Tüp bebek tedavisi bütün dünyada doğal yollar ile çocuk sahibi olamayan çiftlerin çocuk sahibi olmasına olanak sağlayan son derece önemli bir tedavi yöntemidir. Tüp bebek yöntemi çiftlerin çocuk sahibi olmak için uyguladıkları tedavi yöntemleri arasında sağladığı başarı oranı ile ilk sıralarda yer almaktadır. Çeşitli faktörlere bağlı olarak gelişen kısırlık durumunda uygulanan tüp bebek tedavisi her geçen gün daha da önemli hale gelmektedir. Tüp bebek tedavisine başlamadan önce ise çiftlerin aklında birçok soru işareti bulunur. Çünkü tüp bebek tedavisi karar verildiği andan itibaren birçok süreci içerisinde kapsamaktadır. Bütün bu süreçlerin dışında tüp bebek tedavisi ile ilgili en çok merak edilen konulardan biri de tüp bebekte negatif çıkıp sonra pozitif çıkması durumudur. Tüp bebek tedavisi gören ya da tüp bebek tedavisi düşünen anne adaylarının yer aldığı forumlara bakıldığı zaman üzerine en çok konuşulan konulardan biri tüp bebekte negatif çıkıp sonra pozitif çıkma durumudur.
Yazımızda ise tüp bebek tedavi sürecinde en çok merak edilen konulardan olan tüp bebekte negatif çıkıp sonra pozitif çıkma konusu hakkında tüp bebekte negatif çıkıp sonra pozitif çıkma nedir, tüp bebekte geç tutunma nedenleri nelerdir, tüp bebeğin geç tutma durumu nasıl anlaşılır ve tüp bebekte geç tutunma belirtileri nelerdir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
Tüp Bebekte Negatif Çıkıp Sonra Pozitif Çıkma
Tüp bebek tedavisinde süreci ilerletirken yapılan gebelik testinin önce negatif çıkıp sonra pozitif çıkması aslında son derece sık rastlanan durumlar arasında yer almaktadır. Bu yüzden tüp bebek tedavisine başlayan ya da tüp bebek tedavisine başlamayı düşünenlerin hem en çok araştırdığı hem de aslında bilmeleri gereken konulardan biri tüp bebekte negatif çıkıp sonra pozitif çıkma durumudur. Aslında tüp bebek tedavi sürecinde gebelik testinin neden önce negatif sonra pozitif çıktığını anlayabilmek için tüp bebek süreçlerine genel olarak bir bakmak gerekir. Özellikle de embriyo transferi sonrasında.
Tüp bebek sürecine öncelikle çiftin karar vermesi ve gebelik oluşumunu engelleyen faktörlerin muayene ve testler ile belirlenmesiyle başlanır. Sonrasında genellikle anne adayı doktoru tarafından verilen iğneleri sürece bağlı olarak belirlenen zamanlarda uygulamaya başlar. Tüp bebek tedavisinin bu sürecinde amaç anne adayının yumurtalıklarını, yumurtalarını ve rahmini gebeliğin oluşması için en uygun duruma getirmektir. Sonrasında ise olgunlaşan yumurtalar toplanır, laboratuvar ortamında döllendikten sonra ise oluşan embriyo sağlıklı bir transfer için laboratuvar ortamında bir süre bekletilir. Embriyo transferi sağlandıktan sonraki süreçte ise artık gebelik testi ve izleme süreci başlar. Embriyo transferi yapıldıktan yaklaşık 12- 14 gün sonra doktor kontrolünde kanda ilk gebelik testi yapılır. Kanda yapılan bu ilk gebelik testlerinde bazı durumlara bağlı olarak gebelik oluşumu söz konusu olsa bile yapılan gebelik testi negatif sonuç verebilir. Ancak bir süre sonra kandan yapılan gebelik testi tekrar yapıldığında gebelik testinin sonucu pozitif çıkabilir. Bu durum tüp bebek tedavisi gören anne adayları arasında tüp bebekte negatif çıkıp sonra pozitif çıkma olarak bilinir. Tüp bebek tedavisi düşünen çoğu çift için de en çok merak edilen konulardan biridir. Anne adayı böyle bir durumla karşılaştığında hemen umutsuzluğa kapılmamalıdır. Tüp bebekte negatif çıkıp sonra pozitif çıkma durumu ise bazı nedenlere bağlı olarak ortaya çıkabilmektedir. Yazımızın devamında bu nedenler hakkında daha detaylı bilgi vermeye çalışacağız.
Tüp Bebekte Geç Tutunma Nedenleri Nelerdir?
Tüp bebekte negatif çıkıp sonra pozitif çıkması aslında tüp bebek tedavisinde geç tutunma olarak tanımlanmaktadır. Geç tutunma olarak tanımlanan bu durumun tüp bebek tedavisinde görülme riski aslında normal yollar ile gelişen gebelik ile hemen hemen aynı orandadır. Gebeliğin meydana gelmesi için birçok koşulun aynı anda yerine getirilmesi gerekmektedir. Gebeliğin oluşumunu bu kadar mucizevi yapan detaylardan biri de aslında budur. Gebeliğin oluşabilmesi için oluşması gereken koşullara baktığımızda yumurta ve sperm hücrelerinin başarılı bir şekilde döllenmesi ve yine aynı başarı ile anne adayının rahmine yerleşmesi gerekmektedir. Her ne kadar bu durum basit gibi görünse de yumurtanın ve spermin doğru zamanda bir araya gelmesi için zamanlama son derece önem taşımaktadır. Kadınlarda gebeliğin oluşabilmesi için en doğru zamanlama ise yumurtlama dönemidir. Bu dönemde üretilen yumurtalar sperm ile döllenerek gebeliğin oluşumunu sağlar. Döllenmeyen yumurtalar ise yumurtlama döneminden yaklaşık olarak 14 gün sonra regl kanaması ise kadın vücudundan atılır. Kadın üreme sisteminin çalışma prensibi aslında kısaca bu şekildedir.
Tüp bebek tedavisinde ise laboratuvar ortamında döllenerek meydana gelen embriyo anne adayının rahmine yerleştirilir. Embriyonun anne adayının rahmine tutunması ve doğumun gerçekleşmesi ile sonuçlanır. Döllenmiş embriyonun anne karnına transferinden sonra normal şartlarda 7 veya 10 gün içerisinde anne adayının rahmine tutunması beklenir. Ancak bazı nedenlere bağlı olarak geç tutunma meydana gelebilir. Rahim duvarlarının kalın olması ya da dış gebelik tüp bebek tedavisinde geç tutunmanın en sık karşılaşılan nedenleri arasında yer almaktadır. Özellikle rahim duvarlarının kalın olması ilk sırada yer almaktadır. Tüp bebekte geç tutunma nedenlerine baktığımızda embriyo transferinin doğru zamanlamada yapılmaması da geç tutunma nedenleri arasında yer almaktadır. Anne adayının yumurtalama döneminde embriyo transferinin gerçekleşmesi gerekmektedir. Bu durum aynı zamanda dış gebelik oluşumunun da en önemli nedenleri arasında yer almaktadır.
Tüp Bebeğin Tutma Durumu Nasıl Anlaşılır?
Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar ve iğnelerin yanı sıra aslında en önemli süreç embriyo transferinin gerçekleştirilmesidir. Embriyo transfer işlemi tüp bebek tedavisinin en son ve en önemli aşamasıdır. Embriyo transferinden sonra anne ve baba adayları büyük bir heyecan ile bekleyişe başlarlar, bu aşamada ise en çok merak ettikleri sorulardan biri tüp bebeğin tutma durumu nasıl anlaşılır sorusudur. Embriyo işlemi yapıldıktan 12 gün sonra aslında gebelik testi gerçekleştirilir. Gebelik testinin yapılacağı güne kadar herhangi bir test ile gebeliğin belirlenmesi mümkün değildir. Ancak tüp bebeğin tutması sonucunda bazı anne adayları çeşitli belirtiler yaşadıklarını doktorlara iletmişlerdir. Hafif karın ağrısı, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve halsizlik bu belirtiler arasında yer almaktadır. Ancak bu belirtiler tek başına tüp bebeğin tutma durumunun anlaşılması için yeterli değildir. Tüp bebeğin tutma durumu ancak kandan yapılan gebelik testi ile anlaşılabilir.
Tüp Bebekte Geç Tutunma Belirtileri
Tüp bebek tedavisini embriyo transferi ile tamamlayan anne ve baba adaylarının geç tutunma ile ilgili en çok merak ettiği konulardan biri de geç tutunma belirtileri konusudur. Geç tutunmanın aslında anne adayının hissedebileceği bir belirtisi bulunmamaktadır. Ancak gebelik testinde hCG düzeyinin yüksek çıkmasına rağmen ultrason ile görüntülemede gebelik kesesi görünmüyor ise geç tutunma söz konusu olabilir. Bunun dışında herhangi bir geç tutunma belirtisi bulunmamaktadır.
Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebekte negatif çıkıp sonra pozitif çıkma” konusu hakkında en çok merak edilen sorulara detaylı cevaplar vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebek tedavisinde negatif çıkıp sonra pozitif çıkma konusu hakkında daha detaylı bilgi için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.