Tüplerin Tıkalı Olması: Gebelik Şansınızı Nasıl Etkiler?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerde uygulanması gereken bazı tetkikler mevcuttur. Bu tetkikler kapsamında ise baba adaylarında sperm sayısı ve sperm analizi yapılması söz konusuyken anne adaylarında ise rahim, yumurtalık ve tüplerin tıkalı olması gibi durumlar incelenir. 

Rahmin her iki tarafından çıkan ve yumurtalıklarla rahmin bağlantısını sağlayan tüplere fallop tüpleri denir. Her ay sağ veya sol yumurtalıktan çıkan bir adet yumurta (oosit) bu tüplerden geçer ve rahim içine doğru ilerler. Tüplerde tıkanıklık söz konusu ise veya fonksiyonlarının bozulmasından kaynaklanan infertilite, tubal faktör olarak ifade edilir. 

Bu yazımızda ise tüp bebek tedavisinde tüplerin tıkalı olması gebelik şansını nasıl etkiler, tüpler neden tıkanır, tıkanma belirtileri nelerdir, tıkalı tüplerde gebelik mümkün mü ve tedavi edilebilir mi gibi konular ile ilgili bilgi sahibi olmanızı sağlayacak detaylı bilgiler vermeye çalışacağız.

tuplerin-tikanmasi-nedir

Tüplerin Tıkanması Nedir? Ne Sebeplerle Oluşur?

Tüplerin tıkalı olması, dişi üreme sağlığını etkileyen yaygın bir problem olarak ifade edilmektedir. Bu tüpler, yumurtalıkları rahme bağlayarak döllenmeyi kolaylaştırmaktadır. Tüplerde tıkanıklık oluştuğunda ise bu durum, karmaşık üreme sürecini bozabilir ve infertiliteye neden olabilir. Tıkanmanın nedenleri arasında ise enfeksiyonlar, endometriozis veya önceki cerrahilerden kaynaklanan yaralanmalar yer alır. Bu tıkanıklıkların nedenlerini anlamak, teşhis ve tedavi seçeneklerini öğrenmek, bebek sahibi olmak isteyen her çift için oldukça önemlidir. 

Bu tüpler, çeşitli nedenlerden dolayı tıkalı olabilir ve bunlar genellikle kadın infertilitesinin temel sorunlarından olarak görülür. Tıkalı fallop tüplerinin başlıca nedenleri ise şu şekilde sıralanabilir: 

Pelvik İnflamatuar Hastalık (PIH): PIH genellikle cinsel yolla bulaşan enfeksiyonların bir sonucu olabilmektedir. Klamidya veya bel soğukluğu buna örnek gösterilebilir. Bu enfeksiyonlar, fallop tüplerinin iltihaplanmasına ve yara izi oluşmasına sebep olabilir. 

Endometriozis: Endometriozis, rahmin iç zarına benzeyen dokunun rahmin dışında büyümesi sonucu oluşur. Bu doku, fallop tüplerine yapışabilir ve tıkanıklıklara sebep olabilir. 

Yapışıklıklar: Yapışıklıklar, pelvik veya karın cerrahisi sonrası oluşabilen yara dokusu bantları olarak bilinmektedir. Bunlar, fallop tüplerini bir araya getirebilir veya tıkayabilirler. 

Önceki Cerrahi Müdahaleler: Önceden yapılmış olan karın veya pelvik cerrahi müdahaleler, yumurtalık kistlerini çıkarmak veya ektopik gebelikleri tedavi etmek fallop tüplerini tıkayan yapışıklıkların oluşmasına neden olabilmektedir. 

Hidrosalpenks: Fallop tüpünün sıvıyla dolması ve şişmesine neden olarak tıkanmasına yol açan bir durum olarak ifade edilmektedir. Pelvik enfeksiyonlar veya diğer etkenler sonucu oluşabilir. 

Doğuştan Gelen Anomaliler: Kadınlar, fallop tüplerinde yapısal anormallikler ile doğabilir ve bu durum tıkanıklıklara sebep olabilir. 

İltihap ve Enfeksiyonlar: Cinsel yolla bulaşmayan enfeksiyonlar veya iltihaplar da fallop tüplerine zarar verebilir ve bu durum tıkanıklığa sebep olabilmektedir. 

Rahim İçi Cihazlar: Nadir de olsa kontrasepsiyon için rahim içi cihazların kullanılması, fallop tüplerinde yapışıklıklar veya yara izi oluşmasına neden olabilmektedir.

tikali-tuplerin-belirtileri-nelerdir

Tıkalı Tüplerin Belirtileri Nelerdir?

Tıkalı fallop tüplerinin belirtileri fark edilemeyebilir. Bazı durumlarda tüp tıkanıklığını işaret edebilecek hafif belirtiler veya semptomlar görülebilmektedir. Genel olarak tıkalı fallop tüplerinin yaygın işaretleri aşağıdaki gibidir: 

  1. İnfertilite: 

,Tıkalı fallop tüplerinin en net belirtilerinden biri infertilitedir. Özellikle herhangi başka bir doğurganlık problemi tespit edilememiş ise gebe kalmada zorluk yaşanması infertiliteye işarettir. 

  1. Pelvik Ağrı: 

Bazı kadınlarda bir tarafta olan kronik veya aralıklı pelvik ağrı görülebilir. Bu ağrı, hafiften orta dereceye kadar değişiklik gösterebilir. 

  1. Ağrılı Adet Dönemleri (Dismenore): 

Adet sürecinde artan ağrı görülebilmesi muhtemeldir ve bu durum, tüp tıkanıklığının temel nedeni olan endometriozis gibi bir sorunla ilişkilendirilebilmektedir. 

  1. Anormal Vajinal Akıntı: 

Kötü kokulu vajinal akıntı, özellikle tıkanıklığın bir enfeksiyon nedeniyle oluştuğu durumlarda bir belirti olarak görülebilmektedir. 

  1. Ağrılı Cinsel İlişki (Disparoni): 

Cinsel ilişki sırasında ağrı veya rahatsızlık, bazı durumlarda fallop tüplerinin tıkalı olması ile ilişkili olabilir. 

  1. Düzensiz Adet Döngüleri: 

Adet döngülerinin düzeninde veya süresinde değişiklikler görülebilir. Bu durum, fallop tüp tıkanıklığı ile ilişkilendirilen hormonal dengesizlikler sonucu oluşabilir. 

  1. Nedeni Açıklanamayan Ateşler: 

Tüplerde tıkanıklık bir enfeksiyon veya iltihap ile ortaya çıkarsa, tekrarlayan hafif ateşler görülmesi mümkündür.

tikali-tuplerde-gebelik-mumkun-mu

Tıkalı Tüplerde Gebelik Mümkün mü? Tedavi Seçenekleri Nelerdir?

Tıkalı tüplerde, düşük olsa dahi gebelik elde etme şansı mümkündür. Bir tüp açık ise, kendiliğinden gebelik oluşma ihtimali mevcuttur. Bunun yanı sıra tüp bebek tedavisi, tıkalı tüplerde en etkili tedavi yöntemi olarak kabul edilmektedir. Ayrıca tıkalı fallop tüplerinin tedavisi, tıkanıklığın şiddeti ve nedeni, anne adayının sağlığı ve doğurganlık hedeflerine göre değişir. Tıkalı fallop tüplerinin tedavisi için yaygın kullanılan bazı seçenekler ise aşağıdaki gibidir: 

Cerrahi: 

Cerrahi prosedürler, fallop tüplerini onarmak veya açmak için uygulanabilmektedir. 

Bu seçenek, yara dokusu veya yapışıklıkları çıkarmayı veya tüplerde yeni bir açılış oluşturmayı içerebilmektedir. İki yaygın cerrahi yaklaşım mevcuttur. Bunlar şu şekildedir: 

  1. Laparoskopik Cerrahi: Bu minimal invaziv prosedür küçük kesiler ve bir kamera kullanımını içerir. 
  2. Tubal Reanastomoz: Bu işlem, ayrılmış veya daha önce bağlanmış fallop tüpü bölümlerini tekrar birleştirmek için tercih edilir. Genellikle tubal ligasyon geçiren ve bunu tersine çevirmek isteyen kadınlar için bir seçenektir. 

In Vitro Fertilizasyon (IVF): Bebek sahibi olmak isteyen çiftler için fallop tüpleri ciddi şekilde tıkalıysa ya da cerrahi onarım söz konusu değilse IVF (tüp bebek) en uygun tedavi seçeneği olarak görülür. IVF, yumurtaların overlerden alınması, laboratuvar ortamında spermle döllenmesi ve daha sonrasında elde edilen embriyoların rahime direkt olarak yerleştirilmesi ile fallop tüplerini atlayarak gebelik elde etmeye yardımcı olur. 

Doğurganlık İlaçları: Belirli durumlarda doğurganlık ilaçları, yumurtaların overleri uyararak birden fazla yumurtanın tüpleri başarılı bir şekilde geçmesi olasılığını artırmaktadır. 

Fallop Tüp Kateterizasyonu: Belirli durumlarda kateter veya balon kullanarak tıkanıklıkları temizlemek için fallop tüpü kateterizasyonu tercih edilebilir. Bu yöntem her zaman etkili olmamakla birlikte başarılı olma ihtimali de tıkanıklığın türüne ve konumuna göre değişiklik göstermektedir. 

Salpingektomi: Fallop tüpü ciddi şekilde hasar görmüş veya hidrosalpenks gibi bir durumdan dolayı tıkalıysa cerrahi olarak çıkarılması gerekir. Özellikle diğer tüp sağlıklıysa başarılı bir gebelik şansını artırmak mümkündür. 

Belirli Nedenler İçin Tedaviler: Tıkanıklık endometriozis veya bir enfeksiyon gibi belirli bir durumdan dolayı gelişmişse tedavi süreci, bazı durumlarda tıkanıklığı hafifletebilir. 

Bireysel koşullarınıza dayalı en uygun tedavi planını belirlemek için kadın hastalıkları ve doğum uzmanına danışmanız gerekir. Tedavi seçenekleriniz, tıkanıklığın sebebi veya konumu, yaşınız, genel sağlığınız ve doğurganlık hedefleriniz gibi etkenlere göre değişiklik gösterebilir. Bunun yanı sıra bazı tedaviler riskli olabilir ve iyileşme süresi gerektirebilmektedir. Bu sebeple doktorunuz ile potansiyel faydaları ve riskleri tartışmak, bilinçli bir karar verme konusunda son derece önemlidir.

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “Tüplerin Tıkalı Olması Gebelik Şansınızı Nasıl Etkiler?” hakkında en çok merak edilen ve araştırılan konular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüplerin tıkalı olmasının nedenleri, belirtileri, tedavi süreci ve diğer çözümler hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Dilerseniz görüşmek için web sitemiz üzerinden randevu oluşturabilirsiniz. 

Ücretsiz ön görüşme randevusu almak için tıklayın.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek