Tüp Bebek Tedavisinde Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek yolculuğuna çıkan çiftler için beslenme her zamankinden daha önemlidir. Yediğimiz yiyecekler, tüm vücut fonksiyonlarımızın temelini oluşturur. Hormon üretimi, meni üretimi, yumurta sayınız, yumurta kaliteniz ve doğurganlıkla ilgili diğer bir dizi süreçle beslenmenizden etkilenir. Bu nedenle, IVF tedavinizin başarısında diyetiniz oldukça önemli bir rol oynar.  Kalem bebek olarak bu yazımızda tüp bebek tedavisinde beslenme konusunu ele alacağız.

Beslenme ve yaşam tarzının tüp bebek başarısı üzerinde önemli bir etkisi olabileceğine inanıyoruz.  Herkesin beslenme ihtiyaçları farklıdır, bu nedenle bireysel ihtiyaçlarınızın bilinçli bir değerlendirmesini sağlamamız önemlidir. 

Diyetin yanı sıra, PCOS, tiroit fonksiyonu, bağışıklık faktörleri ve önceki düşükler ve yaşlı kadınlarda düşük yumurta rezervleri gibi durumlar dahil olmak üzere IVF başarısı üzerinde etkisi olabilecek genel sağlığınızın diğer yönlerine bakıyoruz.

tup-bebek-tedavisi-beslenme

Tüp Bebekte Beslenme Neden Önemlidir?

Tüp bebek tedavisinde beslenme nedenlerini aşağıda sizinle paylaştık.

1. Kilo Kaybı veya Kilo Alımı

Fazla kilolu veya zayıf olmak vücudunuzun adet döngüsünü kesintiye uğratabilir veya hatta yumurtlamayı tamamen durdurabilir. Erkeklerde fazla kilolu olmak sperm sayısında azalmaya neden olabilir. 

2. Enflamasyon

Endometriozis, düşük ve preeklampsi gibi doğurganlık sorunlarına yol açabilecek anormal inflamasyona neden olabilecek diyet veya yaşam tarzı faktörlerine bakmak önemlidir. 

3. Altta Yatan Tıbbi Faktörler

Polikistik over sendromu (PCOS), düşük veya aşırı aktif tiroit, anemi veya çölyak hastalığı gibi herhangi bir tıbbi sorununuz varsa, diyetisyenler size en iyi hamile kalma şansını vermek için en iyi besinleri almanızı sağlayan bir plan hazırlayacaktır. 

4. Stres

Aşırı stresli yaşam tarzları üreme sistemini etkileyebilir ve stres hormonlarındaki artış, kadınlarda yumurtlamayı ve erkeklerde sperm üretimini etkileyebilir.  Vücudunuzun strese tepki verme şeklini iyileştirebilir ve doğurganlığınız üzerindeki etkisini sınırlayabilirsiniz. Hafif tempolu düzenli yürüyüşler, yoga ve meditasyon gibi aktivitelerin stres seviyelerini azalttığı gözlemlenmiştir.

Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Nasıl Beslenmeniz Gerekir?

Tüp bebek tedavisinde beslenme planlamanızda göz önünde bulundurmanız gereken en önemli şey tutarlılıktır. Tüp bebek sırasında herhangi bir diyete başlamamalı veya daha önce yapmadığınız sürece, glütensiz beslenmek veya eti kesmek gibi yediğiniz yiyecek türünü değiştirmemelisiniz.

İşlenmiş gıda, fast food ve şeker alımınızı en aza indirin. Sağlıklı yağlar, kepekli tahıllar, meyveler, sebzeler, balık, baklagiller ve az yağlı kümes hayvanları gibi temiz proteinlerin tümü, anti-inflamatuar bir diyetin parçasıdır. Tam tahıllar, omega 3 açısından zengin balıklar ve kuruyemişler tüketin. En önemlisi, yediğiniz yiyecekler sağlıklı ve çeşitli olmalıdır. Vücudunuza ihtiyaç duyduğu yardımı sağlamak için IVF’ye başlamadan önce aşağıdaki yiyecekleri yemek planınıza eklemeyi düşünün.

  • Taze meyve ve sebzeler
  • Kinoa ve tam tahıllı makarna gibi tam tahıllar
  • Avokado, sızma zeytinyağı, fındık ve tohumlar
  • Tavuk ve balık gibi yağsız proteinler
  • Kırmızı et ve yüksek oranda işlenmiş gıda tüketimini azaltın. 

Doğurganlık ve Hamilelik İçin En İyi Besinler Hangileridir?

İhtiyacınız olan yiyecek ve içecek kişiye göre farklılık gösterse de bazı besinler vazgeçilmezdir.

1. Folik asit

Folik asit, bebeğin omurga ve beynin bir parçasını oluşturan nöral tüpünü geliştirmeye yardımcı olur. Bu vitaminin eksikliği, uygun büyümeyi engelleyebilir ve bebeğinizin gelişimi ile ilgili potansiyel sorunlara yol açabilir. Bunu gebe kalmadan önce diyetinize eklemek, sağlıklı bir doğum şansını önemli ölçüde artırabilir. Kuşkonmaz, brokoli, karnabahar, ıspanak ve lahana gibi sebzelerde ve mercimekte de bol miktarda folik asit bulunur. Ayrıca hamileliğiniz öncesinde ve hamileliğiniz boyunca folik asit takviyesi kullanmanız önerilir. 

2. Çinko

Çinko, adet döngüsü sırasında hormonları düzenlemek için harikadır ve ayrıca yumurtaların olgunlaşmasına yardımcı olur. Erkeklerde çinko, spermin miktarını, kalitesini ve performansını artırabilir. Çinko sığır, kuzu, susam, kabak çekirdeği, kuşkonmaz, mercimek ve kinoada bol miktarda bulunur.

3. C vitamini

Bu antioksidan, sperm kalitesini iyileştirebilir. C vitaminini domates, biber, brokoli, çilek, ananas, turunçgiller, karnabahar ve lahanada bulabilirsiniz.

4. Omega 3

Omega 3 hormonlarınızı dengelemeye, servikal mukusu artırmaya ve rahminize giden kan akışını iyileştirmeye yardımcı olur. Bunların tümü çocuğunuzun gelişmesi için sağlıklı bir ortam yaratacaktır. Ceviz, somon, sardalye, chia tohumu ve uskumru gibi şeylerde bol miktarda Omega 3 bulabilirsiniz.

5. Beta karoten

Beta-karoten meyve ve sebzelere parlak renklerini verir. Ayrıca hem erkeklerde hem de kadınlarda doğurganlık düzeylerini artırabilir. Tatlı patates, havuç, koyu yeşil yapraklı sebzeler, kabak ve kırmızı biberde bulunur. 

6. E vitamini

Bu antioksidanın doğurganlığınızı artırmaya yardımcı olduğu kanıtlanmıştır, erkeklerde ise sperm sağlığını iyileştirebilir. Diyetinize eklemek için harika bir kombinasyondur. Ayçiçeği çekirdeği, ıspanak, kuşkonmaz, badem, brokoli, lahana ve avokadoda E Vitamini bulunur.

7. Selenyum

Selenyum, kromozom kırılmasını önlemeye yardımcı olan ve yumurtaların daha kolay oluşmasını sağlayan yararlı bir antioksidandır. Aynı zamanda sperm oluşumu için önemli bir bileşendir. Selenyumu somon, kuşkonmaz, hindi, tavuk ve yumurtada bulabilirsiniz.

8. L-Arginin

Erkekler için harika olan bir diğer amino asit, penise giden kan akışını iyileştirmeye yardımcı olabilir. Hindi, kabak çekirdeği, yer fıstığı, nohut ve mercimekte bulunuır. 

9. L-Karnitin

Testosteron seviyelerini artıran başka bir amino asit, bu sperm hareketliliğine ve sağlığına yardımcı olabilir. Sığır eti, balık, tavuk, kuşkonmaz ve avokado gibi besinlerde bulunur.

dogurganlik-ve-beslenme

Doğurganlık ve Beslenme: Nelerden Kaçınmalısınız?

 Tüp bebek sırasında vücudunuzun kaçınmasının fayda sağlayacağı bazı şeyler vardır ve bunları diyetinizden çıkarmak, şansınızı artırmanıza yardımcı olabilir.

Rafine sebze ve ayçiçek yağından kaçını. Yüksek şekerli gıdalar tüketmeyin. Ayrıca yüksek oranda işlenmiş gıdalardan da kaçınmalısınız – tüp bebek söz konusu olduğunda taze ve mevsimsel beslenmek en iyisidir.

Tüp bebek döngüleriniz sırasında alkol içmeyi durdurmanız ve sigarayı bırakmanız da şiddetle tavsiye edilir. Hamile kalmaya çalışmadan üç ay önce alkolü keserek vücudunuza toksinleri sisteminizden atması için zaman tanımalısınız. Kadınlar ve erkekler için alkol ve tütün ürünleri Itüp bebek tedavisinde başarılı olma şansını önemli ölçüde azaltır.

Sigara içmek ayrıca doğurganlık oranlarına oldukça zararlı olabilir. Yumurtalarımıza ve erkek spermlerimize olgunlaşma zamanı vererek hamile kalmaya çalışmadan en az üç ay önce bırakmalısınız. 

Tüp Bebek İçin Beslenme Neden Bu Kadar Önemlidir?

Tüp bebek sonucunuzun başarısı için yaşam tarzı ve diyet çok önemlidir. Doğru beslenmek ve sizin ve eşinizin ihtiyaçlarını önceliklendirmek bedeninizi ve zihninizi önünüzdeki yola hazırlamanın en iyi yollarındandır. Sağlığınızı en üst düzeye çıkarmak için elinizden geleni hemen yapmaya başlayın. Bunun getirisi büyük olacaktır.

Tüp bebek hakkında daha fazla bilgi edinmek için burayı tıklayarak bloğumuzdaki diğer yazılara göz atabilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek