Sık Sorulan Sorular
Tüp Bebek Tedavisi
Hamileliğe giden yol boyunca ilerlerken, aklınızda yüzlerce soru olabilir. Sizin için sıkça sorulan soruları derledik.
Korunmasız düzenli cinsel ilişki (haftada 2-3) ile bir yılda gebelik elde edilememesine infertilite denir. Kadın yaşının 35 in altında olduğu çiftlerde %85-90’ında ilk yılda gebelik oluşur.
Diğer %10-15’lik kısım infertil kabul edilir. Ancak bu grupta da kendiliğinden gebelikler olabileceği de akılda tutulmalıdır. Doğurganlık klinikleri sadece bir problem tespit edilirse bu problem ortadan kaldırabilmek veya şansınızı arttırabilmek amacı ile çalışırlar.
Tedavi yöntemleri ilaçla yumurtalıkların uyarılması, aşılama ve tüp bebek olarak sıralanabilir. Çocuk sahibi olmakta güçlük çeken çiftler öncelikle bir ön değerlendirme aşamasından geçerler. Kadın ve erkek ayrı ayrı değerlendirilir ve kendileri için en uygun tedavi yöntemi belirlenir. Öneri yelpazesi oldukça geniştir. Önemli olan çifte özel ve en uygun yöntemin sunulmasıdır. Tüpleri tıkalı veya ciddi bir sperm problemi olan bir çiftin tek şansı tüp bebek olabilir. Ancak bazı çiftlerde sadece stresten arındırılmış bir bekleme süresi ile bile gebelik elde edilebilir. Anatomik bozukluklar ya da yapısal defektler dışında yaş, özellikle de kadın yaşı en önemli belirleyicidir. Bu nedenle ileri yaş gruplarında, birkaç kez yumurta takibi ya da aşılama ile gebelik oluşmamış çiftlerde tüp bebek önerilir.
Çok iyi bir ekip, mümkün olan en yüksek teknolojik donanım ve bilgi birikiminin olduğu kurumlar tercih edilmelidir. Tedavi başladığınız kuruma sonsuz güven duyup kendinizi emanet etmeniz gerekir. Aksi takdirde dışarda gelen her uyarı sizde soru işaretleri uyandıracaktır. Bir merkeze başvurduğunuzda sormak istediğiniz her şeyi tekrar tekrar sormalısınız. Paylaşım sizin için olduğu kadar bizler için de önemlidir. Bazen teknik olarak sizin için çok doğru olan bir uygulama psikolojik olarak rahatsızlık verici olabilir. Bu yüzden doğru iletişim bu tür sorunları büyümeden yok edebilir.
Merkezimizde amacımız hastalarımızın merkezde karşılaştığı her personelin kendisine hizmet etmek için orada olduğunu hissetmesidir. Unutulmamalıdır ki zihniniz ve kalbiniz huzurlu ise orası sizin için en doğru yerdir.
İnfertilite süresi 1 yıl olarak tanımlanmış olmakla birlikte 6 ayda gebelik elde edilememişse genel bir kontrol uygundur. Bu ilk muayende bir sorun tespit edilmez ise genç çiftlerin bir yılı tamamlaması önerilir. 35 yaş üzeri ya da bilinen bir risk varsa tedaviye yönlenmek gerekir. 38 üzeri yaşta gerçekten acele edilmelidir.
İlk başvuruda adetinizin 2-3. günleri tercih sebebidir. Ancak doktorlarımız sizi siklusun diğer günlerinde de değerlendirebilir. İnfertilite ile ilgili bugüne kadar yapılan bütün tetkiklerinizin gelirken yanınızda olması iyi fikirdir. Özellikle şehir dışı ya da yurtdışından gelecek olan hastalarımızın gelmeden önce kliniğimizle iletişime geçerek bilgi almaları zamanı daha iyi kullanabilmemizi sağlar.
İyi merkezlerde ideal koşullarda %50-60 başarı elde edilebilir fakat tüp bebekte başarı şansı çiftin özelliklerine göre belirlenir. Yaş, anatomik, genetik, yapısal özellikler, stres, yumurtalık kapasitesi, erkek faktörünün ne düzeyede olduğu, hatta o aya özel yumurtlama durumu gibi çok sayıda parameter devrededir. Aslinda önemli olan size verilecek olan rakam değil neler yapılarak şansınızın arttırılabileceğidir.
Tüp bebek tedavisi fiyatları ile ilgili detaylı bilgiye ulaşmak için merkezimizi arayabilirsiniz.
- Eğitim: Öncelikle size neler yapılacağı ile ilgili detaylı bir eğitim verilir. Tedavi planı, ilaç kullanımı, yapılacak olan işlemler hakkında bilgilendirilirsiniz ve onamınız alınır.
- Yumurtalıkların uyarılması: Muayene ve tetkikleriniz sonucu sizin için belirlenen tedavi şeması uygulanmaya başlanır, bu süreçte yumurtaların gelişimi 2-4 günlük aralıklarla vajinal ultrason ve hormon ölçümleri ile takip edilir. Bu aşama ortalama 7-10 gün sürer.
- Yumurtaların toplanması: Yumurtalar hazır olduğunda çatlatma iğnesi yapılır ve iğne sonrası 36.saatte yumurtalar toplanır. Yumurta toplama işlemi vajinal ultrason eşliğinde ince iğnelerle yapılır. Çok ağrılı bir işlem değildir, lokal anestezi ve sakinleştiriciler eşliğinde yapılabilir fakat strese yol açmaması için bizim kliniğimizde bu işlem genel anestezi ile yapılmakta ve hastalarımız hiçbir şey hissetmezler. 1 gün istirahat etmeniz önerilir.
- Spermin alınması: Yumurtaların toplandığı gün sperm doğal yolla veya bu mümkün değilse cerrahi işlemlerle alınır.
- Laboratuvar işlemleri: Yumurta ve sperm alındıktan 1 gün sonra size kaç yumurtanızın döllendiği bilgisi verilir. İzleyen günlerde embriyoların gelişimi izlenir, embriyo kalitesi ve sayısı hakkında size bilgi verilir.
- Embriyo transferi: Klinik ekip ile embriyoloji laboratuvarının ortak kararı ile embriyolarınızın şansının en yüksek olduğu gün tespit edilir ve o gün embriyolarınız yerleştirilir. Bu sure yumurta toplanmasından itibaren 2-5. günler arasındadır. Transfer ağrılı bir işlem değildir.
- Transfer sonrası: Kliniğimizde birkaç saat dinlendikten sonra ayrılabilirsiniz, ağır bedensel işler ve stresten uzak durmak kaydıyla günlük yaşantıya dönebilirsiniz. Bu süreçte gebelik testi yapılana kadar kullanacağınız tedavi şeması size anlatılacaktır.
İlaç uygulaması kliniğimizde size detaylı bir şekilde tarif edilecektir ve çok kolay olan uygulamayı siz ya da eşiniz yapabilir. Talebiniz durumunda ekibimiz de bu konuda size her gün yardımcı olacaktır.
Tüp bebek tedavisi esnasında cinsel ilişki dışında günlük yaşantınızı rahatlıkla sürdürebilirsiniz . Stresli bir yaşam tarzınız varsa bir sure izin alıp tatil modunda olmanız stresi uzaklaştıracağı için şansınızı arttırabilir.
- En yüksek risk çoğul gebelik riskidir, transfer edilen embriyo sayısının kontrollü olması bu riski ortadan kaldırmaktadır.
- Yumurtalıkların aşırı uyarılması (Hiperstimulasyon sendromu) tedavilerde %1-2 oranında görülmektedir ve uygun önlemler alınarak üstesinden gelinebilecek bir durumdur.
- Yumurta toplama işlemi cerrahi bir müdahaledir ve her müdahale gibi bu işlemde de kanama, enfeksiyon gibi riskler mevcuttur.
- Tedavi esnasında başarıyı düşürecek problemlerle karşılaşıldığında o siklus iptal edilebilir. Bu karar bir sonraki seferde şansınızı arttırabilmek için verilir.
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçların her ilaç gibi geçici yan etkileri olabilir (uygulama yerinde morluk, kızarma, ateş basması, kas ağrıları vb.) Kilo alımı, hormonal bozukluk ve erken menopoz gibi konularda hiçbir olumsuzluk ispatlanmamıştır Kanserle ilgili de çok sayıda araştırma yapılmış olup ilaçların doğrudan etkisine dair bir veri yoktur. Gebe kalmayı engelleyen sebepler ya da doğum yapmamış olmak kanseri tetikleyebilir mi sorularının cevabı araştırılmaya devam ediliyor.
Embriyo transferinden 12 gün sonra kanda beta-hCG değerine bakılır ve gebelik testi yapılır.
Bu konuda teorik olarak kanıtlanmış kesin bir bilgi olmamakla birlikte uyarılma nedeniyle büyümüş olan yumurtalıkların kendi etrafında dönmesi (torsiyon), enfeksiyon, şiddetli karın ağrılarını uyarabilmesi gibi nedenlerle iki hafta ilişki yasağı uygulanır.
Uygun zamanda kalp atışları oluştuktan sonra düşük riski normal gebelikler ile tüp bebek gebelikleri arasında fark göstermez.
Dünyadaki geniş serilerde ve bizim bugüne kadarki deneyimlerimizde, anomali ve sağlık sorunları açısından normal gebeliklere göre risk artması söz konusu değildir. Ayrıca gelişimleri ve ileriki hayatlarında takibinde de fark gözlenmemiştir. Fakat normal popülasyona göre artmış olan çoğul gebelikler ,bazı sorunları da beraberinde getirir (erken doğum, düşük doğum ağırlığı gibi).
Bizim size tavsiyemiz en az iki adet dönemi sonrası bizimle bağlantı kurarak; muayene ,hormon analizi ve ultrasonda yumurtalıklarınızın eski boyutuna geldiğinin kontrol edilmesi ve tüm bu sonuçların ışığı altında yeni tedavinin planlanmasıdır.
Transfer sonrası elimizde iyi kalitede embriyo varsa dondurulması fikri sizin onayınıza sunulur. Kabul ettiğiniz taktirde dondurulan embriyolarınız yönetmelik gereği 5 yıl süre ile merkezimizde korunabilir.
Tedavi için gerekli olan yeterli derecede ve kalitede yumurta ve spermin var olması durumunda tüp bebek tedavisi istediğiniz sayıda uygulanabilir.
45 yaş üzerinde eve canlı bebek götürme ihtimalinin azaldığı biliniyor. Bu konuda çevresel ve genetik çok sayıda kişisel varyasyon devreye giriyor. Biz kliniğimizde hastamızın muayene ve tetkik bulguları ile kişiye özel tedavi seçenekleri ile şansı olacağını düşündüğümüz hastalarımıza 45 yaşına hizmet veriyoruz.
Türkiye’de yönetmelikler gereği tüp bebek tedavisi yapılacak çiftin evi olması ve bunu belgelemesi gerekiyor.
Türkiye’de yasalar böyle bir seçime izin vermiyor.
Evet, biz kliniğimizde işlem öncesi mutlaka HSG görmek istiyoruz.
Bu problemlerde doktorlarımız yarar/zarar dengesini gözeterek size özel kararlar vermektedirler, Genel prensibimiz mümkün olduğunca cerrahiden kaçınmaktır ama size yarar sağlayacaksa önerilir. Ayrıca tekrarlayan başarızsızlıklarda da cerrahi yöntemlere başvurmak bir alternatiftir.
Çok düşük ve çok yüksek kilolar tedavi başarısını olumsuz etkileyebilir. Ekibimiz bu durumlarda sizi bir metabolizma uzmanı veya diyetisyene yönlendirecektir.
Özel bir beslenme tarzı olmamakla birlikte doğal, sağlıklı ve dengeli bir beslenme uygulamaya çalışmalısınız. Çok su içmelisiniz. Günde 2,5-3 litre arası su tüketebilirsiniz. Meyve ve sebzeler mevsiminde en iyi antioksidanlardır tüm vücut hücreleriniz gibi sperm ve yumurtanın da kalitesine katkıda bulunurlar. Alkol ve sigara her zaman başarı şansını azaltacağı için uzak kalınmalıdır.
Son yıllarda tüp bebek teknolojisinde çok hızlı değişimler ve gelişmeler yaşanmaktadır. Uluslararası ilişkiler ve iletişim olanaklarının gelişmiş olması ve dünya çapında bilimsel toplantılar yoluyla bu verilere ulaşmak oldukça kolaydır. Ülkemizdeki merkezlere dünyadaki lider merkezlerdeki teknolojiyi dahil etmek zor değildir. Ancak bilinmelidir ki teknolojinin son imkanları bile bilimsel güçlü bir alt yapı ile bir araya geldiğinde anlam kazanır. Kliniğimizde bu konuda tüm ekibimizle iddialı olduğumuzu gururla söyleyebiliriz.
Kliniğimiz aşağıdaki uygulamaları çifte özel yüksek başarı sağlanabilmesi için hastalarına sunmaktadır:
- Çifte özel değerlendirme
- Hormonal bozukluklar ve yumurtlama sorunları tedavileri
- Gebelik şansını arttıran cerrahi uygulamalar (Histeroskopik ve laparoskopik ameliyatlar)
- Doğurganlığın korunması danışmanlığı ve uygulamaları
- Spermlerde anomali ve sperm DNA hasarı tespiti ve tedavisi
- Üroloji ve androloji danışmanlığı
- İntrauterin inseminasyon(Aşılama)
- Gebe kalma olasılığını arttıran destekleyici tedaviler
- Kadına özel ilaç seçimi ve doz ayarlaması
- Stres ve kaygı azaltma teknikleri
- Mikrotese, PESA ve TESA uygulamaları
- Sperm seçiminde ileri teknikler Yumurta ve embriyolara lazer uygulamaları(Zona drilling, assisted hatching)
- Çiftin embriyolarına özel geliştirme dolapları(İnkubatörler)
- Yumurta ve embriyo desteği
- Rahim içi zarı gömülgenliğinin artırılması işlemleri(İnjury/ nadas tekniği)
- Blastokist transferi
- 3D ve 4Dultrasonlarla yumurta gelişmesinin takibi ve embriyo transferi
- Embriyo ve blastokist biopsileri
- Gebelik öncesi genetik ayrıştırma(PGT-A, PGT-S, CGH)
- Sperm, yumurta ve embriyo dondurma
Sağlığınız için buradayız
Küçük Adımlar Değişen Hayatlar
Rüyalarınızı gerçeğe dönüştürmek için uzman doktor kadromuz ve ekibimizle yanınızdayız.