Tüp Bebekte Gebelik Belirtileri: Hamilelik Sürecinde Nelere Dikkat Etmeli?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek tedavisi, doğal yollar ile bebek sahibi olmak isteyen ancak çeşitli zorluklar ile karşılaşan çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlayan yardımcı üreme tekniklerinden biridir. Günümüzde infertilite yani kısırlık tanısı her geçen gün artarken tüp bebek tedavisine karar vererek bebek sahibi olanların sayısı da gün be gün artmaktadır. Ayrıca tüp bebek tedavisi sadece infertilite tanısında değil yumurta rezervlerinin azalması, tüplerin kapalı olması ya da erken boşalma gibi cinsel sorunların varlığında da uygulanabilen bir tedavi yöntemidir. Nasıl ki doğal yollar ile gebeliğin oluşması için çeşitli aşamalar söz konusu ise tüp bebek tedavisinde de gebeliğin oluşabilmesi için bazı aşamalar söz konusudur. Tüp bebek tedavisinde amaç anne adayından alınan yumurta ile baba adayından alınan sperm hücresinin laboratuvar ortamında döllenmesi ile gebelik oluşumu sağlamaktadır. Ancak öncesinde ve sonrasında da dikkat edilmesi gereken detaylar ve bazı aşamalar bulunmaktadır. Tüp bebek tedavisine karar verenleri en heyecanlandıran aşamalardan biri ise şüphesiz ki döllenmiş yumurtanın yani embriyonun transferi sonrasındaki dönemdir. Bu süreçte anne ve baba adayı sabırsızlıkla gebelik haberini almayı beklerken tüp bebekte gebelik belirtileri de en çok merak ettikleri ve araştırdıkları konular arasında yer almaktadır. Yazımızda ise tüp bebekte gebelik belirtileri hakkında bilgi sahibi olmanızı sağlayacak tüp bebek tedavisi sonrası ilk haftalarda neler olur, hamilelik belirtileri ve tüp bebek başarısı ile ilk aylarda yaşanan değişimler hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

Tüp Bebek Tedavisi Sonrası Gebelik Belirtileri: İlk Haftalarda Neler Olur?

Tüp bebek tedavisi her ne kadar birkaç aşamadan meydana gelse de tedavi ile ilgili en çok merak edilen konuların başında tüp bebekte gebelik belirtileri konusu gelmektedir. Tedavinin ilk aşaması yumurtalıkların olgunlaştırılması aşaması olarak kabul edilirken son aşaması ise aslında embriyo transferi olarak kabul edilir. Anne rahmine embriyo transferi gerçekleştirildikten sonra ise gebelik testini gerçekleştirene kadar 12 günlük sürenin dolması beklenir. Bunun nedeni ise daha öncesinde yapılan testlerin yanlış sonuç verebilmesi ihtimalidir. Aslında embriyo transferinden sonra embriyonun anne rahmine tutunması transferin 2. günü başlar ve yaklaşık olarak 6-7.  gününe kadar devam eder. Anne ve baba adayları ise bu tutunma sürecinde yani transfer sonrası ilk haftalarda gebelik belirtilerini takip ederek tedavinin başarılı olup olmadığı konusunda fikir sahibi olmak isterler. Hatta ilk haftalarda görülebilen bu belirtiler 7 gün belirtileri olarak da anne ve baba adayları tarafından en çok araştırılan konulardan biridir.

Tüp bebek tedavisi sonrasında aslında tutunmanın gerçekleştiği ilk haftalarda anne adayının herhangi bir belirti hissetmesi pek mümkün değildir. Çünkü gebelik oluşumu henüz çok az sayıda hücreden oluşmaktadır. Her ne kadar hücre sayısı hızla artsa da ilk haftalarda gebelik etkisi vücut tarafından hissedilemez. Ancak yine de bazı anne adayları ilk haftalarda bazı belirtileri yaşadıklarını belirtmişlerdir. Genel olarak bakıldığında ilk hafta belirtileri, pelvik bölgesinde ağrılar, meme hassasiyetinin artması, duygu durumlarında ani değişimler, pelvik bölgesinde hafif kramplar ve mide bulantısı ile kusma şekline karşımıza çıkmaktadır. 

hamilelik-belirtileri-tup-bebek-basarilari

Hamilelik Belirtileri ve Tüp Bebek Başarısını Nasıl Anlarız?

Bütün tedavilerde olduğu gibi tüp bebek tedavisinde de amaç tedavinin başarı ile sonuçlanmasıdır. Tüp bebek tedavisinin başarı ile sonuçlanıp sonuçlanmadığını öğrenmenin tek yolu ile embriyo transferinden 12 gün sonra gerçekleştirilen kanda gebelik testidir. Gerçekleştirilen bu gebelik testinde kandaki beta HCG değeri seviyesi kontrol edilmektedir. Hamilelik hormonu olarak da biline beta HCG hormonunun ilk haftalarda şu seviyelerde olması beklenir:

  • Gebeliğin 3. haftasında 5 ila 50 mlU/mL
  • Gebeliğin 4. haftasında 5 ila 426 mlU/mL
  • Gebeliğin 5. haftasında 18 ila 7.340 mlU/mL
  • Gebeliğin 6. haftasında 1.080 ila 56.500 mlU/mL
  • Gebeliğin 7 ve 8. haftasında 7.650 ila 229.000 mlU/mL

Ayrıca gebeliğin ilk haftalarından itibaren beta HCG hormonu seviyesinin giderek yükselmesi de son derece önemlidir. Eğer seviye olması gerektiği gibi yükselmiyor ise gebeliğin gelişiminde bir problem söz konusu olabilir. 

Tüp bebek tedavisi sonrasında gebelik oluşumuyla birlikte anne adayı ilk hamilelik belirtilerini de hissetmeye başlayacaktır. Tedavi sonrası oluşan gebeliğin sonrasında yaşananların doğal yollar ile oluşan gebelikten hiçbir farkı bulunmamaktadır. Bu yüzden anne adayı hemen hemen bütün anne adaylarının yaşadığı hamilelik belirtilerini yaşayacaktır. Bunları ise kısaca şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Yorgunluk ve halsizlik hissi, 
  • Baş dönmesi,
  • Memelerde artan hassasiyet ve şişlik,
  • Mide bulantısı ve kusma,
  • Sık sık idrara çıkma ihtiyacı, 
  • Bazı durumlarda embriyonun tutunma sürecinde görülen tutunma kanaması veya lekelenme. 

Tüp bebek tedavisi gören anne adaylarında tedavi aşamasında ya da sonrasında kullanılan ilaçlara bağlı olarak bu belirtiler daha yoğun şekilde görülebilmektedir. Bu durum anne adayının anne adayının gebelik oluşumu ile ilgili kendisini tedirgin hissetmesine neden olabilir. Ancak düzenli kontroller ve muayeneler ile anne adayı kendini çok daha rahat hissedecektir. 

tup-bebekte-gebelik-sureci

Tüp Bebekte Gebelik Süreci: İlk Aylarda Yaşanan Değişimler ve İpuçları

Gebelik oluşumuyla birlikte anne ve baba adayının hayatında artık yeni bir dönem başlamaktadır. Özellikle de rahminde bebek taşıyan anne için hem hayatında hem de vücudunda birçok değişiklik meydana gelecektir. Kadınlarda gebelik süreci 9 ay 10 gün sürmektedir. Her 3 aylık periyodlar ise 1. Trimester, 2. Trimester ve 3. Trimester olarak adlandırılmaktadır. Gebeliğin ilk aylarında yani 1. Trimesterde ise anne adayının vücudunda net bir şekilde fark edilebilen değişimler meydana gelmektedir. Ayrıca tüp bebek tedavisi sonucu elde edilen gebeliklerde anne adayının kullandığı bazı ilaçlara bağlı olarak bu değişimler daha yoğun bir şekilde hissedilebilmektedir. Bunlardan kısaca bahsedecek olursak ilk aylarda yaşanan en önemli değişimlerden biri hormon seviyelerindeki değişimlerdir. Vücut ise bu hormon değişimlerine tepki olarak anne adayında bulantılar ve kusmalar ya da göğüslerde şişme ile hassasiyetin artması gibi değişimler görülür. Ayrıca bu süreç içerisinde kardiyovasküler sistemde de önemli değişiklikler meydana gelmektedir. Kan damarlar genişlerken buna bağlı olarak kan hacmi artar ve kalp daha fazla çalışmak zorunda kalır. Bu değişimin bir sonucu olarak ise anne adayı baş dönmesi ya da gün içerisinde hafif baş ağrısı yaşayabilir. Bütün bu durumların yaratabileceği etkileri en sağlıklı ve en hafif şekilde atlatabilmek için ise anne adayı özellikle bu ilk 3 aylık dönemde kontrollerini asla atlamamalıdır. Ayrıca beslenme, uyku ya da sosyal hayat gibi her anlamda kendine dikkat etmeli ve kullanması gereken ilaçlar var ise gerekli hassasiyeti göstermelidir.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “ tüp bebekte gebelik belirtileri ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebekte gebelik belirtileri konusunda daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilir, dilerseniz görüşme için randevu oluşturabilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek