Tüp bebek tedavisi dünyada en sık tercih edilen ve başarı oranları en yüksek üremeye yardımcı tedavidir. Günümüzde doğal yollarla bebek sahip olamayan çoğu çiftin tercih ettiği bu yöntem, yenilikçi teknolojilerin kullanımıyla başarı şansı çok yüksek bir tedavi yöntemidir. Peki tüp bebek tedavisi kaç gün sürer? Tüp bebek tedavisinin ne kadar süreceğini belirlemeden önce tüp bebek tedavi aşamalarını hatırlayalım:
Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları
- Yumurtaliklarin İlaçlarla Uyarılmasi: Adetinizin ikinci ila üçüncü gününde yumurtalıklarınızı uyaracak iğne tedavisine başlanır. Bu aşama 8-10 gün sürebilir ve 12 -14 güne uzayabilir. Bu noktada belirleyici olan şey yumurtalıklarınızın kullandığınız ilaçlara nasıl tepki verdiğidir. Bu aşama boyunca doktorunuz size kontrol muayeneleri yapacaktır. Bu aşamada her gün iğne ve ilaç kullanmanız ve düzenli bir şekilde muayene olmanız gerekir.
- Yumurta Toplama: Muayene bulguları yumurtaların toplanmaya hazır olduğunu gösterdiğinde bir yumurta çatlatma iğnesi ile yumurtalarınızı çatlatacaktır. Bu işlemden 35-36 saat sonra yumurta toplama işlemi gerçekleştirilir.
- Spermle Yumurtanin Döllenmesi İşlemi : Yumurtalar toplandıktan sonra, aynı gün erkekten sperm örneği alınır. Bu şekilde sperm ve yumurtanın döllenme işlemi sağlanır.
- Embriyo Transferi: Embriyolar laboratuvarda takip edilir ve bu süre döllenen yumurta sayısına göre 3ile 5 gün arasında değişebilir. Embriyolar transfere hazır olduğunda transfer gerçekleşir.
- Gebelik Testi: Embriyo transferinden 10-12 gün sonra gebelik testi yapılır.
Tüp Bebek Tedavisi Kaç Gün Sürer?
Tüp bebek süreci hastadan hastaya değişir. Hastanın tahlilleri ve izlenecek protokolün belirlenmesine göre süre değişiklik gösterebilir. Ortalama bir süre vermek gerekirse, Tedavi başlangıcından embriyo transferine kadar geçen süre yaklaşık 15-17 gün arasındadır. Tedavi başlangıcından gebelik testine kadar geçen süre ise yaklaşık bir aydır.
Tüp bebek tedavisinde ilk aşama tedaviye başlanacağı güne karar verilmesidir.
İkinci aşamada ise ilaç kullanımına başlanır ve bu da yukarıda belirttiğimiz gibi ortalama olarak 15-17 gün sürer. Üçüncü aşama ise yumurta toplama aşamasıdır.
Toplanan yumurtalar ve alınan sperm laboratuvarda döllenir, döllenen yumurtalar ise inkübatörde saklanır. Bu işlemden 3-5 gün sonra embriyo transferi gerçekleşir ve döllenen embriyolar rahme yerleştirilir. Bu işlem 5 dakikalık bir işlemdir ve hasta birkaç saat dinlendikten evine gidebilir. Transder işleminden 10-12 gün sonra gebelik testi yapılır. Test pozitif ise 3 hafta sonra kalp atımlarını gözlemek için ultrason randevusu verilir.
Tüp Bebek Tedavisi Adetin Kaçıncı Günün Başlar?
Tüp bebek tedavisi kadının adetinin 2 ya da 3. Günü başlar ve yumurtalıkların uyarılması için iğne ve ilaç tedavisine başlanır.
Tüp Bebek Tedavisinde Kaç Gün İğne Kullanılır?
