Tüp Bebek Devlet Desteği Nedir?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Doğal yöntemler ile çocuk sahibi olamayan çiftler için tüp bebek tedavisi, uzun yıllardır uygulanan bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisi; sebebi belirlenemeyen infertilite, kadınlarda enfeksiyon ve tüplerdeki tıkanıklıklar için etkili bir çözümdür. Bununla birlikte sperm sayısının azlığı ve sperm kalitesinin düşüklüğü yüzünden çocuk sahibi olamayan çiftlere çocuk sahibi olabilme avantajı sağlar. Tüp bebek tedavisi ile ilgili merak edilen birçok konu vardır. Bunlardan birisi de tüp bebek devlet desteği konusudur.

Tüp bebek tedavisi, kadın ve erkek üreme hücrelerinin laboratuvar koşullarında bir araya getirilmesi ile uygulanan bir yapay döllenme tekniğidir. Kadın üreme hücresi olan yumurta ile erkek üreme hücresi olan spermler belirli koşullar altında toplanır ve bu işlem uygulanır. Döllenme sağlıklı bir şekilde tamamlandıktan sonra yumurtanın bölünme sürecine başlaması ve embriyo adı verilen yapıya dönüşmesi beklenir. 

Embriyonun anne rahmine yerleştirilmesi ve başarılı bir şekilde tutunması sonucunda gebelik süreci başlamış olur. Bu işlemden sonra gebeliğin doğal yöntemler ile oluşmuş gebeliklerden herhangi bir farkı kalmamaktadır. Bununla birlikte tedavi süresinde devlet desteği hakkında birçok konuyu araştırmanız gerekir. Kalem Bebek olarak bu yazımızda, tüp bebek devlet desteği hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaşacağız.

Tüp Bebek Tedavisinde Devlet Desteği Var Mı?

Devlet desteği 3 defa tüp bebek denemesine kadar geçerlilik göstermektedir. 

SGK ile anlaşmalı olan merkezlerde raporlarını kullanabilen çiftler, tüp bebek tedavisi yaptırabilir. Bunun yanı sıra SGK anlaşması olmayan merkezlerde tüp bebek tedavi ücretini kendileri karşılamalıdır.

Tüp Bebekte Nasıl Devlet Desteği Alabilirim?

Aileler, söz konusu sağlık kurulu raporunu tedavi görmek istedikleri SGK sözleşmeli üremeye yardımcı tedavi merkezlerinden (Tüp Bebek Merkezi) alabilirler. Ayrıca çiftler, tüp bebek raporunu, üniversite veya devlet eğitim araştırma hastanelerinden alabilir. 

Alınan tüp bebek tedavisinde ilaç raporu 1 ay geçerlidir. Tedavi raporu ise en fazla 6 ay geçerlilik göstermektedir. Gerekli olan rapor ise tüp bebek ünitesi olan devlet ya da üniversite hastanelerinden alınmaktadır.

Genetik Test ile Birlikte Yapılan Tüp Bebek Tedavileri ve Devlet Desteği

Hasta çocuk sahibi olup, tedavisinin başka tıbbî bir yöntemle mümkün olmaması ve tıbben zorunlu görülmesi durumunda çocuğun tedavisi için preimplantasyon genetik tarama (transfer öncesi genetik tarama) testi yapılır. SGK, lösemi ve diğer kanser türlerine yakalanan ancak kök hücre tedavisi ile sağlığına kavuşabilecek çocuğu olan ailenin, “verici kardeşi doğması” ile tüp bebek uygulamasının masrafını karşılamaktadır.

Bu grup hastaların tüp bebek tedavilerinde devlet desteği sağlanabilir. Bu durum dışında preimplantasyon genetik tarama işlemi ile yapılan IVF bedelleri karşılanmamaktadır. Çiftler, söz konusu sağlık kurulu raporuna istinaden kurum ile sözleşmeli tüp bebek merkezlerinden dilediklerine başvurabilirler.

Tüp Bebek Tedavisinde Devlet Desteği Yaş Sınırı

Tüp bebek tedavisinde devletin destek sunmak için belirlediği yaş sınırı bulunmaktadır. Yaş sınırı ile ilgili kriterler aşağıdaki gibidir: 

  • Kadın yaşının 23’ü bitirmiş, 39’dan gün almamış olması gerekir.  
  • En az 3 yıllık evli olmak ve 3 yıl evli olduktan sonra en az 2 defa aşılama yaptırmak kriterler arasındadır.
  • Sperm sayısının 5 milyondan az olması (3 yıl evli olma şartı geçerli değildir), farklı zamanlarda yapılmış en az 3 adet sperm değerinin düşük olması gerekir.
  • Düşük yumurta rezervinin olması (3 yıl evli olma şartı aranmamaktadır), FSH değerinin yüksek, AMH değerinin düşük olması, antral folikül sayısının düşük olması aranan kriterlerdendir.
  • Tüplerin kapalı olması (3 yıl evli olma şartı aranmamaktadır), laparoskopi ile belirlenmesi gerekir.
  • Son evliliğinden çocuğunun olmaması (eğer çiftin daha önceki evliliklerinden çocukları varsa buna bakılmaz, şu anki evliliğinde çocuğu yoksa rapor çıkartması mümkündür) gerekir.
  • Tüp bebek tedavisinin yapılabilmesi ve raporunun çıkarılabilmesi için çiftin resmi olarak evli olması aranan kriterlerdendir.

Kalem Bebek olarak bu yazımızda, tüp bebek devlet desteği hakkında merak edilenleri ele aldık. Tüp bebek tedavinizde embriyologlar ve teknisyenler önemli bir role sahiptir. Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya buraya tıklayarak web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek