Bakteriyel Vajinozis Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Bakteriyel vajinozis yani BV, yaygın bir vajinal enfeksiyondur. Vajinada yaşayan bazı normal bakterilerin aşırı üreyerek bakteriyel bir dengesizliğe neden olmasıyla ortaya çıkar. 

Semptomlar, “balık” kokan kirli beyaz veya gri vajinal akıntıyı içerir. Bazı kadınlarda BV tedavisiz geçer, bazılarında ise antibiyotikler bu enfeksiyonu başarıyla tedavi eder.

Bakteriyel Vajinozis (BV) Nedir?

Bakteriyel vajinoz, bakterilerin neden olduğu bir vajinal enfeksiyondur. Üreme çağındaki kadınlarda (henüz menopoza girmemiş kadınlarda) meydana gelen anormal vajinal akıntının en yaygın nedenidir.

Bakteriyel vajinoz “balık” kokusuna neden olabilir ve bazı kadınlarda vajinal tahrişe neden olabilir. 

Bakteriyel vajinoz, erken doğuma ve rahim ameliyatları sonrası,(histerektomi gibi )ameliyatlardan sonra enfeksiyona sebeb olabilir . Aryıca bir kadını cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara, özellikle HIV’e karşı daha duyarlı hale getirebilir .

bakteriyel-vajinozis

Bakteriyel Vajinozis (BV) Ne Kadar Yaygındır?

Bakteriyel vajinoz (BV), 15 ila 44 yaş arası kadınlar için en yaygın vajinal sorundur. 

Kimler bakteriyel vajinozis(BV) alabilir?

Seks yapmamış olsanız bile vajinası olan herkes bakteriyel vajinoza (BV) yakalanabilir. Genellikle cinsel olarak aktif olan kişilerde görülür. Aşağıdaki durumlarda BV alma riskiniz daha yüksek olabilir:

  • Hamileyseniz,
  • Prezervatif kullanmıyorsanız,
  • Rahim içi araç (RİA) yani spiraliniz varsa,
  • Birden fazla seks partneriniz varsa,
  • Yeni bir seks partneriniz olduysa,
  • Yanlış duş teknikleri kullanıyorsanız. 

Bakteriyel Vajinoza (BV) Ne Sebep Olur?

Vajinanız, tıpkı sindirim sisteminiz gibi, birden fazla bakteri türüne (mikrobiyom adı verilir) ev sahipliği yapar. Bu bakteriler genellikle iyi bakterilerdir.

Bakteriyel vajinoz (BV), bazı vajinal bakteriler diğerlerinden daha hızlı büyüdüğünde meydana gelir. Bir bakteri türünün çok fazla üremesi dengesizliğe yol açar.

Bakteriyel Vajinoz Bulaşıcı Mıdır (BV)?

Bakteriyel vajinoz (BV) kişiden kişiye yayılmaz, ancak cinsel aktivite enfeksiyon kapma riskinizi artırabilir.

Bakteriyel Vajinoz (BV) Bir STD Midir?

Bakteriyel vajinoz cinsel yolla bulaşmaz, ancak cinsel aktivite ile bağlantılıdır. Seks, vajinanızdaki bakteri ortamını değiştirebilir. Bu, bakteri üremesini daha olası hale getirir. 

Bakteriyel Vajinozun (BV) Belirtileri Nelerdir?

Bakteriyel vajinozis (BV) olan kişilerin %84 kadarında semptom görülmez. Semptomları ise aşağıdaki gibidir. 

  • Kirli beyaz, gri veya yeşilimsi renkli vajinal akıntı.
  • “Balık” kokan akıntı.
  • Nadiren, kaşıntılı veya ağrılı bir vajina.

BV semptomları diğer enfeksiyonlara benzer. Yaşadığınız durumun BV veya başka bir vajinal enfeksiyondan kaynaklanıp kaynaklanmadığını belirlemek için doktorunuzu ziyaret etmeniz önemlidir.

Bakteriyel Vajinoz (BV) İle Mantar Enfeksiyonu Arasındaki Fark Nedir?

Hem bakteriyel vajinoz (BV) hem de mantar enfeksiyonları akıntıyı artıran vajinal enfeksiyonlardır. Farkı şu şekilde anlayabilirsiniz:

  • Akıntı: BV’nin ayırt edici işareti “balık” kokulu akıntıdır. Mantar enfeksiyonlarından kaynaklanan akıntı genellikle güçlü bir kokuya sahip değildir ancak peynirimsi bir yapıya sahip olabilir. 
  • Vajinal tahriş: Tipik olarak, BV vajinal tahrişe veya kaşıntıya neden olmaz. Maya enfeksiyonları tahriş ve kaşıntıya sebep olur. 
  • Reçetesiz tedavi: Matar enfeksiyonlarını reçetesiz satılan ilaçlarla tedavi edebilirsiniz. BV için antibiyotik almanız ve doktorunuzu görmeniz gerekir.
bakteriyel-vajinozis-nedir

Bakteriyel Vajinoz Nasıl Teşhis Edilir?

Bir muayene sırasında, sağlık uzmanınız vajinanızdan bir sıvı örneği alır. Sağlık hizmeti sağlayıcıları sıvıyı mikroskop altında inceler, ofiste test eder veya analiz için laboratuvara gönderir.

Bakteriyel Vajinoz (BV) Kendi Kendine Geçer Mi?

Vakaların üçte birinde bakteriyel vajinoz (BV) herhangi bir ilaç kullanmadan kendi kendine düzelir. Bununla birlikte, semptomlarınız varsa, tıbbi yardım almanız önerilir. BV’ye sahip olmak sizi cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlara yatkın hale getirir ve hamileliği etkileyebilir.

Bakteriyel Vajinozun (BV) Tedavisi Nedir?

Doktorunuz size bir antibiyotik yazacaktır. Bu ilaçlar vajinal yolla kullanılan fitiller veya ağız yoluyla kullanılan haplar olabilir. En uygun tedavi yöntemini doktorunuz belirleyecektir. 

Bakteriyel Vajinozis (BV) İçin Evde Tedavi Yöntemleri Var Mı?

Bakteriyel vajinozu (BV) tedavi etmek için reçetesiz satılan ürünler yoktur. BV’yi daha da kötüleştirebilecek ürünler kullanmaktan kaçının. Tedavi için sağlık uzmanınıza danışın.

Bakteriyel Vajinoz (BV) Riskimi Nasıl Azaltabilirim?

Bakteriyel vajinoz (BV) tam olarak anlaşılmadığından, bundan kaçınmanın kusursuz bir yolu yoktur. Bu adımlar riskinizi azaltabilir:

  • Yanlış Duş Teknikleri. Vajinanızdaki bakterilerin doğal dengesini değiştirir. Kokulu sabun ve ürünler kullanmayın. Vajinanızın içini yıkamayın. 
  • Anüsünüze dokunan herhangi bir şeyle vajinal temastan kaçının. Tuvalet kağıdı ve seks oyuncakları gibi şeyler kakanızda bulunan bakterileri vajinanıza aktarabilir. 
  • Lateks prezervatifler kullanın. Araştırmalar korunmasız cinsel aktivitenin BV ile ilişkili olduğunu gösteriyor.
  • Pamuklu iç çamaşırı giyin. Bakteriler nemli ortamlarda Gelişirler. Pamuk nemi dışarı atmaya yardımcı olur.

Bakteriyel Vajinoz (BV) Ne Kadar Sürer?

Çoğu zaman, yedi güne kadar alınan bir tur antibiyotik enfeksiyonu ortadan kaldırır. 

bakteriyel-vajinozis-ne-kadar-surer

Bakteriyel Vajinoza (BV) Birden Çok Kez Yakalanabilir Misiniz?

Evet. Kadınların %80 kadarı tekrar bakteriyel vajinoza yakalanabilir.

Hamileysem bakteriyel vajinoz (BV) tedavisi görmeli miyim?

Bakteriyel vajinozunuz (BV) varsa, doktorunuz hamilelik sırasında kullanılabilecek güvenli ilaçlar yazabilir. Belirtileriniz olsun ya da olmasın enfeksiyon için tedavi görmelisiniz. BV, erken doğum gibi gebelik komplikasyonlarına neden olabilir. 

Partnerime ne zaman söylemeliyim?

Erkek partnerlerin bakteriyel vajinoz (BV) tedavisi görmesi gerekmez. 

Doktorumu Ne Zaman Aramalıyım?

Aşağıdaki durumlarda doktorunuza başvurun:

  • Rengi veya kıvamı değiştiren akıntı.
  • Normalden farklı kokan akıntı.
  • Vajinal kaşıntı, yanma, şişme veya ağrı.

Bakteriyel vajinoz hafif bir enfeksiyon olmasına rağmen, sizi daha ciddi koşullara karşı savunmasız hale getirebilir. Olağandışı bir şey fark ederseniz, doktorunuzu görmeyi ertelemeyin. 

Kadın hastalıkları ve tüp bebek konusunda daha fazla bilgi edinmek için bloğumuzu ziyaret edebilirsiniz. Bloğumuzu ziyaret etmek için lütfen tıklayın.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek