Spiralle Hamile Kalma Belirtileri Nelerdir?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Bireylerin veya çiftlerin sorumluluk alabilecekleri sayıda çocuğa istedikleri zaman sahip olması aile planlaması olarak tanımlanmaktadır. Aile planlamasında aynı zamanda istenmeyen gebeliklerin önlenmesinin yanı sıra iki doğum arasındaki süreyi belirleme ya da sosyoekonomik şartlar gibi etkenler de rol oynamaktadır. Aile planlamasını sağlamanın en güvenilir ve en etkili yolu ise doğum kontrol yöntemleridir. Yapılan araştırmalara göre aile planlamasına yardımcı olan doğrum kontrolleri arasında en başarılı olanlar kadınlar tarafından kullanılan doğum kontrol yöntemleridir. Kadın doğum kontrol hapı ve rahim içi araç ya da diğer adı ile spiral, en düşük risk oranı ile en çok tercih edilen ve güvenilen doğum kontrol yöntemleri arasında yer almaktadır. Spiral, kullanımı bırakıldığı anda tekrar gebelik sağlanabildiği için dünyada en çok tercih edilen doğum kontrol yöntemidir. Doğum kontrol yöntemi olarak spiral kullanmayı düşünen kadınların ise spiral ile ilgili merak ettikleri ve araştırdıkları birçok konu bulunmaktadır. Spiral nedir, spiral ile hamile kalınır mı, spiralle hamile kalma belirtileri nelerdir bu sorulardan bazılarıdır. 

Yazımızda ise bir doğum kontrol yöntemi olarak spiral hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak spiral nedir, spiralle hamile kalma belirtileri nelerdir, spiralle hamile kalma nedenleri nelerdir ve spiralle ilgili daha birçok soruya detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. 

spiral-nedir

Spiral Nedir?

Spiral, en basit tanımı ile t şeklinde bir yapıya sahip olan, bakır veya plastik materyal ile üretilmiş, rahim içerisine yerleştirilerek gebeliğin oluşumunu engelleyen bir doğum kontrol yöntemidir. Aynı zamanda Rahim İçi Araç (RİA) olarak da bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde yaşayan 110 milyona yakın kadının, istenmeyen gebelikleri önlemek, aile planlamasını sağlamak amacı ile bir doğum kontrol yöntemi olarak spiral kullanımını tercih ettiği bilinmektedir. Spiral kullanımı ile ilgili yapılan bir diğer araştırmaya göre ise spiral, konusunda uzman, tecrübeli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktoru tarafından, doğru bir şekilde yerleştirildiğinde gebeliği önleme oranı %99’dur. Sağladığı bu oran ile Dünya Sağlık Örgütü (WHO) ve Amerika Jinekolog ve Obstetrisyen Birliği tarafından en güvenilir ve en etkili doğum kontrol yöntemi olarak kabul edilmektedir. 

İlginizi Çekebilir: Tüp Bebek Nedir? Uygulanan Yöntemler Nelerdir?

Spiralle Hamile Kalma Belirtileri Nelerdir?

Kadın rahmi içerisine spiral takıldıktan sonra takıldığı andan itibaren spiral, spermlerin yumurtaya ulaşmasını engelleyerek döllenmesini hatta döllenmiş olsa bile rahim duvarına tutunmasını engellemektedir. Spiral kullanımı bu özelliği ile gebeliği önleme konusunda %99 oranında koruyuculuk sağlamaktadır. Ancak her doğum kontrol yönteminde olduğu gibi spiral kullanımında da gebeliğin oluşumu yani hamile kalma riski bulunmaktadır. Spiral kullanan kadınlarla yapılan araştırmalara göre spiral kullanan kadınlarda hamile kalma riski %2’lere varabilmektedir. Spiral kullanımına rağmen hamilelik şüphesi duyan kadınların en çok merak ettiği soruların başında ise spiralle hamile kalma belirtileri nelerdir sorusu gelmektedir. Aslında bütün hamilelerde belirtiler aynıdır. Spiralle hamile kalma belirtilerinde bu yüzden herhangi bir farklılık söz konusu değildir. Yine de spiralle hamile kalma belirtilerini sıralayacak olursak şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Regl kanamasının gecikmesi,
  • Regl kanamalarının kesilmesi,
  • Memelerde hassasiyet ve şişlik,
  • Özellikle günün ilk saatlerinde mide bulantısı,
  • Sık sık idrara çıkma,
  • Tat ve koku hassasiyeti,
  • Memenin uç kısmında renk koyulaşması,
  • Baş ağrısı ve baş dönmesi,
  • Lekelenme şeklinde kanama görülmesi.

Eğer spiral kullanımına rağmen bu belirtiler ile karşılaştıysanız hamilelik durumunu göz önüne alarak en kısa sürede konusunda uzman bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktor ile görüşmelisiniz. 

İlginizi Çekebilir: Gebelikte Vajinadan Koku Gelmesi Nedenleri Nelerdir?

spiralle-hamile-kalmanin-nedenleri-nelerdir

Spiralle Hamile Kalmanın Nedenleri Nedir?

Spiral kullanımı %99 oranında bir doğum kontrolü sağladığı için birçok kadın tarafından tercih edilmektedir. Bu yüzden spiral kullanımına rağmen gebeliğin oluşması yani hamile kalmak, kadınlarda adeta bir şok etkisi yaratmaktadır. Spiral kullanımına rağmen hamile kalan kadınların en çok merak ettikleri sorulardan biri de spiralle hamile kalmanın nedenleri nedir sorusudur. Spiralle hamile kalmanın ise birkaç nedeni bulunmaktadır. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak:

  • Spiralin kayması: Spiral takılırken mutlaka konusunda uzman ve tecrübeli bir kadın hastalıkları ve doğum uzmanı doktoru tarafından takılmalıdır. Aksi halde doğru bir şekilde yerleştirilmeyen spiral yanlış pozisyonda takıldığı için ya da doğru bir şekilde takılmadığı için kayabilir. Bu durum ise koruyuculuğu kaybetmesine ve gebelik oluşumuna neden olacaktır. 
  • Spiralin düşmesi: Spiral kaymasında olduğu gibi spiral doğru takılmadığında vajinadan düşme riski bulunmaktadır. Düşmesi durumunda yine bütün koruyuculuğunu kaybedecektir. Bu durumun önüne geçebilmek için ise arada spirale bağlı ipleri kontrol edebilirsiniz. 
  • Koruma süresinin dolması: Spiraller her ne kadar uzun süreli bir koruma sağlasalar da son kullanma tarihleri bulunmaktadır. Eğer taktırdığınız spirali doktorunuzun belirlediği süreden daha uzun süre kullanırsanız ve son kullanma tarihi geçerse koruyuculuğu azalmaya başlayacaktır. Buna bağlı olarak hamile kalma riski de daha yüksek olacaktır. 
  • Henüz korumaya başlamaması: Bakır spiraller rahim içerisine takıldığı andan itibaren gebelik oluşumuna karşı korumaya başlar. Ancak son zamanlarda sıkça tercih edilen spiral çeşitlerinden biri olan hormonal spiral çeşitleri 7. günün sonunda korumaya başlamaktadır. Bu detay dikkate alınmadığı takdirde gebelik oluşumu söz konusu olabilir. 

Bütün bu nedenler aynı zamanda spiral kullanımda gebelik oluşumu için risk faktörleridir. Spiral kullanımı her ne kadar yüksek bir koruma sağlasa da bu risk faktörlerine dikkat ederek gebeliğin oluşma ihtimalini en düşük seviyede tutabilirsiniz. 

Spiral ile Dış Gebelik Oluşumu Nedir?

Dış gebelik ya da diğer adı ile ektopik gebelik, en basit tanımı ile döllenmiş yumurtanın rahim dışında başka bir yere yerleşmesi olarak tanımlanmaktadır. Sağlıklı bir gebeliğin söz konusu olabilmesi için döllenmiş yumurtanın rahim içerisine yerleşmesi burada büyümesi ve gelişmesi gerekmektedir. Dış gebelik durumunda ise döllenmiş yumurta fallop tüplerine veya karnın iç bölgelerine yerleşebilmektedir. Ancak bu kısımlar döllenmiş yumurtanın yani embriyonun gelişimine uygun olmadığı için embriyo tutunamaz ya da sağlıklı bir gelişim gösteremez. Spiral, rahim içerisine yerleştirildiği için halk arasında döllenmiş yumurtanın rahime giremeyeceği için başka bir kısma yerleşeceğine yani dış gebelik oluşumuna neden olacağı gibi bir düşünce söz konusudur. Spiral kullanımı tek başına bir faktör olarak dış gebelik riskini arttırmaz. Aksine dış gebelik oluşumuna karşı korur. Ancak %2’lik ihtimal ile spiral kullanımına rağmen gebelik oluşmuş ise dış gebelik riski mutlaka göz önüne alınır. Bunun nedeni ise spiralin rahmi korumasından dolayı gebeliğin rahim dışında başka bir yerde oluşma ihtimalidir. 

Spiral ile Normal Gebelik ve Kürtaj Süreci

Spiral kullanımına rağmen oluşan gebelikte bir doğum kontrol yöntemi kullanımı söz konusu olduğu için istenmeyen gebelik söz konusudur. Çiftler birlikte karar vereceği böyle bir durumda kürtaj işlemini düşünebilirler. Kürtaj işlemi hem istenmeyen gebeliğin sonlanmasını hem de spiralin çıkarılmasını sağlayacaktır. Oluşan gebelikle birlikte bebek sahibi olmak isteyen çiftler ise spiral ile gebelik hakkında bazı risklerin söz konusu olduğunu bilmelidir. Bu riskler ise spiralin varlığına göre değişmektedir. Eğer spiral çıkarılabilecek durumda ise çıkarılması spiralin varlığına bağlı olarak ortaya çıkaran riskleri ortadan kaldıracaktır. Ancak spiral çıkarılamayacak durumda ise düşük riski, erken doğum riski ve spiralin neden olabileceği enfeksiyon riski bulunmaktadır. Çiftler bütün bu risklere rağmen gebeliğin devamını istiyor ise gebelik süreci kontrol altında, takiple ve titizlikle yürütülmelidir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “spiralle hamile kalma belirtileri ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve spiralle hamile kalma belirtileri konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek