Tüp bebek tedavisi yakaladığı başarı oranı ile en etkili ve en önemli yardımcı üreme teknikleri arasında yer almaktadır. Ancak yine de tıpkı diğer tedavi yöntemlerinde olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de başarı oranını etkileyen faktörler bulunmaktadır ve bu faktörler tüp bebek tedavisinin başarısızlık ile sonuçlanmasına neden olabilir. Bu yüzden tüp bebek tedavisi düşünen ya da tüp bebek tedavisine karar veren çiftlerin en çok merak ettikleri konulardan biri de tedavide başarısızlık nedenleri konusudur. Doğal yollarla oluşan gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavisi sonucu oluşan gebeliklerde de birçok faktörün bir araya gelmesi gerekmektedir. Her ne kadar yapılan araştırmalara göre ilk tüp bebek denemesinde oluşturulan embriyonun tutunamaması normal olarak kabul edilse de tekrarlayan başarısızlıklarda, başarısızlık nedeni araştırılmalı ve tedaviye ona göre devam edilmelidir. Bu noktada ise tüp bebek tedavisine başlayacak çiftlerin tüp bebek tedavisinin tutmama sebepleri ve başarısızlık nedenleri hakkında bilgi sahibi olması önem taşımaktadır.
Yazımızda ise tüp bebek tedavisi ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri olan tüp bebek tedavisinde başarısızlık nedenleri, tutmama sebepleri ve başarısız tüp bebek tedavisinden sonra yapılması gerekenler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.
Tüp Bebek Tedavisinde Başarısızlık Nedenleri
En başarılı yardımcı üreme teknikleri arasında gösterilen tüp bebek tedavisinin başarı oranlarına baktığımızda başarı oranları 35 yaş altındaki kadınlarda %32, 35 ve 37 yaş aralığındaki kadınlar için %27, 38-39 yaş aralığındaki kadınlar için %20 iken ilerleyen yaş ile birlikte 44 yaş üstündeki kadınlarda ise %1,9’a kadar düşmektedir. Bu oranlardan da anlaşılacağı üzere tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyen ve en önemli başarısızlık nedeni kadınlarda ilerleyen yaştır. Kadınlar dünyaya belirli bir yumurta rezervi yani yumurta sayısı ile gelmektedir. Ancak ilerleyen yaşla birlikte yumurta rezervleri azalmaktadır. Yumurta sayısı ve kalitesindeki düşüş ise kaliteli embriyo elde etmeyi zorlaştırarak tüp bebek tedavisinde başarı oranını direkt olarak etkilemektedir. Kısacası kadında yumurta sayısı ne kadar yüksek ise tüp bebek tedavisinin başarı oranı da o kadar yüksek olacaktır.
Tüp bebek tedavisinde başarı oranını etkileyen bir diğer önemli faktör ise tercih edilen tüp bebek merkezi ve tüp bebek doktorudur. Yapılan araştırmalara göre doğru tercihi yapmanın tüp bebek tedavisi başarı oranına olan etkisi %70’lere kadar çıkabilmektedir. Doğru tüp bebek merkezi ve tüp bebek doktorunu seçmek için öncelikle doğru doktora karar vermek önemlidir. Tüp bebek tedavisinde başarı oranını arttırmak için doğru doktora karar verirken dikkat edilmesi gereken ise doktorun konusunda uzman olmasının yanı sıra tüp bebek tedavisinde elde ettiği başarılardır. Bunun için tüp bebek tedavisi düşünen çiftler doktora karar vermeden önce doktordan daha önce tedavi alan çiftlerin yorumlarından ve doktorun sağladığı başarı oranı bilgisinden faydalanabilirler. Konusunda uzman bir doktoru seçmek aynı zamanda konusunda uzman bir ekibi ve doğru tüp bebek merkezini de seçmek anlamına gelmektedir. Çünkü seçilen tüp bebek doktoru ne kadar tecrübeli ve alanında uzman ise oluşturduğu ekipte aynı derece de tecrübeli ve konusunda uzman kişilerden oluşacaktır. Böylelikle tüp bebek tedavisinde doğru doktor ve ekip ile çalışmak tedavide tüp bebek merkezine bağlı olarak ortaya çıkabilecek başarısızlık oranını düşürmeye yardımcı olacaktır.
Tüp Bebek Tedavisinin Tutmama Sebepleri
Tüp bebek tedavisi başarısızlık ile sonuçlanan ya da tüp bebek tedavisi konusunda kararsız kalan çiftlerin en çok merak ettikleri konulardan biri de tüp bebek tedavisinin tutmama sebepleri konusudur. Burada aslında tutunmamadan kasıt, embriyo transferi sonrası gebeliğin devam etmemesi yani tedavinin başarısız olması durumudur. Kadın ve erkek üreme sistemi ile ilgili uzun yıllardır yapılan araştırmaların son derece önemli sonuçlarından biri olan tüp bebek tedavisi, yardımcı üreme tekniklerine bakıldığında yakaladığı başarı oranı ile ön plana çıkmaktadır. Ancak doğal yollar ile oluşan gebeliklerde olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de birçok faktörün bir araya gelmesi gerekmektedir. Nasıl ki bazı sağlık problemleri doğal gebeliklerin devam etmesini engelliyor ise tüp bebek tedavisinde de tutunmayı engelleyerek, tedavinin başarısızlık ile sonuçlanmasına neden olabilmektedir.
Tüp bebek tedavisinin tutmama sebepleri ise genel olarak bakıldığında aslında üç başlık altında incelenmektedir. Bunlar, birincil sebepler, ikincil sebepler ve üçüncül sebeplerdir. Farklı başlıklar altında incelenmesinin en önemli nedeni ise tedavinin başarısızlığı ile olan ilgisidir. Örneğin birincil sebeplerin tüp bebek tedavisinin tutmama sebepleri arasında öncelikli olmasının sebebi gebeliğin oluşumu veya devam etmesi ile ilgili direkt olarak bağlantısının bulunmasıdır. Bu bilgi doğrultusunda tüp bebek tedavisinin tutmama sebepleri şu şekilde sıralanabilir:
Birincil Sebepler:
- Elde edilen embriyonun genetik yapısının bozuk olması,
- Embriyonun dışında bulunan zarın kalınlaşması ve buna bağlı olarak rahme tutunamaması,
- Laboratuvarda, embriyonun gelişimi için oluşturulan kültür ortamının yetersiz olması.
İkincil Sebepler:
- Embriyonun rahme tutunmasına engel olan myom ya da poliplerin varlığı,
- Farklı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan ve gebeliğin devam etmesine engel olan üreme sistemindeki yapışma durumları,
- Embriyo transferi sonrasında anne adayının bağışıklık sisteminde meydana gelen bozukluklar ve gebeliği olumsuz olarak etkilemesi.
Üçüncül Sebepler:
- Endometriozis yani çikolata kisti hastalığı,
- Fallop tüplerinin işlevini yitirmesi,
- Fallop tüplerinin şişerek tıkanması,
Tüp bebek tedavisinin tutmama sebepleri olarak bilinen ve tedavinin başarılı olmasını engelleyen bu nedenlerin belirlenmesi ise tedavinin devamı için büyük önem taşımaktadır. Çünkü sebebin doğru bir şekilde tespit edilerek ortadan kaldırılması, çiftlerin başarısızlık ile sonuçlanan tedavi sonrası tekrar denemeye karar vermesi durumunda başarı oranını arttırmaya yardımcı olmaktadır.
Başarısız Tüp Bebek Tedavisinden Sonra Yapılması Gerekenler
İlk tüp bebek tedavisi denemesinde başarısızlığa uğrayan çiftler genellikle yaşadıkları hayal kırıklığının bir sonucu olarak umutsuzluğa düşebilirler. Ancak tüp bebek tedavisinin başarısız olmasına neden olan durumun belirlenmesiyle birlikte gerekli tedavi uygulanarak, ikinci tüp bebek tedavisinde başarılı bir sonuç elde edilebilmektedir. Ayrıca bilim insanları ilk tüp bebek tedavisinde yaşanan başarısızlığı normal olarak kabul etmektedir. Bu yüzden başarısız tüp bebek tedavisinden sonra ilk yapılması gereken tedavinin neden başarısız olduğunun detaylı bir şekilde incelenmesi olacaktır. Bunun için ise öncelikle kadında gebeliğin devam etmesini engelleyecek nedenler araştırılır. Embriyonun rahme tutunmasını engelleyen rahim içi yapışıklıkları, myom ve poliplerin varlığı ya da çikolata kisti gibi durumların olup olmadığı kontrol edilir. Gelişen teknolojiyle birlikte rahim ve rahme bağlı olan üreme organlarındaki sağlık problemleri detaylı bir şekilde incelenebilmekte ve belirlenebilmektedir.
Eğer tedavinin başarısız olmasının sebebi rahim ve rahme bağlı durumlar değil ise tedavinin başarısız olmasına neden olan diğer faktörler incelenir. Genellikle ilk tüp bebek tedavisinin başarısız olması çiftlerin diğer denemelerin de başarısız olacakları hissine kapılmalarına neden olmaktadır. Aksine başarısız tüp bebek tedavisi sonrasında gebeliğin sağlıklı bir şekilde oluşmasını ya da gebeliğin devam etmesini engelleyen durumun tespit edilmesi, bir sonraki tüp bebek tedavisinde başarı oranını daha da arttırmaktadır. Çünkü elde edilen bilgiler doğrultusunda tüp bebek tedavisinin başarısız olmasına neden olan durum aslında ortadan kaldırılmış olacaktır.
Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda “tüp bebek tedavisinin tutmama sebepleri” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek tedavisinin tutmama sebepleri konusunda daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.