1978 yılında tüp bebek tedavisi sonucu dünyaya gelen ilk bebekle birlikte tüp bebek tedavisi, bebek sahibi olamayan aileler için en umut verici tedavi yöntemlerinden biri olmuştur. Uzun yıllardır uygulanan tüp bebek tedavisi sonucunda elde edilen yüksek başarı oranı da tüp bebek tedavisini en çok tercih edilen yardımcı üreme tekniği haline getirmiştir. Günümüzde çevre kirliliği, hormonlu yiyecekler ya da dengesiz beslenme gibi farklı faktörlere bağlı olarak her yıl neredeyse milyonlarca insan infertilite yani kısırlık durumu ile karşı karşıya kalmaktadır. Tüp bebek tedavisi ise infertilite durumunun yanı sıra doğal yollarla bebek sahibi olamayan birçok çiftin bebek sahibi olmasını sağlamaktadır. Bu yüzden tüp bebek tedavisi en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır. Birkaç aşamadan oluşan tüp bebek tedavisinde özellikle tüp bebek tedavisinde kullanılan iğneler, yumurta toplanması, döllenmenin sağlanması ve tüp bebek transfer işlemi en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır.
Tüp Bebek Transfer İşlemi
Tüp bebek tedavisine karar veren ya da tüp bebek tedavisine yeni başlayan anne ve baba adayları için tüp bebek transfer işlemi en çok merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kadın ve erkek üreme sistemlerinin nasıl çalıştığı, gebeliğin nasıl oluştuğu yapılan araştırmalar ile bilim insanları tarafından önemli ölçüde anlaşılmış durumdadır. Tüp bebek tedavisinde ise amaç kadın ve erkek üreme sistemine verilen destek ile gebeliğin oluşumu için gerekli koşulları sağlamaktır. Bu yüzden tüp bebek tedavisi birkaç aşamadan oluşmaktadır. Bu aşamalardan genel olarak bahsedecek olursak kullanılan ilaçlar ile öncelikle anne adayının yumurtalarının gelişmesi, uyarılması ve çatlaması sağlanır. Elde edilen en kaliteli yumurtalar toplandıktan sonra laboratuvar ortamında baba adayından alınan sperm hücresi ile döllendirilir ve embriyo oluşumu sağlanır. Bir süre laboratuvar ortamında gelişimi takip edilen embriyo ise anne adayının rahmine transfer edilir. Tüp bebek tedavisinde bu işleme tüp bebek transfer işlemi adı verilmektedir.
Tüp Bebek Transfer İşlemi Nasıl Yapılır?
Tüp bebek tedavisinde her bir aşama ayrı bir öneme sahiptir. Ancak embriyonun anne karnına bırakıldığı tüp bebek transfer işlemi en önemli aşamalardan biridir. Tüp bebekte transfer işlemi aslında son derece basit ve acısız bir işlemdir. Ancak tüp bebek tedavisi başarı oranını direkt olarak etkilemektedir. Bu yüzden tüp bebek tedavisi için seçilen tüp bebek merkezi son derece önemlidir. En kaliteli yumurtaların en kaliteli embriyonun seçilebilmesi ve transfer işleminin başarılı bir şekilde gerçekleşmesinde uzman bir doktor ve ileri teknolojiye sahip tüp bebek merkezinin etkisi büyüktür.
İlginizi çekebilir: Tüp Bebekte Transfer Ne Zaman Yapılır?
Tüp bebekte transfer işlemi basit ve acısız bir işlem olduğu için anne adayına anestezi verilmez. Anne adayı jinekolojik muayene pozisyonuna alınır ve rahim girişinin net bir şekilde görülebilmesi için spekulum kullanılır. Transfer öncesinde rahim ağzı özel bir sıvı ile temizlenerek hijyenik hale getirilir. Embriyologlar tarafından seçilen embriyo ince bir kateter yardımı ile anne adayının rahim boşluğuna bırakılır. Böylece süreç tamamlanır.
Transfer Öncesinde Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp bebekTE transfer işlemi tüp bebek tedavisinde anne ve baba adaylarının en heyecanlı oldukları süreçlerden biridir. Aynı zamanda en stresli oldukları süreçlerden biridir. Ancak transfer öncesi özellikle anne adayının stresten uzak durması ve rahat olması son derece önemlidir. Eğer anne adayı stres ya da korku hissediyor ise doktoru ile konuşarak endişe duyduğu konularda bilgi almalıdır. Bunun dışında transfer öncesinde dikkat edilmesi gereken bir diğer konu ise transfer işlemine girmeden önce anne adayının idrar kesesinin dolu olması konusudur. Gerçekleştirilecek ultrason görüntülenmesinde iyi görüntülenme sağlayabilmek için anne adayının idrarını tutması gerekmektedir.
İlginizi çekebilir: Tüp Bebek Tedavisi Aşamaları Nelerdir?
Tüp Bebek Transfer İşleminden Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler
Tüp bebek transfer işleminden sonra artık embriyonun tutunma süreci başlamaktadır. Transfer işleminden 12 gün sonra kanda gebelik testi yapılarak gebelik oluşumu net bir şekilde tespit edilmektedir. Ancak anne adayı bu süre boyunca gebelik oluşumu ihtimali üzerinde durarak dikkatli davranmalıdır. Ağır işlerden kaçınmalı, sağlıklı bir beslenme ve kaliteli bir uyku düzenine sahip olmalıdır. Çoğu anne adayı transfer sonrası istirahat etmenin embriyonun tutunma şansını arttırdığını düşünmektedir. Ancak bu konuyu destekleyecek herhangi bir çalışma bulunmamakla beraber aksine hafif yürüyüş gibi egzersizlerin kan dolaşımını hızlandırarak tutunmaya yardımcı olduğu düşünülmektedir.
Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebek transfer işlemi” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek transfer işlemi hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.