Tüp bebek yapmaya karar verdiğinizde yumurtalıkların uyarılması ve birden fazla yumurta üretilmesi için bir iğne tedavisine başlanır. Bu iğneler genellikle hastanın kendi kendine kolayca uygulayabileceği iğnelerdir. Size en uygun tedavi yöntemini ve iğneleri nasıl kullanmanız gerektiğini doktorunuz size açıklayacaktır. Tedavinizin kişiselleştirilmiş bir tedavi olması ve sizin için en uygun yöntemleri içermesi önem taşır. GnRH antagonistleri ile yapılan kısa protokol tüp bebek tedavisinde ortalama 10-12 gün, GnRH analoglarının kullanıldığı uzun protokol tüp bebek tedavisinde ise yaklaşık olarak 20 gün süreyle iğne uygulaması yapıldığı söylenebilir.
Sonra, yumurtalar yeterince odunlaştığında yumurta çatlatma iğnesi yapılır ve yumurtlar toplanır.
Ayrıca gebeliğin 12. Haftasına kadar, transfer edilen embriyoların tutunmasını sağlamak için progesteron iğnesi yapılabilir.
Tüp Bebek Tedavisi Kimlere Uygulanır?
- Endometriosis nedeni ile infertilite sorunu yaşayan hastalar,
- Yumurtalık kisti, kanseri veya endometrioma gibi ameliyatları geçirmiş hastalar,
- Polikistik over sendromu yaşayan kadınlar,
- Yumurta sayısının ve kalitesinin azaldığı durumlar,
- Açıklanamayan infertilite yaşan çiftler,
- Semen analizinde bozukluk olan erkekler,
- Kanser tedavileri için kemoterapi ve radyoterapi almış erkekler,
- Kabakulak ve ateşli hastalıklara bağlı sperm üretiminde bozukluk olan erkekler.
- Diğer tedavi yöntemleri ile gebelik elde edilemeyen çiftler
- İmmunolojik (bağışıklık sistemini ilgilendiren) problemleri olan çiftler,
Tüp Bebek Tedavisi Ne Zaman Yapılır?
Eğer ki korunmasız ilişkiye rağmen 1 yıl boyunca hamile kalamadıysanız tüp bebek tedavisine başvurabilirsiniz. Reşit ve evli olan her kadın tüp bebek tedavisine başvurabilir. Ayrıca kemoterapi veya radyoterapi almaya başlayacak hastalar, yumurtalıklarının daha fazla zarar görmesini engellemek amacı ile yumurta veya embrio dondurularak gelecekte tüp bebek yapılması için başvurabilirler.
Tüp Bebek Kaç Yaşına Kadar Yapılır?
Yaş tüp bebek tedavisinde en öneli faktördür. Bir kadının hamile olasılığı 40 yaşına kadar yavaş yavaş azalır. Yaş ilerledikçe yumurta kalitesi ve sayısı düşer. 40 yaş ile birlikte bu rezervler ani bir düşüşe geçer. Bu yüzden aile kurmayı planlıyorsanız seçenekleriniz hakkında bilgi edinmek ve yaşın önemi hakkında bilgi sahibi olmak çok önemlidir.
Yaşınız ve tüp bebek tedavisine uygunluğunuz hakkında daha fazla bilgi edinmek için bizi ulaşabilir sorularınıza detaylı cevaplar alabilirsiniz.
Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
- Embriyo transferi yapıldıktan sonra anne adayının 1-2 saat klinikte yatarak dinlenmesi gerekir.
- Embriyo transferinden 1-2 gün sonraya kadar uzun bir yolculuk yapılmaması önerilir.
- Transferin yapıldığı gün duş almamak gerekir.
- Transferden sonra birkaç gün dinlenme tavsiye edilir.
- Süreçte ağır spor aktivitesi önerilmez. Günlük aktivite devam edebilir ve hafif tempolu sporlar önerilir.
- Tüp bebek tedavisi boyunca sigara ve alkolden uzak durulmalıdır.
- Tüp bebek tedavisi süresince dengeli beslenmek önem taşır. İşlenmiş gıdalar ve çiğ yiyeceklerden uzak durulmalıdır.
- Transfer sonrası doktorun bilgisi olmadan ilaç kullanılmamalıdır.
- Transfer sonrası hamama gidilmemelidir.
- Hamilelik testi yapılana kadar cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir.
- Stresten uzak durulmalıdır.
- Embriyo transferinden 12 gün sonra gebelik testi yapılır.