerisinden temizlenmesi yani miyom alma işlemine ise myomektomi işlemi adı verilmektedir.
Myomektomi Neden Yapılır?
Miyom tanısı alan kadınlar tedavi yöntemlerini araştırdıklarında farklı tedavi yöntemleri ile karşılaşacaklardır. Bu durum her ne kadar kafalarının karışmasına neden olsa da aslında çok basit bir nedeni vardır. Miyomlar her kadında farklı büyüklüklerde ya da farklı bölgelerde bulunabilirler. Bu yüzden de farklı tedavi yöntemleri söz konusudur. Örneğin, hafif şiddetli miyomlarda belirtiler pek şiddetli olmayacağı için genellikle miyomların tedavi edilmesi gerekmez. Sadece bu miyomların düzenli takibi sağlanır. Ancak miyomların varlığı hastanın yaşam kalitesini etkilemeye başlamış ve belirtiler hastada yakınmaya neden oluyor ise miyomların alınması için myomektomi işlemi gerekebilir. Ayrıca bebek sahibi olmak isteyen kadınlarda bulunan miyomlar infertilite yani kısırlığa ya da düşük ile sonuçlanan gebeliklere neden oluyor ise yine myomektomi işlemi önerilecektir. Kısacası myomektomi işleminin yapılma nedeni şiddetli miyom oluşumu durumlarında hastanın hissettiği belirtilerin rahatsız edici boyutlara gelmesi olarak kabul edilebilir. Miyomların gebeliğin oluşmasını engellemesi de en önemli myomektomi nedenlerinden biridir.
Myomektomi Riskleri
Her cerrahi müdahalede olduğu gibi myomektomi işleminde de bazı riskler bulunmaktadır. Bu risklere genel olarak bakacak olursak ilk sıralarda aşırı kan kaybı gelmektedir. Bunun nedeni ise miyom sahibi kadınların regl döneminde aşırı regl kanaması yaşadıkları için genellikle anemi sahibi olmasıdır. Anemi hastaları cerrahi işlemlerde kanama açısından yüksek risk taşıyan kişilerdir. Myomektomi işlemini gerçekleştirecek olan doktorlar bu riski göz önüne alarak aşırı kanamayı önlemek adına bazı önlemler alırlar. Oldukça nadir görülen bir durum olsa da bazen alınan bütün önlemlere rağmen kanama kontrol edilemeyebilir. Kanama kontrol edilemiyor ise ya da miyomlar temizlenirken başka sağlık problemleri söz konusu ise doktor rahmi almak zorunda kalabilir. Bu durum da myomektomi riskleri arasında yer almaktadır.
Myomektomi riskleri arasında yer alan bir diğer önemli risk ise işlem sonrası yapışıklıkların oluşması riskidir. Myomektomi işleminin amacı miyomların temizlenmesi, hastayı rahatsız eden belirtilerin azaltılması veya hastanın bebek sahibi olmasını engelleyen miyomların ortadan kaldırılmasıdır. Ancak myomektomi işlemi sonrası bazen doğurganlığı olumsuz yönde etkileyen karın içi yapışıklıkları meydana gelebilmektedir. Bu riski en aza indirmenin en etkili yolu ise konusunda uzman, tecrübe sahibi bir doktor ile bu işlemi gerçekleştirmektir.
Myomektomi Nasıl Yapılır?
Myomektomi ile ilgili en çok merak edilen sorulardan bir diğeri ise myomektomi nasıl yapılır sorusudur. Myomektomi işlemi miyomların değerlendirilmesi sonucunda açık ameliyat veya laparoskopik yani kapalı ameliyat şeklinde gerçekleştirilmektedir. Laparoskopik myomektomi işleminde, cerrahi aletler ve kamera karın bölgesinde açılan küçük kesiler sayesinde içeri alınır. Böylece miyomların temizlenmesi işlemi gerçekleştirilir. Laparoskopik myomektomi işleminin iyileşme süreci daha hızlıdır bu yüzden genellikle bu yöntem tercih edilmektedir.
Miyom sayısının fazla olduğu ya da miyomların büyük olması durumunda laparoskopik myomektomi yerine açık ameliyat yani abdominal myomektomi tercih edilmektedir. Genel anestezi altında gerçekleştirilen abdominal myomektomi işleminde doktor ilk olarak rahmin bulunduğu bölge üzerine bir kesi atarak işleme başlar. Atılan kesiyle birlikte rahim içerisinde yer alan miyomlar temizlenmeye başlanır. İşlem sonrasında kesiden dolayı küçük bir iz kalabilir. Çoğu hasta abdominal myomektomi işleminden sonra 1 ile 3 gün müşahede altında tutulur. Laparoskopik myomektomi işleminde iyileşme süreci 2 ila 4 hafta olarak kabul edilirken bu süre abdominal myomektomi da 4 ile 6 hafta olarak kabul edilmektedir.
Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “myomektomi nedir” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve myomektomi konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.