Gebelikte 6. ay hem anne adayı için hem de anne karnındaki bebeğin gelişimi için oldukça kritik bir dönemin yaklaştığı anlamına gelir. Hamileliğin son aylarında doğuma günler kala heyecan artmaktadır. Anne adayının kendini iyi hissetmesi ve gebelik süreci ile ilgili detaylı bilgilere sahip olması heyecanını biraz olsun bastırarak kendini daha iyi hissetmesine yardımcı olur. Bununla birlikte 6 aylık hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gereken birçok konu vardır.
Son trimestere girilen bu ay ile anne adayının bol bol dinlenmesi, enerji depolaması ve kendini iyi hissettirecek ortamlarda bulunması gerekir. Bu durum hem bebek için hem de sağlıklı bir doğum süreci için öncelikli olarak tavsiye edilmektedir. Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, 6 aylık hamilelik sürecinde dikkat edilmesi gerekenleri ele alacağız.
Hamilelikte 6 Ay Süreci
Anne adayı hamileliğin 6. ayında gebeliğinin muhtemelen en rahat dönemini yaşar. Bunun yanı sıra kilo alımının hızlanması ve karnın büyümesi ile daha sık yorulabilirler. Karnı iyice belirginleşerek hızla büyümeye devam eden anne adayının aşerme denilen dönemleri de böylece yavaş yavaş başlar. Bu dönem görülen acıkma krizlerinin sağlıklı aperatifler ile bastırılması son derece önemlidir. Aksi bir durum söz konusu ise anne adayında istenmeyen fazla kilo alımı görülür.
Bu dönem görülen bazı şikâyetler vardır. Bunların en başında özellikle bacaklarda görülen kramplar yer alır. Bacak kramplarının önlenmesi için magnezyum ve kalsiyum desteği alınması büyük oranda rahatlama sağlar. Bunun için öncelikle doktorunuz ile mutlaka görüşmeniz gerekir.
Anne adayının vücudunda değişmekte olan hormon durumlarından etkilenen ilk bölge de cilttir. Bu süreçte hormonların dengesiz olması nedeniyle anne adayında ciltte lekelenme ve sivilcelenme gibi sorunlar görülebilir. Bu durumun geçici bir sorun olduğunu hatırlatarak doktorunuz ile görüşmenizi tavsiye ederiz.
Hamilelikte 6. Ayda anne adayında görülen bir diğer fiziksel değişim ise el ve ayak bileklerinde meydana gelen şişliklerdir. Ödem birikmesine bağlı olarak görülen bu durum normal karşılanmaktadır. Özellikle anne adayının bol miktarda sıvı tüketmesi, günlük su alımına dikkat etmesi ödem ve şişkinlikler için olumlu etki sağlar.
6 Aylık Hamilelikte Bebek Gelişimi
Bebeğiniz hızla büyümeye devam ederken 3-6 ay arasında yaklaşık 1 kilogram olur. Cildi hala pembe renktedir. Ellerini yüzüne götürebiliyor ve tuttuğu her şeyi yakalayabiliyordur.
Gebeliğin 6. ayında bebeğin cilt altı hala yeterince yağlanmaz. Tombul bir bebek olma süreci hamileliğin son 3 ayında tamamlanır. Bir yandan organlarının çevresi yağlanmaya devam eder. Cildinde yağ birikimi artıkça cilt yüzeyindeki incecik tüyler (lanugo) dökülür ve vücudu sıcak tutma görevini bu yağlara bırakır. Bununla birlikte beyin ve sinir uçları arasındaki bağlar arttıkça duyularının gelişimi de tamamlanmaktadır. Bu ay göz kapaklarını açıp kapamaya başlar ve bu sebeple gözleri artık ışığa karşı daha duyarlıdır. Karın duvarından parlak bir ışık gelirse gözlerini kısabilir.
Beyni ve dolayısıyla başı büyümeye devam etmektedir. Beyinden sinir hücrelerine giden sinyaller artıkça, anne karnında 6 aylık bebek daha da bilinçli hareketler yapmaya başlar. Araştırmalara göre bu haftalarda bebekte ilkel bir hafızanın oluştuğu belirtilmektedir. Yine araştırmalara göre bu haftadan itibaren bebekler; sürekli duydukları dili kendi dilinden başka bir dil de olabilir veya şarkıları hafızalarına depolayabilir.
Akciğerlerde bebeğin dış dünyada nefes almasını sağlayacak tüm donanımı, tamamlanma yolunda gelişmeye devam etmektedir. Böylece hamileliğin 6. ayında erken doğum gibi bir durumda bebeğin tıbbi yardımla hayatta kalması için bir olasılık söz konusudur. Yaşamsal risk ihtimali azaldığı için 6 aylık bir bebek (24 haftadan itibaren) artık birey olarak kabul edilmektedir.
Hamilelikte Anne Adayında Görülen Değişiklikler
Hamilelik anne veya anne adayının vücudunda birçok değişikliğe sebep olur. Bunların bir bölümü yapısal değişikliklerdir. Diğer bölümü ise işlevsel değişikliklerdir. Hamilelik sırasında görülen değişikler aşağıdaki gibidir:
- Rahim büyür
- Yumurtlama olmaz ama gerekli olan östrojen ve progesteron hormonu salgılamaya devam eder.
- Vajinal akıntının rengi koyulaşır.
- Organ ve sistemlerde değişimler görülür.
- Boşaltım sisteminde değişiklikler görülür ve idrar varlığı nedeniyle idrar yolu enfeksiyonlarına yatkınlık artar.
- Sindirim sistemi ile ilgili olarak ağızda tükürük salgısı artar ve diş etlerinde kanama görülür.
- Büyüyen karnın ağırlık merkezini değiştirmesi nedeniyle, gebe kadında dengeyi sağlayabilmek için bel ve omuzlar arkaya doğru bükülür. Bu da bel eklemindeki yükü artırır.
- Kalbin yükü gebelikte artar ve kalp daha fazla kan pompalar.
- Varis görülebilir.
6 Aylık Hamilelikte Beslenme Süreci
Hamileliğin her döneminde en önemli olan değişmez kural sağlıklı beslenme alışkanlığına sahip olmaktır. Hem anne adayının genel sağlığı için hem de bebeğin tüm yönden sağlıklı gelişimi için en önemli faktör anne adayının beslenmesidir.
Anne adayı alması gereken vitamin ve mineralleri günlük olarak doğal yollardan almaya özen göstermelidir. Özellikle demir, protein, omega 3, magnezyum, iyot, kalsiyum, A vitamini ve D vitamini alımına dikkat edilmesi gerekir. Bununla birlikte anne adayının günde 2, 5 – 3 litre su içmeye özen göstermesi gerekmektedir.
Aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı, soslu, şekerli gıdalardan ve hamur işi yiyeceklerden uzak durulması son derece önemlidir. Gerekli görülürse uzman bir diyetisyenden destek almanızı tavsiye ederiz.