Yumurta Tembelliği Nedir ve Neden Olur?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Bilim insanları gebeliğin oluşumunu anlamak için çok uzun yıllardır araştırmalar yapmaktadır. Bu çalışmalar doğrultusunda ise birçok önemli bilgiye ulaşmış ve gebeliğin oluşması için birkaç faktörün bir araya gelmesi gerektiğini görmüşlerdir. Ayrıca erkek üreme sistemi üremek için her an hazır durumdayken kadın üreme sisteminde ise durum biraz daha karışıktır. Kadın üreme sisteminde gebeliğin oluşabilmesi için kadın fizyolojisinde bulunan bazı organların ve sistemlerin bir arada ve uyum içerisinde çalışması gerekmektedir. Bu organlarda veya sistemlerde herhangi bir problemin olması ise gebeliğin oluşumunu direkt olarak etkilemektedir. Sağlıklı bir gebeliğin oluşabilmesi için özellikle rahim, yumurtalıklar ve beynin birlikte çalışması gerekir. Bu sistemlerde meydana gelen ve doğal gebeliğin oluşmasını zorlaştıran durumlardan biri de yumurta tembelliğidir. Günümüzde birçok kadının bebek sahibi olma konusunda sıkıntı yaşamasına neden olan yumurta tembelliği aynı zamanda en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır.

Yumurta Tembelliği Nedir?

Yumurta tembelliği ya da bilinen diğer adı ile polikistik over sendromu, üreme çağındaki kadınlarda en sık görülen endokrin yani hormonal bozukluklar biridir. Bu yüzden aynı zamanda kadın üreme problemleri arasında en çok merak edilenler arasında ilk sırada yer alır. Daha çok polikistik over sendromu adı ile bilinen yumurta tembelliği genellikle doğurganlığı olumsuz etkilemesi ile bilinir. Ancak tedavi edilmemesi durumunda hastalık zamanla ilerleyerek kalp ve damar hastalıkları ya da hipertansiyon gibi ikincil hastalıklara neden olabilmektedir. 

Yumurta tembelliği yani polikistik over sendromunda adı geçen over, halk arasında yumurtalık olarak bilinen organlardır. Yumurtalıklar, östrojen ve progesteron salgılayarak kadın üreme sisteminde regl döneminin sağlıklı bir döngüde devam etmesini sağlar. Ayrıca bu iki hormona ek olarak yumurtalıklar aynı zamanda düşük miktarda androjen adı verilen erkekler hormonu da salgılamaktadır. Polikistik over sendromu yani yumurta tembelliği tanısı alan kadınlarda bile androjen hormonunun olması gerekenden daha yüksek olması dikkat çekmektedir. Bunun yanı sıra polikistik over sendromu yani yumurta tembelliği tanısı konulabilmesi için ultrasonda büyüklükleri 8 ila 10 mm’yi geçmeyen ve yumurtalık çevresine yerleşmiş kist olması gerekir. Tanı konması için geçerli bir diğer durum ise bir kadının regl döngüsünün düzensiz olması veya hiç regl kanaması olmamasıdır. 

Yumurta Tembelliği Neden Olur?

Yumurta Tembelliği durumu ile karşı karşıya kalan kadınların en çok merak ettikleri sorulardan biri de yumurta tembelliği neden olur sorusudur. Her ne kadar bu soruya cevap bulmak için araştırmalar yapılsa da yumurta tembelliği yani polikistik over sendromunun nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak yine bazı durumlar risk faktörü olarak kabul edilmektedir. Ailede daha önce yumurta tembelliği öyküsü bulunuyor ise bu durum yumurta tembelliği görülme oranını arttırabilir. Bir diğer risk faktörü ise obezitenin yumurta tembelliğini etkilediği konusunda uzmanlar hem fikir. Fazla kiloya bağlı olarak ortaya çıkan insülin direnci kanda insülin hormonu seviyesinin yükselmesine neden olmaktadır. Bu durum ise vücutta bulunan cinsiyet hormonlarının dengesini bozarak kadınlarda yumurtalama bozukluklarına neden olabilir. 

Yumurta Tembelliğinin Belirtileri Nelerdir?

Yumurta tembelliği, hormonal bozukluklara bağlı olarak ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Sağlıklı bir kadın üreme sisteminde gerekli olan bütün şartlar sağlandığı için regl dönemi de belirli bir döngü içerisinde gerçekleşecektir. Ancak yumurta tembelliği olan kadınlarda yumurtanın tam olarak olgunlaşması ve çatlaması için gerekli hormonlar sağlanamamaktadır. Yumurtalar tam olarak olgunlaşamadığı ya da çatlayamadığı için ise progesteron hormonu üretilemez. Bu durum da regl kanamalarının düzensiz veya hiç olmamasına neden olur. Bu yüzden yumurta tembelliği belirtileri arasında ilk sırada regl dönemi düzensizlikleri veya regl olmama durumu gelmektedir. Bunun yanı sıra yumurta tembelliğinin diğer belirtilerini ise şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Kilo artışı,
  • Erkek tipi tüylenme,
  • Memelerde büyüme ve hassasiyet,
  • İnfertilite ( kısırlık)
  • Tekrarlayan düşükler,
  • Özellikle yüz, göğüs ve sırt bölgesinde yağlanma ve sivilce oluşumu,
  • Saç dökülmesi,
  • Uyku apnesi,
  • Yüksek tansiyon.

Yumurta tembelliğinde her ne kadar en sık görülen belirti regl dönemi düzensizlikleri olsa da yukarı da sıraladığımız belirtiler de sıkça karşılaşılan belirtiler arasında yer almaktadır.

Gebeliğe Engel mi?

Yumurta tembelliği konusunda kadınları en tedirgin eden konulardan biri gebeliğe olan etkisidir. Yumurta tembelliğinin gebeliğe etkisi aslında hastalığın şiddetine göre değişkenlik gösterebilmektedir. Eğer yumurta tembelliği yani polikistik over sendromu almış bir kadın regl dönemi düzensizliklerine rağmen yine de regl kanaması söz konusu ise yumurtluyor demektir. Bu yüzden aslında gebelik oluşumu söz konusu olabilir. Ancak regl kanaması tamamen kesilmiş ise bu durumda infertilite yani kısırlıktan söz edilebilir. Her iki durumda da yumurtalık tembelliği gebeliğin oluşumunu olumsuz yönde etkileyecektir. 

Tedavi Süreci

Yumurta tembelliği tanısı konduktan sonra tedavisi olan bir sağlık problemidir. Ancak tedavi yöntemi olarak kullanılan kesin veya tek bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır. Uygulanacak tedavi yöntemi kişiden kişiye değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak bakıldığında yumurta tembelliğinin ilk tedavisi kişinin yaşam tarzını değiştirmesidir. Eğer var ise fazla kiloların verilmesi sağlanır. Ayrıca sağlıklı beslenme ve egzersizler ile ideal kiloda kalması sağlanır. Yumurta tembelliği bir çeşit hormonal bozukluk durumu olduğu için uygulanan bir diğer tedavi yöntemi ise hormon tedavisidir. Hormon ilaçları ile normalin üzerinde bulunan erkeklik hormonu yani androjen seviyesi düşürülmeye çalışılır. Eğer yumurta tembelliği gebelik oluşumunu engelliyor ve hasta bebek sahibi olmak istiyor ise uygulanan tedavi yöntemi ise tüp bebek tedavisidir. Tüp bebek tedavisi, yumurta tembelliği tanısı almış kadınların bebek sahibi olmasını sağlayan en başarılı tedavi yöntemleri arasında ilk sırada yer almaktadır. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “yumurta tembelliği” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve yumurta tembelliği konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek