Tüp Bebekte Yumurta Kaç MM Olmalı?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek tedavisi, başarı oranının yüksek olduğu bir tedavi yöntemidir. Tedavinin sadece birkaç haftada sonuç vermesi, tercih edilmesindeki en önemli etkenlerden birisidir. Tüp bebek tedavisi uzun süredir kullanılan bir yöntemdir. Bununla birlikte her yıl birçok kişi tarafından tercih edilmektedir. Bu tedavi süreci ile ilgili bilmeniz gereken birçok kriter vardır. Bunlardan birisi de tüp bebekte yumurta kaç mm olmalı konusudur. Bunun yanı sıra süreç boyunca ilaç kullanımı da önemli bir konuma sahiptir. 

İlaç teknolojisindeki gelişmeler ile tüp bebek tedavisi alanında birçok yeni ve etkin ilaç üretilmiştir. Bu ilaçların amacı overlerde yeterli büyüklük ve sayıda folikül gelişimini sağlamaktır. Ayrıca bu ilaçlar, gebelik oranını artırmayı amaçlar. 

Özellikle yardımcı üreme tekniklerinde (IVF, ICSI) birden fazla folikül elde edilmesi için ilaçlar önemli etkenlerden biridir. Yumurtalıkların uyarılması için, yumurta üretiminden sorumlu olan, FSH (folikül stimüle eden hormon) ve LH (luteinize eden hormon) kullanılır. 

Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar ve tüp bebekte yumurta kaç mm olmalı konusu merak edilen konular arasında yer almaktadır. Kalem Bebek olarak bu yazımızda, tüp bebekte yumurta kaç mm olmalı ve yumurta toplama süreci hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

tup-bebek-yumurta-toplama

Tüp Bebek Nedir?

Tüp bebek tedavisi tıpta In Vitro Fertilizasyon (IVF) olarak adlandırılmaktadır. Çocuk sahibi olamayan ve infertilite  tanısı konulmuş çiftlerin çocuk sahibi olmalarına yardımcı olan bir yöntemdir. Tüp bebek tedavisi, laboratuvar ortamında sperm ve yumurtanın birleştirilmesi işlemidir.

Bu tedavi sürecinde anne adayının yumurtalıklarından yeterli olgunluğa ulaşmış yumurtalar toplanır ve laboratuvarda sperm ile birleştirilir. Birleştirilen hücrelerden embriyo meydana geldikten sonra ise bu embriyo rahim içerisine yerleştirilir. Yaklaşık üç haftada tamamlanan tüp bebek döngüsü bazı durumlarda daha uzun bir süreç gerektirebilir.

Tüp bebek tedavisinde anne adayının 35 yaşından büyük olması durumunda 6 ay süreyle korunmasız düzenli ilişkiye rağmen gebeliğin oluşmaması, infertilite olarak değerlendirilir. Anne adayının 35 yaşından küçük olması durumunda ise bu süre 12 aydır.

Yumurta toplama işlemi (OPU) genellikle anestezi ile yapılır. Yumurtalıklarda bulunan foliküller, olgunlaşmış yumurtanın geliştiği sıvı ile dolu keseciklerdir. Bu nedenle işlem sırasında ultrason eşliğinde yumurtalıklardaki bu foliküller toplanır. Böylece laboratuvar ortamında alınan yumurtalar, sperm ile birleştirilir ve embriyo oluşturulur. Embriyolar, daha sonraki aşamada anne adayının rahmine yerleştirilir.

Alınan yumurtaların yeterince olgunlaşmamış olması, embriyonun yeteri kadar büyümesine engel olabilir. Bu durum, tüp bebek şansını azaltabilir. Bu nedenle tüp bebek başarısını artırmak amacıyla yumurta toplama işlemi sırasında çok sayıda yumurta alınmaktadır.

Olgunlaşan embriyoların rahim içerisine transfer edilmesi anne adayında ağrıya sebep olmaz. Bu sayede embriyo transferi, anne adayına anestezi uygulamadan yapılır. Transfer işleminden yaklaşık 12 gün sonra anne adayına gebelik testi uygulanır. Kanda beta HCG düzeyine bakılan bu test ile gebelik oluşup oluşmadığı öğrenilebilir.

Beta HCG düzeyi yeterli seviyeye ulaşmamışsa doktorunuz birkaç gün sonra testin tekrarlanmasını talep edebilir. Böylece embriyo transferinin başarılı olup olmadığını öğrenebilirsiniz.

tup-bebek-yumurta

Tüp Bebekte Yumurta Toplama İşlemi Nasıl Yapılır?

Tüp bebek tedavisi sürecinde bireyler, tedavinin işleyişi ile ilgili birçok konuyu merak etmektedir. Bunlardan birisi de yumurta toplama işlemidir. Yumurta toplama için embriyoloji laboratuvarı ile yan yana olan özel operasyon odaları kullanılır. Takip sürecinde kullanılan vajinal ultrason probuna takılan bir yön gösterici ve iğne ile vajinal yoldan yumurta toplama işlemi yapılır. Ayrıca bazı özel durumlarda takip ve yumurta toplama işlemini karından yapmak mümkündür.

Ovulasyon aşamasının başladığı dönemde yumurtalıklarda olgunlaşmak üzere hazırlanmış olan foliküller mevcuttur. Doğal yumurtlama sürecinde sadece bir folikül yırtılarak yumurta oluşumunu sağlar. Tüp bebek tedavisinde ise bu dönemde yalnızca bir folikül değil genellikle birçok folikül birlikte olgunlaşır.

Tüp bebek tedavisinde birden fazla folikül oluşumunu sağlamak  ve ovulasyon sürecini tetiklemek için ilaç tedavisine  adetin ilk günlerinde başlanması gerekir. Birden fazla yumurta hücresinin oluşması, daha fazla embriyo üretilmesine olanak tanır.  Bu durum ise tüp bebek tedavisinin başarı şansını artırır.

Ovulasyon döneminin uyarıldığı süreçte folikül gelişimi yakından takip edilmelidir. Bu sayede tüp bebek tedavisi için yeterli sayıda folikül oluşması gözlemlenir. Süreç devam ederken ultrason görüntülemesi ve kan testleri ile sağlıklı folikül olgunlaşması takip edilmektedir. Kan testlerinde östrojen hormonu türü olan estradiol düzeyi ölçülmektedir. 

Folikül boyutları gerekli boyuta geldiğinde kaç yumurta oluştuğu  kontrol edilir. Reglin 12. günü yumurta büyüklüğü kaç mm olmalı diye merak eden anne adayları için ultrason kontrolü yapılması mümkündür. Ayrıca bu dönemde yapılan yumurta çatlatma iğnesi sayesinde yumurtlama gerçekleşir. Yumurta toplama süreci bu aşamadan kısa bir süre sonra yapılır. Genellikle enjeksiyondan sonraki 36 saatlik süreçte yumurtalar toplanmaktadır.

Tüp Bebekte Yumurta Kaç Mm Olmalı?

Sıkça sorulan sorulardan birisi de “Tüp bebekte yumurta kaç mm olmalı?” sorusudur. Olgunlaşmış foliküller 16-20 mm boyutlarındadır. Bununla birlikte genel olarak 3 adet, 16-20 mm arası boyutlara sahip folikül oluşması durumunda yumurta toplama işlemi yapılmaktadır. 

Gebeliğin oluşması için 2-3 adet 16-20 mm boyutlara sahip yumurta oluşması yeterli olabilir. Bu süreçte doktorunuz, sizin için uygun olan tedaviyi uygular. Ayrıca bu süreçte foliküllerin takibi düzenli olarak yapılır.

Tüp Bebek Tedavisinde Kullanılan İlaçlar 

Tüp bebek tedavisinde kullanılan birçok ilaç vardır. Bu ilaçlar doktorun ve anne adayının tercihine göre kullanılır. Tüp bebek tedavisinde kullanılan ilaçlar aşağıdaki gibidir:

Klomifen

FSH salınımını artıran Klomifen, yumurtlama tedavisinde kullanılan ilk ilaçlardan birisidir. 

Human Menopozal Gonadotropinler (HMG)

Menopoz sonrası kadınların idrarından saflaştırılarak elde edilen, FSH ve LH hormonlarını birlikte içeren bir ilaçtır. Bu ilaç, IVF ve ICSI için yumurtalıkların uyarılması ile birden fazla folikül elde edilmesi için tercih edilir.

Uriner FSH

Menopoz sonrası kadınların idrarından saflaştırılarak elde edilen, FSH hormonunu içeren bir ilaçtır. Birden fazla folikül elde edilmesi için günlük deri altı enjeksiyonu olarak uygulanmaktadır.

Rekombinant FSH

Tamamen saf bir ilaçtır ve genetik mühendislik sayesinde laboratuvar şartlarında üretilmektedir. FSH ile yumurtalıkları uyararak birden fazla folikül gelişimini sağlar. Amaç IVF ve ICSI için birden fazla yumurta elde etmektir. 

Gonadotropin Relasing Hormon Agonistleri (GnRHa)

Hipofiz bezinden FSH ve LH hormonu salgılanmasına yardımcı olan bir ilaçtır. Beyindeki hipotalamus adlı merkezden salınan Gonadotropin serbestleştirici hormonun sentetik halde elde edilmesine yardımcı olur.

GnRH Antagonistleri

Fonksiyon olarak GnRH analogları ile aynı etkiye sahiptir. Uygulandıktan hemen sonra uyarıcı etki olmadan hemen hipfiz bezinin baskılanmasını sağlar

Human Koryonik Gonadotropini (Çatlatma iğnesi)

Yumurta toplanmasından yaklaşık olarak 35-36 saat önce enjekte edilir. Bu enjeksiyondan tahmini 36-38 saat sonra folikül çatlaması meydana gelir.

Progesteron

Rahim içini döşeyen, döllenen yumurtanın yerleştiği endometrium tabakasının sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için gerekli bir hormondur.

Letrozol

Yumurta gelişimi zor olan hastalarda kullanılan bir ilaçtır. Reglin 2-4. günü başlanır ve 5 gün boyunca günde 2 tablet kullanılır. 

Kalem Bebek olarak bu yazımızda, tüp bebekte yumurta kaç mm olmalı ve kullanılan ilaçlar hakkında merak edilenleri ele aldık. Tüp bebek tedavinizde embriyologlar ve teknisyenler önemli bir role sahiptir. Embriyoloji laboratuvarında çalışan ekibin uzmanlığa ve teknik tecrübeye sahip olması gerekir. Hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak ve bloğumuza ulaşmak buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek