Tüp Bebekte Devlet Desteği Şartları: Başvuru, Kriterler ve Bilinmesi Gerekenler

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek tedavisi, doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlere bebek sahibi olma şansı sunar. Günümüzde birçok çift farklı sebeplere bağlı olarak doğal yollar ile bebek sahibi olamamaktadır. Bu durum kadına ya da erkeğe bağlı olarak gelişebilmektedir. Bu nedenle doğal yollar ile bebek sahibi olamayan birçok çift, tüp bebek tedavisini tercih etmektedir. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar ve teknolojik aletler ise ciddi bir bütçe ayırmayı gerektirebilir. Bu sebeple tüp bebekte devlet desteği şartlarına uygunluk sağlayan çiftler için devlet desteği sağlanmaktadır. Bu yazımızda ise tüp bebekte devlet desteği nedir, kimler başvurabilir, tüp bebekte devlet desteği şartları, adımlar ve dikkat edilmesi gerekenler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

tup-bebek-devlet-destegi-nedir-kimler-basvurabilir

Tüp Bebek Devlet Desteği Nedir ve Kimler Başvurabilir?

Tüp bebek tedavisi, gebelik oluşumunu engelleyen hormonlara bağlı bozukluklar, regl dönemi düzensizlikleri ya da erken boşalma gibi durumlarda çiftlerin bebek sahibi olmasına yardımcı olur. Bunun yanı sıra tüp bebek tedavisi, sahip olduğu başarı oranı ile oldukça dikkat çekmektedir. Bu tedavi sürecinde erkekten alınan sperm hücreleri ile kadından alınan yumurtaların, laboratuvar ortamında döllenerek anne adayının rahmine yerleştirilmesi olarak ifade edilir. Ancak her ne kadar kolay bir işlem gibi görünse de kullanılması gereken ilaçlar, iğneler ve uygulanması gereken adımlar ile son derece özveri isteyen bir işlemdir. Bu nedenle tüp bebek tedavisi, maddi durum gerektiren bir tedavi yöntemidir. 

Tüp bebek tedavisi görmek isteyen ancak maddi açıdan yetersiz olan çiftlerin talepleri doğrultusunda tüp bebek devlet desteği hizmeti düzenlemesi gerçekleştirilmiştir. Bu düzenleme kapsamında ise gerekli şartları sağlayan çiftlerin, tüp bebek tedavisi ücretinin bir kısmı devlet tarafından karşılanır. Tüp bebek devlet desteğine başvurabilmek için gerekli kriterler ise aşağıdaki gibidir:

  • Evli çiftler, çocuk sahibi olmak için tüp bebek tedavisi sürecine başvurmayı tercih ettiğinde, bu destekten yararlanmaya hak kazanırlar.
  • Kadın ya da erkekte üreme organı ile ilgili medikal sorunlar nedeniyle çocuk sahibi olamayan çiftler, devlet desteği için başvurabilir. Bunun için çiftlerin sağlık raporu alması gerekir. Bu raporların ise belirli kriterleri karşılaması gerekebilir.
  • Tüp bebek tedavisi devlet desteğinden yararlanmak için belirli yaş sınırları içinde olma şartı bulunmaktadır.
  • Çiftlerin ekonomik durumu da değerlendirilerek destek verme durumu göz önüne alınır. 
  • Sigorta kapsamında olmayan çiftler, tüp bebek tedavisi maliyetlerini karşılayamayacak durumdaysa, devlet desteklerinden yararlanabilirler.
devlet-destegi-almak-icin-gerekli-sartlar

Devlet Desteği Almak İçin Gerekli Şartlar: Finansal ve Sağlık Kriterleri

Tüp Bebek Tedavisinde Devlet Desteği 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 63’üncü maddesi kapsamında şekillenir. Bu kapsamda, tedavi finansmanı sağlanacak sağlık hizmetleri arasında genel şartlar belirtilmiştir. Tüp bebek raporu için gerekli kriterler şu şekildedir:

  • Anne adayının 23 yaşından büyük 40 yaşından küçük olması.
  • Kadın çalışıyorsa ise SGK 900 gün prim 5 Yıl Sigorta girişinin olması (SGK Hizmet Dökümü). Devlet Memuru ise Maaş Bordrosu (Kaşeli, İmzalı – 2 Adet).
  • Anne adayı çalışmıyor ise erkeğin SGK 900 gün prim 5 Yıl Sigorta girişinin olması (SGK Hizmet Dökümü).
  • Devlet Memuru ise Maaş Bordrosu (Kaşeli, İmzalı – 2 Adet).
  • Son bir sene içindeki 3 Adet Sperm Tahlili (Minimum 15 gün tarih aralıklı olması şartı mevcut).
  • Kadın ve Erkek Nüfus Vukuatlı Kayıt Örneği (E- Devlet üzerinden alınabilir.) 
  • Anne ve Baba adayının Nüfus Kimlik Fotokopileri

Tüp bebekte devlet desteği şartları arasında evli olmanın yanı sıra daha önceki evliliklerinden çocuk sahibi olma durumuna bakmadan mevcut evliliğinde çocuk sahibi olmayan genel sağlık sigortalısına sunulur. Bu sigortalının en fazla üç deneme ile sınırlı olmak üzere uygulanan tüp bebek tedavilerine ilişkin giderler ise aşağıda belirtilen şartların birlikte gerçekleşmesi durumunda devlet desteği ile karşılanır. Tüp bebekte devlet desteği için çiftlerin, yapılan tıbbî tedaviler sonrasında normal tıbbî yöntemlerle çocuk sahibi olamayacağının kanıtlanması gerekir. Bu kapsamda ise çiftlerin, tüp bebek yöntemi ile çocuk sahibi olabileceğine dair sağlık kurulu raporu düzenlenmiş olmalıdır. Bunun yanı sıra tüp bebek tedavisinde SGK şartları ise genel olarak aşağıdaki gibidir:

  • Anne adayının yaş sınırını karşılıyor olması
  • Uygulamanın yapıldığı merkezin kurum ile anlaşmalı olması
  • En az beş yıldır genel sağlık sigortalı ve 900 gün genel sağlık sigortası prim gün sayısına sahip olma 
  • Genel sağlık sigortalısı olan anne adayının bu koşulları karşılamaması durumunda eşinin gerekli koşulları karşılıyor olması
  • Son üç yıl içinde diğer tedavi yöntemlerinden sonuç alınamamış olduğunun kurumla sözleşmeli sağlık hizmeti sunucusu sağlık kurulları tarafından belgelenmiş olma durumu

Bu şartları sağlayan anne ve baba adayları, tüp bebek tedavisi için birinci denemede %30, ikinci denemede %25 üçüncü denemede ise %20 oranında devlet desteği alabilir. 

tup-bebek-devlet-destegi-basvuru-sureci

Tüp Bebek Devlet Desteği Başvuru Süreci: Adımlar ve Dikkat Edilmesi Gerekenler

Tüp bebekte devlet desteği başvuru süreci son derece önemlidir. SGK ile anlaşmalı olan merkezlerde raporlarını kullanabilen çiftler, tüp bebek tedavisi görebilmektedir. SGK anlaşması olmayan merkezlerde tüp bebek tedavi ücretini kendileri karşılamaları gerekir.

Tüp bebek tedavisinde ilaç raporu 1 ay geçerlilik göstermektedir. Tedavi raporu ise en fazla 6 ay geçerliliğe sahiptir. Gerekli rapor, tüp bebek ünitesi olan devlet veya üniversite hastanelerinden alınabilmektedir. Devlet desteği için gerekli adımlar ve dikkat edilmesi gerekenler ise genel olarak aşağıdaki gibidir:

Başvuru Süreci için Gerekli Belgeleri Hazırlama: Tüp bebek tedavisi devlet desteği için başvuru yapacak olan çiftler, başvuru süreci için gerekli olan belgeleri hazırlamalıdır. 

Sağlık Kuruluşuna Başvuru Yapmak: Başvuru süreci için belgelerle birlikte, çiftlerin anlaşmalı bir sağlık kuruluşuna başvurması gerekir. Bu sağlık kuruluşu genellikle bir üreme sağlığı merkezi veya hastanesi olur.

Muayene ve Değerlendirme: Sağlık kuruluşunda çiftler, uzman doktorlar tarafından muayene edilir ve değerlendirilir. Bu süreçte, çiftlerin tüp bebek tedavisi için uygun olup olmadığına dair bir değerlendirme hazırlanır.

Devlet Desteği İçin Başvuru: Sağlık kuruluşu, çiftler adına devlet desteği için başvuruda bulunur. Bu başvuru, ilgili sağlık kuruluşu tarafından ilgili devlet kurumlarına iletilir.

Tüp bebek tedavisi sürecinde SGK desteği için çıkartılacak olan heyet raporunda belli tıbbi durumların yer alması gerekir. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Kadında her iki tüpün de kapalı olduğunun açık veya kapalı ameliyat ile belirlenmiş olması
  • Erkekte sıfır sperm olması (Azospermi)
  • Erkekte ileri hareketli sperm sayısı toplamının 5 milyondan az olması
  • Standart tedavilere cevap vermeyen hormonal veya yumurtlama problemlerinin olması,
  • Düşük yumurtalık rezervine sahip olmak

Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar:

Belgelerin eksiksiz ve doğru şekilde hazırlanması son derece önemlidir. Eksik veya yanlış belgeler, başvuru sürecini geciktirebilir veya devlet desteği çıkmamasına neden olabilir.

Tüp bebek tedavisi süreci karmaşık ve duygusal olarak zorlayıcı olabilir. Bu nedenle, çiftlerin psikolojik ve duygusal olarak destek alması da son derece önemlidir.

Tüp bebek tedavisi sürecinde sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, tedavinin başarılı olma şansını artıracaktır. Beslenme, egzersiz ve stres yönetimi gibi etkenlere dikkat edilmesini tavsiye ederiz.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “Tüp Bebekte Devlet Desteği Şartları: Başvuru, Kriterler ve Bilinmesi Gerekenler” hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci, dikkat edilmesi gereken temel adımlar ve tüp bebekte devlet desteği şartları hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilir, dilerseniz görüşmek için randevu oluşturabilirsiniz. 

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek