Tüp Bebek Normal Bebek Farkı Nedir? Bilmeniz Gerekenler

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan birçok çift için tüp bebek tedavisi bir çözüm olarak kabul edilmektedir. Tüp bebek tedavisi, anne ve baba adayından elde edilen üreme hücrelerinin, laboratuvar ortamında birleştirilmesini (Döllenmesi, Mikroenjeksiyon, Klasik IVF) kapsayan bir tedavi yöntemidir. Bu tedavi yöntemi ilk olarak, cerrahi işlemler ya da enfeksiyonlar nedeniyle tüplerinde kalıcı hasarlar oluşmuş kadınlar için geliştirilmiştir. Teknolojinin gelişimi ile günümüzde infertiliteye neden olan diğer etkenlerin tedavisinde de kullanılmaktadır. Her ne kadar yaygın bir tedavi yöntemi olsa da tedavi görecek çiftler tüp bebek normal bebek farkını merak etmektedir. Bu yazımızda ise tüp bebek normal bebek farkı, tüp bebek yöntemi ile doğan bebeklerin sağlık durumu, gelişim durumu ve sağlık takibi ile ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayacak detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

tup-bebek-normal-bebek-farki

Tüp Bebek Yöntemi ile Doğan Bebeklerin Sağlığı

Tüp bebek normal bebek farkı konusunda en fazla merak edilen konuların başında bebeklerin sağlığı gelir. Tüp bebek tedavisi sırasında yumurtalıkların uyarılması için kullanılan ilaçlar ve uygulanan işlemler yalnızca yumurtanın spermle döllenmesini ve embriyonun oluşmasını sağlamak için uygulanır. Bundan sonraki aşamada da embriyonun rahme yerleşmesi ve doğuma kadar anne adayının rahminde kalması için çalışmalar sürdürülür. Tüp bebek tedavisi yöntemiyle doğacak olan bebekler de normal gebelikler ile aynı süreçlerden geçer. Bu sebeple her iki yöntemle doğmuş olan bebekler arasında herhangi bir fark bulunmamaktadır.

Tüp bebek tedavisine başvurmak isteyen anne ve baba adaylarının infertilite sebepleri, tedaviden elde edilecek sonucu önemli ölçüde etkileyebilir. Baba adayında az sayıda sperm bulunması ve bunların seçilmek zorunda kalınması, kaliteli sperm elde etme konusunda seçeneklerin azalmasına sebep olur. Bu durum ise ideal bir sperm bulmak yerine daha kalitesi düşük spermlerin döllenme için seçilmesi anlamına gelir. Bu tür senaryolar ise oluşan embriyonun kalitesinde değişikliklere neden olabilir.

Söz konusu senaryoda, doğamayacak kadar kötü durumdaki embriyoların genellikle rahme tutunmakta zorluk çekmeleri ve gebeliğin başlamaması söz konusudur. Embriyonun genetik kalitesinin düşük olması, onun rahme tutunma sürecini doğrudan etkilemektedir. Rahme tutunmak için yetersiz olan embriyo rahme tutunamadan ölür ve dışarı atılır. Bu sebeple tüp bebekte yaşanabilecek üreme materyali kaynaklı pek çok sıkıntı vücudun kendisi tarafından herhangi bir şekilde çözümlenmektedir.

tup-bebeklerin-sagligi-ve-gelisimi

Tüp Bebeklerin Sağlığı ve Gelişimi

Tüp bebek normal bebek farkı konusunda diğer merak edilen bir durum ise tüp bebeklerin sağlığıdır. Tüp bebek tedavisi ile doğan bebekler doğal yoldan doğan bebekler kadar sağlıklıdır. Bu durum, kısa veya uzun vadede sağlıklarına zarar verme riski altında olmadıkları anlamına gelmektedir. Bunun yanı sıra tüp bebek prosedürünün güvenliği, tüp bebek bebeklerin cinsel aktivite yerine doğurganlık ilaçlarının kullanımı ile tasarlanmasına ve bunun önemli bir fark oluşturmamasına bağlanır. Tüp bebek ile dünyaya gelen bebeklerin sağlık sonuçlarını değerlendirmek adına birçok çalışma uygulanmıştır. Bunun yanı sıra düşük doğum ağırlığı veya yeni doğan ölümü yaşayan çok az sayıda IVF bebeği mevcuttur. Bu durumun ise tüp bebek prosedürünün kendisinden ziyade ebeveynlerin yaşına ve doğurganlığına bağlı olduğu öne sürülmektedir. 

Tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerin gelişimi genellikle normal doğan bebeklerle benzer seyreder. Tüp bebek tedavisi ile doğan bebekler genellikle normal doğan bebeklerle benzer ağırlıkta ve boyda doğar. Ayrıca bu tedavi yöntemi ile doğan bebeklerin bilişsel gelişimleri de genellikle normaldir. Bazı durumlarda, tüp bebek tedavisi ile doğan bebeklerde doğum sonrası sağlık sorunları ortaya çıksa da bu durum erken doğumla ilişkili olabilir ve normal gebeliklerde de aynı durum söz konusudur. Genel şartlar yerine getirildiğinde ve koşullar en iyi şekilde sağlandığında tüp bebek tedavisinde sağlıklı bir gebelik elde edilebilmektedir. Tüp bebek yöntemiyle sağlıksız bebek olma riski genelde normal yollarla gebe kalan kişilere göre daha azdır. Bunun nedeni ise normal yollarla gebelik elde dildiği zaman yumurta ya da spermim kalitesi incelenmeden gebelik elde edilmesidir. Bu tür durumlarda anomalili bebek dünyaya getirme riski tüp bebeğe göre daha yüksektir. Tüp bebek tedavisi yapılırken sağlıklı yumurta ve sperm hücresi seçilir ve bunun sonucunda kaliteli ve sağlıklı embriyo elde edilebilir.

Genel olarak tüp bebek tedavisi ile doğan bebekler sağlıklı bir şekilde gelişirler. Tüm süreçte bebeğin gelişimini takip etmek ve gerektiğinde uzman bir pediatristten destek almak son derece önemlidir.

cocuk-sagligi-ve-takibi

Çocuk Sağlığı ve Takibi: Her Bebek Özeldir

Hem normal hamilelik hem de tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen çocuklar için düzenli sağlık kontrolleri ve fiziki muayeneler son derece önemlidir. Bu kontroller, çocuğunuzun genel sağlık ve gelişiminin önemli bir parçası olarak kabul edilmektedir. Rutin muayeneler ile çocuğunuzun hem fiziksel hem de duygusal olarak sağlıklı ve sorunsuz büyümesini sağlayabilirsiniz. Bir bebeğin sağlıklı olduğunun en önemli göstergesi boy ve kilodur.

Bebeklerin ilk 1 ay doğumdan sonraki ilk kontrolünden sonra duruma göre haftada bir ya da iki haftada bir kontrolleri yapılması son derece önemlidir. Daha sonra 1. ve 6. ay arasında en az ayda bir defa kontrole gitmeleri gerekir. 6. ay ile 24. ay arası ise 3 ayda bir kontrole gitmeleri son önerilir. 

Büyüme ve gelişme takibindeki rutin kontroller sırasında yapılan baş çevresi takibi, beyin gelişiminin en önemli ölçütü olarak bilinmektedir. Baş çevresi büyümesinin aniden durması veya normalden fazla artması beyin gelişimini etkileyen birçok kronik hastalığın habercisi olarak kabul edilir. Muayene sırasında bakılan fontanelin (bıngıldak) normalden geniş olması, erken veya geç kapanması başta hipotiroidizm olmak üzere birçok metabolik hastalık ve vitamin eksikliğinin belirtisidir. Bu hastalıkların erken teşhisi ile tedavisi mümkün görüldüğünden bebeklerde düzenli kontrollerin takibi son derece önemlidir. 

Boy, kilo ve vücut kitle indeksi takibi ile boy kısalığı, malnütrisyon ve obezite gibi hastalıkların erken teşhisi sağlanabilir. Özellikle çağımızın ciddi bir problemi olan obezitenin önüne geçerek ilerde oluşabilecek şeker hastalığı, kalp ve damar hastalıkları, kemik ve eklem hastalıklarını önlemek de mümkündür. Ayrıca gelişim takibi sırasında fiziksel muayene yapılması son derece önemlidir. Bu sayede konjenital kalp hastalıkları, inmemiş testis, şaşılık gibi rahatsızlıklar erken tespit edilebilir. 

Bebeklerin büyüme gelişme kontrolleri sırasında psikososyal gelişim takibi de oldukça önemli bir role sahiptir. Özelikle son zamanlarda giderek artmakta olan otizm bulguları erken fark edilip gerekli bölümlere yönlendirilerek önüne geçilebilir. Genel olarak tüp bebek tedavisi sonucu dünyaya gelen çocuklarda bu durum söz konusu olmasa da kontrolleri ihmal etmemek son derece önemlidir. Gerek normal yollar ile gerekse tüp bebek tedavisi ile dünyaya gelen her çocuğun gelişiminin takibi önemlidir. Bu nedenle ebeveynleri doğum sonrası doktor kontrollerini ihmal etmemesi gerekir. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “Tüp Bebek Normal Bebek Farkı Nedir? Bilmeniz Gerekenler” hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek normal bebek farkı, tüp bebek yöntemi ile doğan bebeklerin sağlık durumu, gelişim süreci ve sağlık takibinin önemi gibi konular hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz görüşmek için web sitemiz üzerinden randevu oluşturabilirsiniz. 

Tüp bebek için ücretsiz ön görüşme randevusu oluşturmak için tıklayın.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek