Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek tedavi sürecinde anne adaylarının merak ettiği birçok aşama vardır. Bunlardan biri, tüp bebekte hamilelik belirtileridir. Çocuk sahibi olmak isteyen çiftler için tüp bebek tedavisi oldukça etkili bir çözümdür. Tüp bebek transfer sonrası süreç çiftlerin hem heyecanlı hem de gergin hissettikleri bir süreçtir. Bu yazımızda tüp bebekte hamilelik belirtileri konusunu ele alacağız.

Tüp bebek tedavisinden sonra ilk olarak yapılan kan testinde gebeliğin pozitif olarak belirlenmesi önemlidir. Bunun içinse beklenen adet döneminde gecikme yaşanmasına gerek görülmez. Embriyo transferi gerçekleştikten 12 gün sonra yapılan kan testi sonucu ile gebelik teşhis edilebilir. Kalem Bebek olarak bu yazımızda tüp bebekte hamilelik belirtileri ve tüp bebeğin tutmadığını nasıl anlarız gibi konular hakkında bilinmesi gerekenleri sizler ile paylaşacağız.

tup-bebek-hamilelik

Tüp Bebekte Hamilelik Belirtileri Ne Zaman Başlar?

Tüp bebek tedavisinde, çocuk sahibi olmak isteyen anne adaylarının rahmine, tüp bebek tedavisi ile elde edilen embriyolar transfer edilir. Bu transfer sonrasında embriyonun rahimde tutunma ihtimalini yükseltebilmek adına çeşitli hormon takviyeleri yapılır ve süreç sonlandırılır. Embriyo, rahime yerleştirildikten sonra süreç olumlu yönde ilerler ve embriyo rahime tutunmayı başarırsa ilk iki haftalık süreçte anne adaylarında çeşitli hamilelik belirtileri görülebilir. Bu belirtiler, kesin hamilelik belirtisi olmasa da iki haftalık sürecin ardından yapılan testlerin pozitif çıkması, hamileliğin kesinleştiğini gösterecektir.

Tüp bebekte hamilelik belirtileri konusu özellikle tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin en çok merak ettiği konulardan birisidir. Tüp bebek tedavisinde transfer sonrası embriyonun rahime tutunması ile hamileliğin başlaması sonucunda anne adayları, belirtileri görmeye başlar. Test yapılmadan önceki 12 gün içerisinde görülen bu fiziksel belirtiler, en erken hamilelik belirtileri olarak görülmektedir. Bununla birlikte hamileliğin ilerleyen sürecinde bu belirtiler daha da yaygınlaşarak, hamilelik ile artan hormonlar sayesinde daha net ve fazla hissedilecektir. 

Erken gebelik belirtileri olarak da ifade edilen bu belirtiler, bazı kadınlarda hiç görülmeyebilir veya çok az görülebilir. Bu sebeple ilk 15-30 günlük süreçte anne adayının hiç hamilelik belirtisi göstermemesi de muhtemeldir. Tüp bebeğin tutma belirtileri çoğu zaman fark edilemeyecek kadar az olduğu için gebelik olumlu olsa da belirti gözlemlenmeyebilir. Bu nedenle belirti göstermediğiniz için kesin bir sonuca varmamanız gerekir.

Tüp bebekte Hamilelik Belirtileri Nelerdir?

Tüp bebek transferinden sonra hamilelik belirtilerini bilmek önemlidir. Özellikle tüp bebek tedavisi ile çocuk sahibi olmak isteyen çiftlerin en çok merak ettiği konulardan birisi tüp bebekte hamilelik belirtileridir. Tüp bebek tedavisinde embriyo transferi gerçekleştirildikten iki hafta sonra çeşitli belirtiler ortaya çıkar. 

Anne adayları tedavi sürecinde test sonuçlarını öğrenmeden önce de çeşitli belirtiler gözlemleyebilirler. Bununla birlikte özellikle iki haftadan sonraki süreçte tüp bebek tutunma belirtileri çok daha belirgin görülür. Tüp bebek tutunma belirtileri arasında ilk süreçte gözlemlenebilen belirtiler; sırt, bel, karın ağrısı ile sancı ve bulantı olarak sıralanabilir. 

Bazı anne adaylarında ilk etapta hamilelik belirtileri görülmeyebilir. Bu durum, korkulacak veya endişe edilecek bir durum değildir. Belirtiler yaşanmasa dahi embriyo rahime yerleşebilir ve gebelik süreci başlayabilir. 

İlk belirtiler dışında ilerleyen süreçte doğal gebelik ve tüp bebek gebeliğinin hamilelik belirtileri benzerdir. Tüp bebek tedavisinde embriyonun rahime yerleşmesinden sonra genellikle anne adaylarında meydana gelen erken dönem tüp bebek hamilelik belirtileri aşağıdaki gibidir:

  • Pelvik rahatsızlık ve hafif krampların oluşması
  • Mide bulantısı
  • Göğüslerde gerginlik ve hassasiyet durumu
  • Psikolojik ve ruhsal değişimler 
  • İlk dönemlerde en çok yaşanan durum olan sabah bulantıları
tup-bebek-tutma

Tüp Bebeğin Tutmadığını Nasıl Anlarız?

Vücuttaki hormon değerlerinin değişmesi sonucunda bazı anne adayları transfer sonrası kusma ya da mide bulantısı ile karşılaşabilir. Tüp bebek tedavisi gören kadınlarda mide bulantısı ve kusma gibi şikâyetler özellikle sabahları görülür. 

Embriyo transferi sonrası en sık rastlanılan gebelik belirtisi açık renkte kanama ya da lekelenmeler olarak bilinmektedir. Burada kanamanın rengi ve miktarının önemli olduğunu unutmamalıyız. Kanamanın rengi koyu kahve ya da siyah ise bu embriyoların anne adayının rahmine tutunmuş olduğunu göstermektedir.  Bununla birlikte kanamanın rengi açık kırmızı ya da adet dönemindeki kanama ile benzer ise embriyonun tutunmadığı anlamına gelir. Kanama fazla ise mutlaka doktorunuz ile görüşmelisiniz. 

Kalem Bebek olarak bu yazımızda, tüp bebekte hamilelik belirtileri ve tutunma süreci hakkında merak edilenleri ele aldık. Tüp bebek tedavinizde embriyologlar ve teknisyenler önemli bir role sahiptir. Embriyoloji laboratuvarında çalışan ekibin uzmanlığa ve teknik tecrübeye sahip olması gerekir. Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi için bizimle iletişime geçebilir veya buraya tıklayarak web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek