Tüp Bebek Kaç Günde Tutunur? Bilmeniz Gerekenler

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek tedavisi tahliller ve muayeneler ile başlayan, yumurta takipleri, yumurta toplama ve embriyo transferi ile son bulan bir süreçtir. Tedavinin başlayışı ve transfer günü dahil süre aralığı yaklaşık olarak 1-2 ay kadar sürmektedir. Ayrıca bu tedavi, çiftlerin çocuk sahibi olabilmek için özen göstermeleri gereken bir süreçtir. Bu süreçteki her aşamadan sonra endişe ve merak dolu bir süreç başlar. Tedaviyi başarıyla tamamlamış her çift için tüp bebek kaç günde tutunur ve tutunma belirtileri nelerdir soruları merak edilir. 

Tüp bebekte embriyo transferinden sonra sonucu öğrenmek için yaklaşık iki hafta beklemek gerekir. Bunun nedeni ise döllenmiş yumurtanın rahime yerleşebilmesi için yaklaşık 14 günlük bir sürece ihtiyaç duyulmasıdır. Ayrıca, vücuttaki hamilelik hormonlarının seviyesi, hamilelik testleri tarafından ölçülebilecek duruma geldiğinde hamileliğin tespiti de daha sağlıklı olur.

Embriyo transferinden sonra gebelik sürecini öğrenmek için 10-12 gün beklemeniz gerekir. Daha sonra ise kanda yapılan b-hCG testi ile anne adayımızın hamile olup olmadığını öğrenebilir.

Bu yazımızda ise tüp bebek kaç günde tutunur, embriyo tutunma ne kadar sürer, bekleyiş süreci, belirtiler ve doktorunuza danışmanız gereken durumlar ile ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayacak detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

tup-bebek-kac-gunde-tutunur

Embriyo Tutunma Ne Kadar Sürer? Bekleyiş Dönemi Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Embriyo transferi sonrası tutunma, yaklaşık olarak transferin 2.günü başlar ve tutunma süreci transferin 6-7. gününe kadar devam etmektedir. Embriyonun rahim iç zarına tutunma sürecinde çok sayıda moleküler düzeyde mekanizma rol oynar. Bu sebeple embriyonun tutunma şansını artırmak için embriyo transferinden önce rahim kalınlığının yeterli düzeye ulaşması gerekir. Ayrıca embriyonun tutunma sürecinde rol oynayan moleküler mekanizmaları düzenleyebilmek için bazı ilaçlar (östrojen ve/veya progesteron içerikli ilaçlar) kullanılmalıdır.  

Tüp bebek tedavisinde embriyonun rahme tutunmadığını gösteren kesin bir belirti bulunmaz. Test gününden önce hastanın adet görmesi durumunda gebeliğin tutmadığı düşünülebilir ancak embriyonun tutunamadığı da yine kesin olarak transferden 10-12 gün sonra gebelik testi için yapılacak olan kan tahlili ile öğrenilebilir. Bu bağlamda tüp bebek tedavisi gören anne adayı, transfer edilen embriyonun rahmine tutunup tutunmadığını gerekli ve belirlenen günde kan ve ultrason testi olmadan bilemese de bazı bulguları gözlemleyebilir. Genellikle hamilelik belirtileri olan koku alma eğiliminde değişiklikler, göğüslerde hassasiyet artışı ve hafif karın krampları görülebilir. Tüp bebek tedavisinden birkaç hafta sonra bile bu bulgular yoksa embriyonun rahimde tutunamadığını göz önüne almak mümkün olabilir.

transfer-sonrasi-beklenen-sure-ve-belirtiler

Transfer Sonrası Beklenen Süre ve Belirtiler

Tüp bebek transferinden sonra hamilelik belirtilerini bilmek son derece önemlidir. Genellikle tüp bebek kaç günde tutunur konusu, bebek sahibi olmak isteyen çiftlerin en çok merak ettiği konulardan birisidir. Tüp bebek tedavisinde embriyo transferinden iki hafta sonra çeşitli belirtiler ortaya çıkar. 

Embriyonun rahime tutunması ve hamileliğin başlaması ile anne adayları, ilk iki haftalık süreçte çeşitli hamilelik belirtileri yaşamaya başlayabilir. İlk iki haftada ortaya çıkan bazı fiziksel belirtiler, en erken hamilelik belirtileri olarak gözlemlenir. Bunun yanı sıra hamileliğin ilerleyen sürecinde bu belirtiler daha da artar. 

Erken gebelik belirtileri olarak ifade edilen bu belirtiler, bazı kadınlarda yalnızca bazıları görülebilir veya hiç görülmeyebilir. Bu nedenle ilk iki hafta ile ilk bir ay anne adayının hiç hamilelik belirtisi göstermemesi de muhtemeldir. Tüp bebeğin tutma belirtileri bazı durumlarda fark edilemeyecek kadar az olduğundan gebelik olumlu olsa da belirti gözlemlenemeyebilir. Bu durumda mutlaka test yaptırmanız gerekir.

Anne adayları tedavi sürecinde test sonuçlarını öğrenmeden önce dahi çeşitli belirtiler gözlemleyebilirler. Tüp bebek tutunma belirtileri arasında ilk olarak; sırt, bel, karın ağrısı ile sancı ve bulantı gözlemlenebilir. 

Bazı anne adaylarında ilk süreçte tutunma belirtileri görülmeyebilir. Bu durum, korkulacak veya endişe edilecek bir durum değildir. Belirtiler görülmese de embriyo rahime yerleşmiş ve gebelik süreci başlamış olabilir. Bu nedenle, ilk belirtiler dışında ilerleyen süreçte doğal gebelik ve tüp bebek gebeliğinin hamilelik belirtileri benzerdir. Tüp bebek tedavisinde embriyonun rahime yerleşmesinden sonra genellikle anne adaylarında görülen gelen erken dönem tüp bebek tutma belirtileri ise aşağıdaki gibidir:

  • Pelvik rahatsızlık ve hafif kramplar
  • Mide bulantısı
  • Göğüslerde gerginlik ve hassasiyet 
  • Psikolojik ve ruhsal değişimler 
  • İlk dönemlerde en çok yaşanan durum olan sabah bulantıları

Doktorunuza Danışmanız Gereken Durumlar

Tüp bebek kaç günde tutunur sorusunu doktorunuza danışmak önemlidir. Tüp bebek transfer süreci sonrası yüksek ateşli hastalık geçirmek, başarı şansını düşürebilir. Bu sebeple olası bir infeksiyon durumu söz konusu olduğunda erken dönemde hastalığın değerlendirilmesi ve tedavisi için mutlaka doktorunuza başvurmalısınız. Ayrıca ilaç etkileşimlerinden dolayı doktorunuza danışmadan ilaç kullanmamanız tedavi sürecinin sağlıklı ilerlemesi için hayati öneme sahiptir.

Tıbbi bir süreç olan tüp bebek tedavisinin de kendine göre riskleri vardır. Olası bir şiddetli kasık ağrısı, karın şişliği, bulantı-kusma, nefes darlığı, bacaklarda asimetrik şişme-renk değişimi, idrar miktarında azalma ve yüksek ateş durumlarında mutlaka doktorunuza başvurmanız önerilir.

Tüm bu belirtilerin yanı sıra tüp bebek tedavisinin her zaman olumlu sonuçlanmayan bir süreç olduğunu unutmamak gerekir. Bu nedenle, tedavi boyunca sonucun ne olacağını kesin olarak bilmek de imkânsızdır. Tedavi süresince bu duygularla başa çıkmanın en iyi yöntemlerinden biri de psikolojik destektir. Psikolojik olarak rahatlamak ve destek almak için doktorunuz ile görüşebilir veya profesyonel terapistlerden psikolojik destek alabilirsiniz. Tüp bebek hamilelik süreci, psikolojik olarak yorucu bir süreç olduğu için bu süreçte bir uzman desteği almak, stresi yönetmede oldukça önemlidir. Psikolog desteği ile hem anne hem de baba adayının bu süreci daha sağlıklı atlatması mümkün hale gelirken aynı zamanda bebeğiniz için de daha olumlu bir süreç yaşayabilirsiniz. 

embriyonun-tutundugu-nasil-anlasilir

Embriyonun Tutunduğu Nasıl Anlaşılır?

Embriyonun rahme tutunduğunu anlamak için genellikle belirli belirtiler gözlemlenerek çeşitli testler uygulanır. Embriyonun rahme tutunduğunu gösteren bazı belirtiler ise aşağıdaki gibidir:

Kanama veya lekelenme: Embriyo rahim iç tabakasına yerleşirken hafif kanama veya lekelenme görülmesi mümkündür. Bu durum, implantasyon kanaması olarak adlandırılır ve genellikle kısa süreli bir kanama şeklinde oluşur.

Karın krampları: Embriyo, rahim iç tabakasına tutunurken bazı anne adaylarında hafif karın krampları hissedilebilmektedir. 

Pozitif gebelik testi: Embriyonun rahme tutunmasıyla, gebelik hormonu olan hCG (human koryonik gonadotropin) seviyeleri yükselir. Bu durum, gebelik testinin pozitif çıkmasına sebep olur. Gebelik testi, embriyonun rahme tutunduğunu doğrulamak için uygulanır.

Ultrason muayenesi: Embriyonun rahme tutunmasıyla ilgili daha kesin bir değerlendirme elde etmek adına ultrason muayenesi de tercih edilir. Ultrasonografi, embriyonun rahim iç tabakasına tutunup tutunmadığını, gebeliğin gelişimini ve kalp atışlarını gözlemlemek için tercih edilir.

Bu belirtiler ve testler, embriyonun rahme tutunduğunu anlamak için kullanılan yaygın yöntemler olsa da her kadında değişebilir. Bazı anne adaylarında belirtiler daha belirginken, bazılarında ise hiç görülmeyebilir. Bu nedenle embriyo transferi sonrasında doktorunuz, takip ve değerlendirme sürecinde embriyonun rahme tutunma durumunu kontrol ederek size doğru bilgi verir.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “Tüp Bebek Kaç Günde Tutunur? Bilmeniz Gerekenler” hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek kaç günde tutunur, tutunma süreci, tutunma belirtileri, transfer sonrası beklenen süre ve doktorunuza danışmanız gereken durumlar hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz görüşmek için web sitemiz üzerinden randevu oluşturabilirsiniz. 

Ücretsiz ön görüşme randevusu almak için tıklayın.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek