Ters Rahim Gebeliği Olumsuz Etkiler mi?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Kadın üreme sisteminde yer alan rahim, gebeliğin oluşabilmesi için en önemli organlar arasında yer almaktadır. Anne karnında bulunan kız fetüste üreme sistemi gelişiminde öncelikle yumurtalıklar gelişmeye başlar. Fetüs büyümeye devam ettikçe ise büyümeye ve gelişmeye devam eden tüpler birleşerek rahmi oluşturur. Rahim, embriyonun yani bebeğin döllenmeden sonra tutunduğu, büyüdüğü ve geliştiği organdır. Bu yüzden gebeliğin oluşabilmesi ve sağlıklı bir şekilde ilerleyebilmesi için rahim son derece önemlidir. Rahim ile ilgili sağlık problemleri bebek sahibi olmak isteyen anne adaylarını tedirgin edebilmektedir. Ancak rahim ile ilgili bazı sağlık problemleri ya da anomaliler bebek sahibi olmayı engellerken bazıları ise geliştirilen yöntemler sayesinde tedavi edilebilmektedir. Rahim ile ilgili anne adayları tarafından merak edilen konulardan biri ise ters rahim durumudur. 

Yazımızda ise bebek sahibi olmak isteyen birçok anne adayı tarafından merak edilen konulardan biri olan ters rahim ile ilgili ters rahim nedir, rahim neden ters olur, hangi şikayetlere neden olur, gebeliği olumsuz etkiler mi ve ters rahim tedavi edilmeli mi soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

ters-rahim-nedir

Ters Rahim Nedir?

Ters rahim durumu genellikle rutin kontrollerde kadınlar tarafından öğrenildiğinde endişe yaratan bir durumdur. Özellikle de bebek sahibi olmayı planlayan kadınlar için korku yaratabilir. Bu durum ile karşı karşıya kalanların en çok merak ettikleri soruların başında ise ters rahim nedir sorusu gelmektedir. Rahim, pelvik içerisinde yer alan, armut şeklini andıran yaklaşık 5 cm uzunluğunda, 5 cm genişliğinde ve 2,5 cm derinliğinde bir organdır. Armut şeklini andıran rahim normal şartlar altında dik duran bir organdır ve ön kısmı mesaneye doğru eğimlidir. Ancak bazı kadınlarda rahim farklı nedenlere bağlı olarak dik değil yatay pozisyonda bulunur. Bu durum ise ters rahim ya da tıp dilindeki adı ile retrovert uterus olarak tanımlanmaktadır. 

İlginizi çekebilir: “Çikolata Kisti Nedir? Çikolata Kisti Patlaması Nasıl Anlaşılır?”

Rahim Neden Ters Olur?

Ters rahim durumu ile karşı karşıya kalan anne adaylarının en çok merak ettikleri ve araştırdıkları bir diğer soru ise rahim neden ters olur sorusudur. Bu durumun nedenlerine bakıldığı zaman birkaç konu ön plana çıkmaktadır. Bunlardan biri kadının doğuştan ters rahime sahip olmasıdır. Anne karnında gelişmeye başlayan rahim gelişimini tam olarak sağlayamadığında rahmi tutan kaslar kısa kalabilir ve rahim geriye yatık bir şekilde kalabilir. Bir diğer neden ise endometriozis, enfeksiyon veya miyomların neden olduğu yapışıklıklardır. Rahimde meydana gelen bu yapışıklıklar rahmin pozisyonunda değişiklik meydana gelmesine neden olabilir. Son olarak bir diğer neden ise vajinal doğum sonrası rahmi yerinde tutan bağların zorlanmasından dolayı rahmin pozisyonunda yaşanan değişiklik olabilir. 

Rahimin Ters Olması Hangi Şikayetlere Neden Olur?

Ters rahim durum genel olarak bakıldığında hiçbir belirtiye sahip değildir. Öyle ki ters rahim tanısı olan birçok kadın bu durumu jinekolojik muayene sırasında öğrenir. Ancak her ne kadar ters gebeliğin bir belirtisi bulunmasa da ters rahime sahip kadınların bildirdiği bazı şikayetler bulunmaktadır. Bu şikayetleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Cinsel ilişki sırasında ağrı,
  • Sancılı regl dönemi,
  • Dönem dönem hissedilen bel ve kasık ağrıları,
  • İdrar yolu enfeksiyonu,
  • Tampon kullanmakta zorluk,

Her ne kadar ters rahime sahip kadınlar genel olarak yukarıda saydığımız durumlardan şikayetçi olsalar da bu şikayetler tek başına ters rahim belirtisi olarak kabul edilmez. Çünkü ters rahimden kaynaklanabileceği gibi başka sağlık problemleri de bu durumların ortaya çıkmasına neden olabilir. 

ters-rahim-tedavisi

Gebeliği Olumsuz Etkiler mi?

Bebek sahibi olmak isteyen ve ters rahim tanısı alan birçok anne adayı ters rahmin gebeliği olumsuz yönde etkileyeceğini düşünür. Ancak rahmin ters durması dışında gebeliği olumsuz yönde etkileyecek herhangi bir sağlık problemi bulunmuyor ise bu durum tek başına gebeliği olumsuz etkilememektedir. Ters rahime sahip bir kadın kolaylıkla hamile kalabilir. Gebeliğin ilerlemesiyle birlikte rahim de zaman içerisinde doğum yaklaştıkça pozisyonunu düzeltecektir. Böylece hem gebelik boyunca hem de doğum esnasında ters rahime bağlı olarak herhangi olumsuz bir durum yaşanmaz. 

İlginizi Çekebilir: “Kalitesiz Yumurta İle Hamile Kalanlar”

Ters Rahim Tedavi Edilmeli mi?

Ters rahim, kadının vücut sağlığını ya da gebelik oluşumunu olumsuz yönde etkilemediği için tedavi gerektirmez. Nadiren de olsa cinsel ilişki sırasında ya da regl döneminde şiddetli ağrılara sebep oluyor ise kişi tedavi yöntemlerini düşünebilir. Uygulanabilecek tedavi yöntemleri konusunda uzman bir doktor tarafından belirlenmelidir. Aksi halde bu durum bir sağlık problemi olmadığı için gerçekleştirilen müdahale hem gereksiz hem de üreme sistemi için zarar verici olabilir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “ters rahim” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve ters rahim konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek