Tüp Bebek Kimlere Yapılır? Tedavi Süreci Hakkında Her Şey!

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek tedavisi sonucunda bebek sahibi olan çiftlerin sayısı her geçen gün daha da artmaktadır. Doğal yollar ile bebek sahibi olamayan ve bebek sahibi olmak isteyen çiftler için tüp bebek tedavisi yakaladığı başarı oranı ile en umut verici tedavi yöntemidir. Tüp bebek tedavisine karar veren çiftler için ise tüp bebek tedavisi ile ilgili her bir detay önemli bir merak konusu haline dönüşür. Tüp bebek düşünen çiftlerin en çok araştırdıkları konulara genel olarak baktığımızda ise tüp bebek kimlere yapılır, tüp bebek tedavisi nedir ve aşamaları nelerdir gibi sorular ilk sıralarda yer almaktadır. 

Yazımızda ise tüp bebek konusunda bilgi sahibi olmak isteyen çiftler için en çok araştırılan ve merak edilen sorulardan olan tüp bebek işlemi nedir, tüp bebek kimlere yapılır, tüp bebek uygulaması sonrasında yapılması gerekenler nelerdir ve tüp bebek transfer sürecinde çiftlerin dikkat etmesi gerekenler nelerdir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. 

tup-bebek-islemi-nedir

Tüp Bebek İşlemi Nedir?

Günümüzde aslında birçok insan tüp bebek tedavisini mutlaka duymuştur. Ancak çok az kişi tüp bebek tedavisinin detayları hakkında bilgi sahibidir. Tüp bebek tedavisi işlemi nedir sorusu ise tüp bebek tedavisi düşünen çiftlerin en çok merak ettiği ve araştırdığı ilk sorular arasında yer almaktadır. Korunmasız olarak cinsel ilişkiye girmenize rağmen bir yıl süre gebelik oluşumu söz konusu değil ise infertilite yani kısırlık sorunu ile karşı karşıyasınızdır. İnfertilite farklı birçok etkene bağlı olarak gelişebilen bir durumdur ancak burada önemli olan nokta kadın veya erkeğin bebek sahibi olmasını engellemesidir. 

Tüp bebek işlemi ise başta infertilite olmak üzere çiftlerin doğal yollar ile bebek sahibi olamaması durumunda uygulanan bir çeşit yardımcı üreme tekniğidir. Bu teknikte çiftlerin bebek sahibi olabilmesi için üreme sistemi desteklenir. Genel olarak tüp bebek tedavisi aşamalarından bahsedecek olursak tüp bebek tedavisi öncelikle ilk muayene ve testler ile başlar. Sonrasında ise anne adayı yumurtalarının uyarılması ve gelişmesi için gerekli ilaçları kullanmayı başlar. Olgunlaşan ve çatlayan yumurtalar daha sonra hastane ortamında anne adayından alınır. Aynı gün içerisinde baba adayından da sperm hücreleri alınır ve laboratuvar ortamında döllenme sağlanır. Döllenme sonucunda elde edilen embriyo ise transfer için gerekli olgunluğa geldikten sonra anne rahmine transfer edilir. Böylece embriyonun tutunması ile gebelik oluşumu sağlanmış olur. 

Tüp Bebek Kimlere Yapılır?

Farklı nedenlere bağlı olarak doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerin tüp bebek tedavisi ile ilgili en çok merak ettikleri sorulardan birisi de tüp bebek kimlere yapılır sorusudur. Tüp bebek tedavisinin uygulandığı durumların başında öncelikle infertilite yani kısırlık durumu gelmektedir. Ancak tüp bebek tedavisi infertilite dışında bebek sahibi olmayı engelleyen birçok durumda uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Kadınlarda tüp bebek tedavisine başvurulan durumlar şu şekilde sıralanabilir:

  • Yumurta rezervlerinde azalma,
  • Düzensiz regl dönemi,
  • Açıklanamayan infertilite,
  • Cinsel yolla bulaşan hastalığa sahip olunması,
  • Dış gebelik geçmişi,
  • Hormon bozukluğu,
  • Cerrahi operasyondan dolayı tüplerde yapışıklık veya kapanma olması,
  • Daha önce yaşanan yumurtalık enfeksiyonu.

Kadınların yanı sıra erkeklerde görülen bazı durumlarda da tüp bebek tedavisi uygulanabilmektedir. Erken boşalma, testis travması, ailede infertilite hikayesinin bulunması ya da cinsel yolla bulaşan bir hastalığın söz konusu olduğu durumlarda tüp bebek tedavisine başvurulabilir. 

tup-bebek-uygulamasi-sonrasi-yapilmasi-gerekenler

Tüp Bebek Uygulaması Sonrası Yapılması Gerekenler 

Tüp bebek tedavisine karar veren anne ve baba adayları için her aşama ayrı bir önem taşımaktadır. Ancak en önemli ve en heyecan verici aşama tüp bebek uygulaması sonrası aşamadır. Aslında tüp bebek uygulamasında embriyo transferi son aşamadır. Bu aşamadan sonra embriyonun anne rahmine tutunma süreci başlar. Bu yüzden anne adayı bütün bu süreç boyunca süreci olumsuz etkileyebilecek durumlardan uzak durmalıdır. Öncelikle anne adayı tüp bebek uygulaması sonrası kesinlikle stresten uzak durmalı ve sağlıklı bir beslenme ile kaliteli bir uyku düzenine geçmelidir. Ayrıca bu süreç boyunca yapılması gerekenlerden biri de anne adayının enfeksiyon kapmamak için hijyenine son derece dikkat etmesidir.

Tüp Bebek Transfer Sürecinde Çiftlerin Dikkat Etmesi Gerekenler

Tüp bebek tedavisinde transfer süreci ve transfer sonrası anne ve baba adayları için en heyecanlı süreçlerden biridir. Ancak anne adayının bu süreçte stresten uzak durması gerekmektedir. Çiftler bu konuda birbirlerine destek olmalıdır. Ayrıca transfer sürecinde ve sonrasında cinsel ilişki konusu en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Cinsel ilişkinin bu süreci olumsuz olarak etkilediğine dair bir çalışma bulunmamaktadır. Ancak orgazm sırasında rahim içi kasılmalarının bu süreci olumsuz etkileyebileceği düşünüldüğü için doktorlar bu süreçte cinsel ilişkiyi tavsiye etmemektedir.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebek kimlere yapılır” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek kimlere yapılır sorusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek