Tüp Bebek Hesaplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Günümüzde doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerin en çok tercih ettiği tedavi yöntemlerinin başında tüp bebek tedavisi gelmektedir. Tüp bebek tedavisi aynı zamanda kısırlık için uygulanan tedavi yöntemleri arasında başarı oranı en yüksek tedavi yöntemidir. Bebek sahibi olmak isteyen her anne ve baba adayında olduğu gibi tüp bebek tedavisi ile anne ve baba olmak isteyen çiftlerin de kafasında birçok soru işareti bulunmaktadır. Tüp bebek tedavi süreci, tüp bebek embriyo transferi ve sonrasında gebeliğin gelişimi tüp bebek hesaplama konuları en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. Bu konular arasında tüp bebek tedavisinde embriyo transferi sonrasında en çok merak edilen konulardan olan tüp bebek hesaplama konusu özellikle ön plana çıkmaktadır. 

Tüp bebek tedavi sürecine başlayan anne ve baba adayları için tedaviye başladıkları andan itibaren bebeklerini kucaklarına alana kadar geçen bütün süreç son derece heyecanlı bir süreçtir. Ancak özellikle başarılı embriyo transferi ve gebelik oluşumu sonrasında bebeğin heyecanla gelmesinin beklendiği süreç ayrı bir heyecan ve önem taşımaktadır. Bu süreç boyunca anne ve baba adayı bebeğin gelişimini hesaplamak için gebelik hesaplama işlemini kullanır. Aslında bu hesaplama her hamile anne adayı için aynıdır. Ancak tüp bebek tedavisi gören anne adayı için embriyo transferi günü kesin olarak bilindiğinden hesaplama biraz daha farklı yapılmaktadır. 

Yazımızda ise tüp bebek gebelik hesaplama konusunda en çok merak edilen ve araştırılan konulardan olan tüp bebek gebelik hesaplama nedir, tüp bebek gebelik hesaplama nasıl yapılır, tüp bebek gebelik hesaplaması ile ilgili bilmeniz gerekenler ve dondurulmuş embriyo ile gebelik hesaplama konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

tup-bebek-gebelik-hesapalama

Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Nedir?

Tüp bebek gebelik hesaplamasına geçmeden önce tüp bebek tedavi süreci hakkında kısa bir bilgi ile hatırlatma yapmak hesaplamanın daha iyi anlaşılabilmesine yardımcı olabilir. Tüp bebek tedavisine öncelikle gerekli ilaç ve iğne tedavisi ile başlanır. Yumurta geliştirici iğneler, yumurtaların erken çatlamasını önleyen iğneler ve son olarak yumurta çatlatıcı iğne ile tüp bebek tedavisi için en uygun yumurtalar elde edilir. Elde edilen yumurtalar laboratuvar ortamında baba adayından alınan sperm hücresi ile döllendirilir ve böylece embriyo elde edilir. Elde edilen embriyo belirli bir süre laboratuvar ortamında bekletilerek anne adayının rahmine transfer edilmek için en uygun durumuna getirilir. Sonrasında ise anne adayının hastane ortamında embriyo transferi gerçekleştirilir. 

Düzenli regl kanaması görülen kadınlarda siklus yani diğer adı ile regl döngüsü regl kanamasının başladığı günden bir sonraki regl kanamasının birinci gününe kadar geçen süreyi kapsamaktadır. Sağlıklı bir üreme sistemine sahip olan kadınlarda regl döngüsü süresi ise 21 ile 35 gün arasında değişmektedir ancak doktorlar tarafından genellikle 28 gün olarak kabul edilmektedir. Doğal yollar ile oluşan gebeliklerde, gebelik hesaplaması ise bu regl döngüsü esas alınarak gerçekleştirilir. Her regl döneminde salgılanan hormonlarla birlikte yumurtaların olgunlaşma süreci başlar 14 günlük süresin sonrasında ise yumurtalıklar çatlar. Eğer bu dönemde korunmasız cinsel ilişki söz konusu ise yumurta döllenir ve gebelik oluşumu meydana gelir. Gebelik oluşmaz ise regl döngüsü regl kanamaları ile devam eder. Regl döngüsünün yaklaşık 14. Gününde yumurtlama söz konusu olduğu için gebelik hesaplamasında döllenmenin bugünün bir gün öncesinde veya sonrasında gerçekleştiği düşünülür. Gebelik hesaplaması ise bu durum göz önüne alınarak yapılır. 

Tüp bebek tedavisinde ise yukarıda da belirttiğimiz gibi doğal bir döllenme yerine embriyo transferi söz konusudur. Kısacası embriyonun ne zaman döllendiği, anne karnına ne zaman bırakıldığı ya da tahmini ne zaman tutunduğu bellidir. Bu yüzden tüp bebek gebelik hesaplama doğal yollarla oluşan gebeliklere göre çok daha kolaydır ve daha net bir bilgi içermektedir. 

Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Tüp bebek hesaplama konusunda en çok merak edilen ve araştırılan sorulardan biri de tüp bebek hesaplama nasıl yapılır sorusudur. Tüp bebek tedavisini başarılı bir şekilde gebelik ile sonlandıran her anne baba adayı için bebeğinin sağlıklı bir şekilde gelişimi de son derece önemlidir. Tüp bebek tedavisi ile oluşan gebelikten dolayı bütün süreci dikkatli bir şekilde takip etmek isteyebilirler. Bu yüzden gebelik süreci boyunca gebelik hesaplama, gebeliğin hangi zamanda hani özelliklere sahip olacağı, hangi organların hangi süreçte gelişeceği gibi konular ayrı bir önem taşır. Doğal yollarla oluşan gebelikleri aksine ise tüp bebek tedavisinde gebelik hesaplama çok daha kolay ve nettir. Çünkü tüp bebek tedavisinde gebelik hesaplaması embriyo transferinin yapıldığı gün esas alınarak gerçekleştirilir. Bu durumda tüp bebek gebelik hesaplaması yapılırken iki soruya cevap verilmesi gerekmektedir. Birincisi embriyo transferi ne zaman gerçekleştirildi sorusu bir diğeri ise kaçıncı gün embriyosunun transfer edildiği sorusudur. Ayrıca dondurulmuş embriyo gebelik hesaplaması içinde aynı soruların cevapları gerekmektedir. 

Tüp bebek tedavisinde gebelik haftası hesaplaması ise eğer embriyo 3. gün embriyosu olarak transfer edilmiş ise embriyo transfer günü ile hesaplama yapılan güne kadar geçen zamana 17 gün eklenmektedir. Eğer embriyo 5. gün embriyosu olarak transfer edilmiş ise embriyo transfer günü ile hesaplama yapılan güne kadar geçen zamana 19 gün eklenmektedir. Günümüzde tüp bebek tedavisinde gebelik hesaplaması için yardımcı olan birçok uygulama ve web sitesi bulunmaktadır. Bilgilerinizi girerek tüp bebek tedavisinde gebelik hesaplamasını kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. 

Tüp Bebek Gebelik Hesaplaması ile İlgili Bilmeniz Gerekenler

Tüp bebek gebelik hesaplaması ile ilgili bilinmesi gereken en önemli konu gebelik hesaplamasının regl tarihine göre yapılmaması gerektiği konusudur. Eğer tüp bebek tedavisinde regl tarihine göre gebelik hesaplaması yapılır ise muhtemelen sonuç hatalı çıkacaktır. Özellikle dondurulmuş embriyo transferinin söz konusu olduğu durumlarda rahim duvarının embriyonun tutunabileceği kadar kalınlaşması gerekmektedir. Ancak yeterli kalınlığa ulaşmadığı bazı durumlarda donmuş embriyonun transfer tarihi birkaç gün ertelenebilmektedir. Bu duruma bağlı olarak ise yine son regl dönemine göre gebelik hesaplaması yapıldığında ortaya yanlış hafta hesaplaması çıkacaktır. 

Dondurulmuş Embriyo ile Gebelik Hesaplama

Tüp bebek tedavisi sürecinde dondurulmuş embriyo ile gerçekleştirilen embriyo transferi sonrasında gebelik hesaplama da en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Dondurulmuş embriyo kullanımında da aslında tüp bebek sürecinde olduğu gibi aynı süreçler söz konusudur. Ancak embriyo transferi sırasında dondurulmuş embriyo kullanılır. Bu yüzden dondurulmuş embriyo ile gebelik hesaplama işlemi de tüp bebek gebelik hesaplama işlemi aynıdır. Gebelik haftası hesaplanırken embriyonun transfer edildiği gün baz alınarak gebelik hesaplaması yapılır.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebek hesaplama” konusu hakkında en çok merak edilen konulardan olan tüp bebek gebelik hesaplama işlemi nasıl yapılır, tüp bebek gebelik hesaplama nedir, tüp bebek gebelik hesaplaması ile ilgili bilmeniz gerekenler ve dondurulmuş embriyo ile gebelik hesaplama konuları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek hesaplama hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek