Tüp Bebek Transferi Nasıl Yapılır?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek tedavi sürecinde anne adaylarının merak ettiği aşamalar mevcuttur. Anne adaylarının merak ettiği konuların başında tüp bebek transferi nasıl yapılır konusu gelir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler, tüp bebek transferi sürecini merak etmektedir. Bu süreç, tüp bebek tedavisinin son aşamasıdır. Tüp bebek transfer sonrası süreç ise çiftlerin hem heyecanlı hem de gergin hissettikleri bir dönem olarak bilinir. Tüp bebek embriyo transferi sonrası dikkat edilmesi gereken durumlar hamilelik şansını doğrudan etkiler. Bu nedenle tüp bebek transferi sonrası süreçte yapılması ve yapılmaması gerekenler konusunda çiftlerin bilinçli olması gerekir. 

Özel bir durum söz konusu olmadığı sürece tüp bebek transferi sürecinde anestezi uygulanmamaktadır. Bununla birlikte rahmin ultrasonda net görüntülenebilmesi için transfer işlemi sürecinde anne adayının idrara sıkışık olması gerekmektedir. Kalem Bebek olarak bu yazımızda tüp bebek transferi nasıl yapılır ve tüp bebek transferi ile ilgili dikkat edilmesi gerekenleri sizler ile paylaşacağız.

tup-bebek-transferi

Tüp Bebek Transferi Nedir?

Tüp bebek tedavisi, infertilite tanısı olan çiftlerin bebek sahibi olması için etkili bir yöntemdir. Bunun yanı sıra tüp bebek tedavisi, yumurtanın sperm hücresi ile laboratuvar ortamında döllenmesiyle elde edilen embriyonun rahme yerleştirilmesi olarak ifade edilir. Tüp bebek tedavisinde öncelikle çiftin üreme kabiliyetleri değerlendirilir. Daha sonra ise anne adayına hormon verilir ve yumurtaların uyarılması sağlanır. Yumurtaların çatlamaması ile anne adayına, HCG hormonu içeren ve çatlatma iğnesi olarak tanımlanan iğne uygulanır.  

Bir sonraki aşama, anne adayından yumurta toplanması sürecidir. Hafif bir anestezi ve transvajinal ultrason yardımıyla yumurtalar toplanabilir. Bu süreç içerisinde baba adayından alınan sperm hücreleri ve anne adayından toplanan yumurtalar, laboratuvar ortamında döllenme sürecine alınır. Laboratuvar ortamında embriyoların oluşması sonucu en sağlıklı durumda olan embriyo alınır. Bu embriyo, anne adayının rahmine ultrasonografi aracılığıyla transfer edilir. Tüp bebek transferi işlemi sonrası anne adayı, yaklaşık yarım saat dinlendikten sonra taburcu edilir. Yaklaşık iki hafta sonra ise kanda Beta HCG hormon düzeyine bakılarak gebelik durumu hakkında bilgi elde edilir.

Tüp Bebek Transferi Nasıl Yapılır?

Embriyo transferi işleminin hangi gün yapılacağına karar verilirken farklı faktörler de ele alınır. Bu faktörler; anne adayının yaşı, tedavi öyküsü, embriyoların sayısı ve kalitesi gibi kriterlerdir. Bununla birlikte genellikle embriyo tüp bebek transferi işlemi 2-3. ya da 5. gün yapılmaktadır.

Tüp bebek transferi nasıl yapılır konusu merak edilen konulardan birisidir. Anestezi gerektirmeyen kolay ve acısız bir işlem olan tüp bebek transferi için bazı anne adayları hafif sedasyonu (hafif uyku hali) tercih edebilmektedirler.   Transferin ultrason eşliğinde yapılması ile embriyonun rahim içine geçişini görmek mümkündür. Transfer işlemi; karından (abdominal) ultrason ile gözlem altında yapıldığından işlem sırasında idrar torbasının dolu olması istenir. Bu nedenle transfer işlemi için anne adayının idrara sıkışık olması istenecektir. 

İşlem sırasında doktor, öncelikle vajinal bir alet (spekulum) kullanarak serviks olarak adlandırılan rahim girişini görünebilir hale getirir. Daha sonra ise rahim girişini ılık bir sıvı ile temizler. Bu sırada embriyoloji laboratuarında seçilen embriyo ya da embriyolar uygun besiyeri içine alınıp toplanır. Embriyolog ucuna enjektör bağlı olan silikondan yapılan yumuşak, uzun ve ince transfer kateterinin içine embriyoları çekerek transfere hazır hale getirir. 

İşlemden önce size embriyolarınız ile ilgili detaylı olarak bilgi verir. Bununla birlikte dilerseniz size embriyolarınızın resmi de verilebilmektedir. Transfer işleminden sonra hasta 15-20 dakika dinlenmek üzere odasına alınır. Odasında da yaklaşık 1-2 saat daha dinlenmesi gerekir. Daha sonra ise dikkat edilmesi gereken konular hemşireler tarafından anlatıldıktan sonra hasta taburcu edilir. Böylece tüp bebek işlemi sonlanmış olur. Bundan sonra gebelik testinin yapılacağı güne kadar 12 gün beklenmesi gerekir.

embriyo-transfer-dikkat-edilmesi-gerekenler

Embriyo Transferinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Embriyo transferi sürecinde dikkat edilmesi gereken kriterler bulunmaktadır.

  1. Vitamin ve mineraller konusunda destek almalısınız

Hamilelik öncesi hazırlık aşamasında beslenmenize dikkat etmeniz gerekir. Bununla birlikte tuz alımını azaltmanız, daha fazla su içmeniz veya tahıllı besinler tüketmeniz gerekebilir.  Yaptığınız her küçük değişiklik, ileride size büyük bir fayda sağlayacaktır. Bununla birlikte multivitamin kullanmanız gerekiyorsa doğru ölçüde folik asit içerdiğinden emin olmanız gerekecektir. 

  1. Sağlıklı beslenme ve detoks 

Sağlıklı beslenme, son on yılın önemli sağlıklı yaşam kriterleri arasındadır. Hamile kalmak istiyor ve sağlıklı bir bebek sahibi olmak istiyorsanız dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen göstermelisiniz. Bunun için besin değerlerini dengeli olarak tüketmeniz son derece önemlidir.

Embriyo transferinden sonra ilk birkaç gün ağır egzersiz yapmaktan kaçınmalısınız. Bunun nedeni ise vücut ısısının artması embriyonun rahme tutunma şansını azaltır. Yine spor sırasında vücutta oluşan mekanik titreşimler nedeniyle de embriyo rahme tutunamaz. Ayrıca içeriğinde kurşun olma ihtimali olan boya ve sıvılara maruz kalmamaya dikkat etmeniz gerekir.

Bir diğer dikkat etmeniz gereken nokta ise vajinal enfeksiyon riski olduğundan dolayı yüzmemeniz gerektiğidir. Bunun yanı sıra sigara ve alkol tüketiminden kaçınmanız gerekir.

Ayrıca ağır eşyalar ve market poşetleri kaldırmamaya da dikkat etmelisiniz. İki hafta cinsel ilişkiye girilmemesi de yine dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Bunun nedeni ise aşırı uyarılmadan dolayı büyümüş olan yumurtalıklar yırtılabilir.

Kalem Bebek olarak bu yazımızda, tüp bebek transferi nasıl yapılır hakkında merak edilenleri ele aldık. Tüp bebek tedavinizde embriyologlar ve teknisyenler önemli bir role sahiptir. Embriyoloji laboratuvarında çalışan ekibin uzmanlığa ve teknik tecrübeye sahip olması gerekir. Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya buraya tıklayarak web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek