Tüp Bebekte Transfer Ne Zaman Yapılır?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek tedavisi, doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlayan ve uzun yıllardır kullanılan bir tedavi yöntemidir. Günümüzde birçok erkek veya kadın farklı faktörlere bağlı olarak infertilite yani kısırlık durumu ile karşı karşıya kalmaktadır. Bilim dünyasının infertilite için bulduğu çözümlerden biri olan tüp bebek tedavisi aynı zamanda en başarılı tedavi yöntemleri arasında ilk sıralarda yer almaktadır. İnsan üreme sistemi her ne kadar karmaşık gibi görünse de gebeliğin oluşumu için belirli koşulların bir araya gelmesi gerekmektedir. Tüp bebek tedavisiyle bebek sahibi olmak isteyen çiftler için bu koşullar oluşturulmaya ve yerine getirilmeye çalışılır. Tüp bebek tedavisi süreci boyunca anne ve baba adayının merak ettiği birçok konu bulunmaktadır. Bu konular arasında en çok merak edilenlerden birisi de tüp bebekte transfer konusudur. Öyle ki tüp bebekte transfer ne zaman yapılır sorusu en çok merak edilen ve araştırılan sorular arasında ilk sırada yer almaktadır. 

Yazımızda ise tüp bebekte transfer süreci ile ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayacak tüp bebekte transfer süreci nedir, ne zaman yapılır, dondurulmuş embriyoda transfer süreci nasıldır ve tüp bebekte transfer nasıl yapılır soruları hakkında detaylı bilgiler vermeye çalışacağız. 

tup-bebekte-transfer-sureci-nedir

Tüp Bebekte Transfer Süreci Nedir?

Tüp bebekte transfer süreci ile ilgili en çok merak edilen soruların başında tüp bebekte transfer süreci nedir sorusu gelmektedir. Bu soruya doğru bir şekilde cevap verebilmek için ise öncelikle tüp bebek tedavi süreçlerini bilmek gerekir. Tüp bebek tedavisine karar verdiğiniz anda öncelikle doktorunuz ile bir ön görüşme gerçekleştirirsiniz. Bu aşamada doktorunuz aynı zamanda gerekli fiziksel muayeneleri ve ihtiyaç duyduğu testleri sağlamış olur. Elde edilen bilgiler doğrultusunda ise tüp bebek tedavisi tam anlamıyla başlar. Süreç boyunca kaliteli yumurta elde edebilmek ve yumurtaları toplayabilmek için yumurta geliştirici ve çatlatma iğneleri kullanırsınız. Yumurtalar istenilen olgunluğa eriştikten sonra ise yumurtalar toplanır ve aynı gün içerisinde baba adayından alınan sperm hücreleri ile laboratuvar ortamında döllenmenin gerçekleşmesi sağlanır. Transfer için belirli bir süre laboratuvar ortamında gelişmesi beklenen embriyo uygun zaman geldiğinde ince bir katater yardımı ile anne adayının rahmine transfer edilir. Tüp bebek tedavi sürecinde embriyonun anne adayının rahmine transfer edilmesi tüp bebekte transfer süreci olarak adlandırılır. 

Tüp Bebekte Transfer Ne Zaman Yapılır?

Tüp bebek tedavisinde tüp bebek transferi ne zaman yapılır konusu son derece önemli bir konudur. Çünkü tüp bebek tedavisinde sağlıklı embriyo oluşumu ne kadar önemli ise embriyonun sağlıklı ve doğru bir şekilde transfer edilmesi de o kadar önem taşımaktadır. Öyle ki tüp bebekte transferin doğru ve sağlıklı bir şekilde yapılması tüp bebek tedavisinde başarı oranını direkt olarak etkilemektedir. Embriyo transferi, tüp bebek tedavi sürecinde aslında son aşamadır. Çünkü sonrasında artık gebeliğin oluşumu beklenir. Anne ve baba adayından alınan yumurta ile sperm hücrelerinin döllenmesini sağladıktan sonra yaklaşık 48 ila 72 saat içerisinde embriyo oluşmaktadır. Embriyo oluştuktan sonra ise embriyologlar embriyonun durumunu takip ederler. Bu süreçte doktor da anne adayının rahmini gözden geçirir. Sonrasında ise genellikle embriyo oluşumundan 3 veya 4 gün sonra embriyo transferi gerçekleştirilir. 

dondurulmus-embriyo-transferi-sureci

Dondurulmuş Embriyo Transferi Süreci

Tüp bebek tedavisinde, yumurtaların gelişmesi ve olgunlaşması için kullanılan iğneler sonucunda anne adayından birçok kaliteli yumurta elde edilebilmektedir. Döllenen bu yumurtalardan elde edilen embriyoların bir kısmı tüp bebek tedavisinde başarı oranını arttırabilmek için bazı durumlarda dondurulmaktadır. Dondurulmuş embriyo transferi ile taze olarak adlandırılan dondurulmamış embriyo transferi arasında ise hiçbir fark bulunmamaktadır. Sadece dondurulmuş embriyo transferi öncesinde anne adayının rahim iç zarının transfere hazırlanması gerekmektedir. Bunun için anne adayı dondurulmuş embriyo transferi öncesinde çeşitli ilaçlar kullanmaya başlar. Rahim iç zarı istenilen kalınlığa ulaştıktan sonra ise dondurulmuş embriyo transferi işlemi gerçekleştirilir. 

Tüp Bebekte Transfer Nasıl Yapılır?

Anne ve baba adayları tarafından en çok merak edilen aşamalardan biri olan tüp bebekte transfer süreci aslında son derece basit ve ağrısız bir işlemdir. Bu yüzden anne adayına anestezi verilmez. Anne adayı jinekolojik muayene pozisyonuna alınır. Rahim girişinin görünür hale gelmesi için ise spekulum kullanılır. Özel bir sıvı ile rahim ağzı embriyo transferine uygun hale getirmek için temizlenir. Böylece enfeksiyon riski en aza indirgenir. Embriyologlar tarafından incelenmiş ve laboratuvar ortamına geliştirilmiş embriyolar içinden en kalitelisi seçilir. Sonrasında ise ince bir katater ile rahim ağzından anne adayının rahim boşluğuna bırakılır. Embriyo transferinden yaklaşık 48 saat sonra tutunma gerçekleşse de gebelik ile ilgili asıl sonuç 12 gün sonra gerçekleştirilen gebelik testi ile belirlenmektedir.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebekte transfer ne zaman yapılır” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebekte transfer ne zaman yapılır sorusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek