Tüp Bebek Neden Tutmaz?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Dünya üzerinde her yıl milyonlarca insana farklı nedenlere bağlı olarak infertilite teşhisi konmaktadır. Bebek sahibi olmak isteyen bir çift 1 yıl boyunca korunmasız cinsel ilişkide bulunduğu halde gebelik oluşmuyor ise bu durum infertilite yani bilinen diğer adı bile kısırlık olarak tanımlanmaktadır. Aynı zamanda 35 yaşından itibaren kadınlarda yumurta rezervlerinin hızlıca azalması ile bu bir yıllık süreç 3 aya kadar düşebilmektedir. İnfertilite teşhisi alan ya da farklı nedenlerden dolayı bebek sahibi olmayan çiftler için ise uzun yıllardır geliştirilen tedavi yöntemleri bulunmaktadır. Bu tedavi yöntemleri arasında yüksek başarı oranı ile dikkat çeken en etkili tedavi yöntemi ise tüp bebek tedavisidir. 1978 yılında tüp bebek tedavisi ile ilk bebeğin dünyaya gelmesi bebek sahibi olamayan bütün çiftler için en umut verici gelişme olmuştur. Ancak tüp bebek tedavisinin başarı oranına etki eden birçok farklı faktör bulunmaktadır. Bu yüzden bazı durumlarda tüp bebek tedavisinde embriyo anne rahmine tutunamayabilir. Tüp bebek tedavisine başlayacak olanlar ya da tüp bebek tedavisi başarısızlıkla sonuçlananlar için ise tüp bebek neden tutmaz sorusu en çok merak edilen sorular arasında yer alır. 

Yazımıza ise tüp bebek neden tutmaz sorusu hakkında detaylı bilgi sahibi olmanızı sağlayacak tüp bebek tutmama belirtileri, tüp bebek neden tutmaz ve tüp bebek tutmama sebepleri nelerdir konuları hakkında detaylı bilgi vermeye çalışacağız. Ayrıca tüp bebek tutma oranını artırmak için bilmeniz gerekenleri de yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

tup-bebek-tutma-belirtileri

Tüp Bebek Tutmama Belirtileri

Kadın ve erkek üreme sistemi, gebeliğin oluşumu çok uzun yıllardır araştırılan ve hala gizemini koruyan bir konudur. Genel olarak gebeliğin oluşumu ile ilgili önemli bilgilere sahip olsak da aslında üreme sistemi hakkında bilmediğimiz birçok detay bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisi ise doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftler için aslında bir çeşit yardımcı üreme tekniğidir. İlaçlar, iğneler ve çeşitli müdahaleler ile gebeliğin oluşması sağlanır. Genel olarak bakıldığında tüp bebek tedavisi yumurtaların olgunlaştırılması, toplanması, döllenmesi, embriyo transferi ve gebelik testi aşamalarından oluşur. Embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılarak gebelik oluşumu net bir şekilde tespit edilmektedir. Bu 12 günlük süreç aynı zamanda çift için bebeğin tutunma sürecidir. Çiftler için son derece heyecanlı ve stresli geçen bu dönemde sürekli bebeğin tutup tutmadığını düşünmek çifti olumsuz etkileyecektir. Öyle ki bu süreç ile ilgili en çok araştırılan konulardan biri de tüp bebek tutmama belirtileri nelerdir sorusudur. 

Tüp bebek tedavisi sürecinde, embriyo transferinden 12 gün sonra gerçekleştirilen gebelik testine kadar bebeğin tutmadığını anlamak ya da belirlemek mümkün değildir. Embriyo transferinden sonra embriyonun tutunmadığını gösterecek tek belirti regl kanaması olabilir. Ancak bazı durumlarda embriyonun yerleşmesine bağlı olarak lekelenme şeklinde kanama olabileceği için yine en kesin sonucu gebelik testi verecektir

İlginizi çekebilir: Tüp bebek Embriyo Transferi Süreci

Tüp Bebek Neden Tutmaz?

Tüp bebek tedavisine karar vereneler ya da tüp bebek tedavisi başarısız sonuçlananların en çok merak ettikleri soruların başında tüp bebek neden tutmaz sorusu yer almaktadır. Tüp bebek tedavisi sonuçlarına genel olarak bakıldığında yardımcı üreme teknikleri arasında en yüksek başarı oranına sahip olduğu görülür. Ancak bu durum tüp bebek tedavisinde her zaman başarılı bir sonuç alınacağı anlamına gelmemektedir. Çünkü gebeliğin oluşumunda etkili olan birçok değişken bulunmaktadır ve tüp bebek tedavisinde her ne kadar bu değişkenler göz önüne alınsa da bazı nedenlerden dolayı embriyo tutunamayabilir. Bu yüzden de aslında tüp bebek neden tutunamaz sorusunun farklı cevapları bulunmaktadır. 

Ayrıca yapılan araştırmalara göre tüp bebek tedavisinde ilk denemede yaşanan tüp bebek tutunmaması normal bir durum olarak kabul edilmektedir. Çünkü herhangi bir üreme sorunu yaşamayan çiftlerde bile korunmasız ilişkiye girdikten sonra gebelik oluşumu belirli bir süre sonra gerçekleşmektedir. Tüp bebek tedavisinde de aynı durum söz konusudur. İlk tüp bebek denemesinde başarılı olamayan çiftler asla umutlarını yitirmemelidir. Aksine ara vermemeli ikinci tedaviyi ertelememelidir. 

tup-bebek-tutmama-sebepleri

Tüp Bebek Tutmama Sebepleri Nelerdir?

Tüp bebe tutmama sebepleri genel olarak bakıldığında birincil sebepler, ikincil sebepler ve üçüncül sebepler olarak 3 farklı başlık altında incelenmektedir. Bu sebepler aynı zamanda anneden kaynaklı, babadan kaynaklı, bakteri ve enfeksiyonlara bağlı, rahimle alakalı ya da embriyo transferinde yaşanan sorunlara bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Bütün bu bilgiler ışığında tüp bebek tutmama sebeplerini şu şekilde sıralayabiliriz:

Birincil Sebepler:

  • Gebeliğin oluşumunu için en önemli etken olan embriyonun genetik yapısının bozuk olması,
  • Kültür ortamında geliştirilen embriyonun bulunduğu kültür ortamının embriyo için yetersiz olması, 
  • Embriyo dış zarının kalınlaşması ve bu yüzden rahme tutunamaması.

İkincil Sebepler:

  • Rahim iç duvarında bulunan ve embriyonun tutunmasını engelleyen rahim problemleri,
  • Embriyonun rahme tutunmasını engelleyen polip ya da myom gibi oluşumlar,
  • Daha önce farklı nedenlerden dolayı oluşan yapışma durumları,
  • Kadının bağışıklık sisteminde embriyo transferi sonrası meydana gelen bozukluklar,

Üçüncü Sebepler:

  • Çikolata kisti olarak da bilinen endometriozis hastalığı,
  • Tüplerin tıkanıp şişmesi,
  • Tüplerin işlevinin bozulması ve tüplerin tıkanası ile kendini gösteren hidrosalpenks hastalığı.

Genel olarak bakıldığında tüp bebek tutmama sebepleri bunlardır. Tüp bebek tedavisinde embriyo tutunamaması ise tutunmasını engelleyen sebebin tespit edilmesi son derece önemlidir. Böylece bir sonraki tüp bebek tedavisinde bu durum göz önüne alınarak tedavi bu duruma göre düzenlenecektir. 

Tüp Bebek Tutma Oranını Artırmak için Bilmeniz Gerekenler

Tüp bebek tedavisini ilk defa deneyecek ya da daha önce denemiş ancak başarısız sonuç ile karşılaşmış çiftlerin en çok merak ettiği konulardan biri de tüp bebek tutunma oranını nasıl arttırabilirim konusudur. Öncelikle tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyen en önemli faktör anne adayının yaşıdır. Yaş ilerledikçe yumurta rezervleri azaldığı için yumurtalarında kalitesi düşmektedir. Bu durum ise direkt olarak embriyo kalitesini etkilemektedir. Eğer çiftler tüp bebek tedavisi konusunda kararsız ise en kısa sürede karar vermelidir. Son zamanlarda yapılan araştırmalar tüp bebek tedavisinde sperm kalitesinin de başarı oranında son derece önemli olduğunu göstermektedir. Bu yüzden aslında baba adayı da sperm kalitesini olumsuz yönde etkileyecek alkol, sigara, aşırı sıcak ve aşırı kilo etkenlerden uzak durmalıdır. Son olarak ise tüp bebek tutma oranını etkileyen bir diğer önemli faktör ise anne adayının rahim ile ilgili mevcut durumu. Eğer anne adayı çikolata kisti, rahim içi yapışıklıklar, miyom, polip gibi embriyonun tutunmasına engel teşkil edecek durumlara sahip ise bunlar net bir şekilde belirlenmelidir. Tüp bebek tutunma oranını arttırmak için ise tüp bebek tedavisi öncesinde embriyonun tutunmasına engel olacak durum tedavi edilmelidir. Anne adayının rahminin embriyonun tutunması ve gelişmesi için hazır hale getirilmesi tutma oranını arttırmak açısından son derece önemlidir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebek neden tutmaz”  sorusu ile ilgili en çok merak edilen konular hakkında detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek neden tutmaz konusu hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek