Son yıllarda bebek sahibi olmaya karar veren neredeyse binlerce çift farklı nedenlere bağlı olarak gebeliğin doğal yollarla oluşması konusunda zorluklar ile karşılaşmaktadır. Dünya genelinde her geçen gün daha da katlanarak artan çevre ve hava kirliliği, yoğun kimyasal içeriğe sahip besin ve ürünlerin tüketimi, aşırı kilo alımı, hareketsiz yaşam tarzı insan vücudunu olumsuz olarak etkilemektedir. Bu olumsuzluklardan en çok etkilenen sistemlerden biri ise son derece hassas bir yapıya sahip olan kadın ve erkek üreme sistemleridir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan son araştırmalara göre bölgelere göre dağılımı farklılık gösterse de dünya üzerinde yaşayan her 6 kişiden biri infertilite yani kısırlık teşhisi almaktadır. İnfertilitenin yanı sıra giderek artan üreme sağlığı problemleri de çiftlerin doğal yollar ile bebek sahibi olmasını giderek zorlaştırmaktadır. Bebek sahibi olmak isteyen çiftler için ise bilim insanları uzun yıllar süren çalışmalar yapmış ve gebeliğin oluşmasını sağlayan yardımcı üreme teknikleri geliştirmişlerdir. Bu önemli yardımcı üreme tekniklerinden biri de tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisi, 1978 yılında tedavi sonucu ilk bebeğin sağlıkla dünyaya gelmesinden bu yana kullanılan bir tedavi yöntemidir. Gelişen teknolojiyle birlikte her geçen gün daha da başarılı sonuçlar elde edilen tüp bebek tedavisi günümüzde doğal yollarla bebek sahibi olamayan birçok çifte umut olmaktadır. Tüp bebek tedavisi her geçen gün daha çok çifte umut olurken tüp bebek tedavisine başlayanlar ya da karar aşamasında olanların ise merak ettikleri birçok konu bulunmaktadır.
Yazımızda ise tüp bebek tedavisine başlayanlar için bilgi sahibi olmalarını sağlayacak tüp bebek tedavisine hazırlık, başvuru, ilk muayene, tüp bebek tedavisi sırasında karşılaşılan zorluklar ve çözüm yolları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Tüp Bebek Tedavisine Hazırlık: Nelere Dikkat Edilmeli?
Tüp bebek tedavisi özellikle son yıllarda yakaladığı başarı oranı sadece ülkemizde değil dünya genelinde en sık uygulanan yardımcı üreme teknikleri arasında yer almaktadır. Dünya genelinde çeşitli sağlık problemlerine ya da durumlara bağlı olarak infertilite yani kısırlık görülme oranı artarken tüp bebek tedavisi uygulayanların sayısı da her geçen gün artmaktadır. Tüp bebek tedavisine başlayanlar ya da tedaviyi düşünenler için ise süreç bilinmezlikler ile dolu gelebilir. Çünkü hayatlarına yeni terimler bilmedikleri bilgiler dahil olur. Ancak tedaviye başlayanlar için ya da tedaviyi düşünenler için bilgi sahibi olmak bilinçlenmeleri ve süreci daha sakin ve stressiz geçirmeleri açısından son derece önemlidir. Tüp bebek tedavisi, anne adayından alınan yumurta ile baba adayından alınan sperm hücresinin laboratuvar ortamında döllenmesi, döllenme sonucu elde edilen embriyonun anne adayının rahmine transferi ile gebeliğin sağlanması olarak kısaca açıklanabilir. Ancak nasıl ki gebeliğin doğal yollar ile oluşması için nasıl ki anne ve baba adayın bazı detaylara dikkat etmesi gerekiyor ise bu durum tüp bebek tedavisi içinde geçerlidir.
Tüp bebek tedavisi belirli bir süre ve özen isteyen bir süreçtir. Bu yüzden tüp bebek tedavisine başlayanlar kendilerini bu sürece ve gebeliği hazırlamak için hayatlarında bazı değişiklikler yapmalıdırlar. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak öncelikli olarak hem anne adayı hem de baba adayı beslenme ve uyku düzeninde değişiklikler yapmalıdır. Özellikle sağlıklı bir beslenme düzeni büyük önem taşımaktadır. Yapılan birçok araştırma sağlıklı beslenmenin üreme sağlığı üzerinde oldukça etkili olduğunu göstermiştir. Anne ve baba adayı bu süreçte gerekirse çeşitli besin takviyeleri de kullanmalıdır.
Tüp Bebek Başvurusu ve İlk Muayene: Tedavi Sürecine Giriş
Tüp bebek tedavisi başta infertilite olmak üzere çiftlerin doğal yollar ile bebek sahibi olmasını sağlayan birçok durumda uygulanan bir tedavi yöntemidir. Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan tanımlamaya göre çiftler bir yıl boyunca korunmasız ve düzenli olarak cinsel ilişkiye girmelerine rağmen gebelik oluşumu söz konusu değil ise bu durum infertilite olarak tanımlanmaktadır. İnfertilite birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilen ve her iki cinsiyette de görülebilen bir durumdur. Günümüzde infertilite tanısı alan ya da yumurta rezervlerinin azalması, hormon bozukluğu ya da erken boşalma gibi gebeliğin doğal yollar ile oluşmasına engel olan durumlarda çiftler genellikle tüp bebek tedavisine yönlendirilmektedir. Tüp bebek tedavisi ise her aşaması kendi içerisinde ayrı bir önem taşıyan 7 aşamadan oluşmaktadır. Tüp bebek tedavisine başlayanlar için başvuru sonrası ilk aşama ise muayene ve test aşamasıdır.
Tüp bebek tedavisi için başvuru gerçekleştirdiğinizde doktorunuz öncelikle sizinle bir ön görüşme gerçekleştirecektir. Bu görüşmede amaç tüp bebek tedavisine karar veren çiftin tıbbi geçmişini detaylı bir şekilde öğrenmektir. Eğer geçmişte daha önce gebelik oluşumu var ise ya da herhangi bir hastalık durumu söz konusu ise çiftlerin her şeyi bütün detayları ile anlatması son derece önemlidir. Ön görüşme sırasına ayrıca doktor çift için tüp bebek tedavisi ile ilgili genel bilgilendirmeyi de yapacaktır. Böylece tedavi sürecine giriş aşamasında çiftler kendilerini nasıl bir süreç beklediği hakkında detaylı bir şekilde bilgi sahibi olurlar. Ön görüşme gerçekleştikten sonra ise ilk muayene gerçekleştirilir. Bu ilk muayene de amaç gebeliğin doğal yollar ile oluşmasına ya da gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesine neden olabilecek üreme sistemi organları bozukluklarını tespit etmektir.
Tüp Bebek Tedavisi Sırasında Karşılaşılan Zorluklar ve Çözüm Yolları
Her tedavi yönteminde olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de çiftler tüp bebek tedavisi sırasında çeşitli zorluklar ve sorunlar ile karşılaşabilirler. Bu durum ise çifti psikolojik ve sosyal anlamda oldukça olumsuz etkileyebilir. Genel olarak bakıldığında ise bu zorluklar anne adayına ya da baba adayına bağlı olarak ortaya çıkabildiği gibi tedavi esnasında yapılan hatalara bağlı olarak da ortaya çıkabilmektedir. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak en sık karşılaşılan zorluklardan biri anne adayında yumurta olmaması ya da baba adayında sperm hücresi bulunmaması durumlarıdır. Kadınlar dünyaya belirli bir yumurta rezervine sahip olarak gelirler. Özellikle ilerleyen yaşla birlikte bu yumurta rezervleri azalmaya başlar. Eğer istenilen sayıda yumurta rezervi var ise gerekli uygulamalar sağlanarak tedaviye devam edilir. Ancak kadında hiç yumurta bulunmuyor ise tedavi sonlandırılır. Erkeklerde ise geliştirilen ve uygulanan çeşitli yöntemler ile sperm hücresine ulaşılmaya çalışılır. Çiftlerin genellikle karşılaştığı bir diğer durum ise döllenme ya da embriyo transferi esnasında yaşanan sorunlardan dolayı gebeliğin oluşmaması ya da devam etmemesi durumlarıdır. Bu noktada çiftlerin bu riski en aza indirebilmeleri için tek yapabilecekleri ise konusunda uzman bir tüp bebek doktoru ve ekiple birlikte tedaviye başlamaktır. Tedavi için seçilen doktor ne kadar tecrübeli ve deneyimli ise ne kadar iyi bir ekibe sahip ise tüp bebek tedavisinin başarı ile sonuçlanma oranı da o derece yüksek olacaktır.
Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebek tedavisine başlayanlar ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan başlıklar ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek tedavisine başlayanlar konusunda daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilir, dilerseniz görüşme için randevu oluşturabilirsiniz.