Bir bebek sahibi olmaya karar verdiğimizde hayaller kurmaya başlarız. Ancak denemelerinizin sonuç vermemesi sizi hayal kırıklığına uğratıp, üzmüş ve hayatınızın bir birçok yönünü olumsuz etkilemiş olabilir.
Peş peşe negatif hamilelik testi sonuçları gördükten sonra nasıl bir yol izleyeceğinizi bilemiyor olabilirsiniz. Hatta eşinizle aynı duyguları paylaşmadığınızı da düşünebilirsiniz.
Hamile kalmaktaki zorluklar sizi kaygı, üzüntü ve strese sürüklüyor olabilir. Eşiniz ve ailenizle olan ilişkileriniz bozulabilir, işinize konsantre olmanız zorlaşabilir. Kısacası, bebek istiyor ve hamile kalamıyorsanız bu durum hayatınızın tüm yönleri etkiliyor olabilir.
Öncelikle tüm bu negatif duygularınızın doğal olduğunu bilmeniz gerekir. Hamile kalmaktaki zorluklardan doğan stres, birçok anne adayının yaşadığı, çok gerçek bir durumdur.
Araştırmalar, infertilite ile uğraşan kadınların, kanser veya kalp hastalığı olanlarla aynı kaygı ve depresyon seviyesine sahip olduğunu gösteriyor.
İnfertilite Nedir?
Korunmasız düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir yılda gebelik elde edilememesine tıpta verilen ad infertilitedir.
İlk Adım: Tedaviye Güvenin
Yaşadığınız baş etmesi zor duygulara rağmen umutlu olmak için önemli nedenler var. Öncelikle, yalnız değilsiniz. İnfertilite çok yaygın ve çok sık görülen bir sorundur. Ülkemizde de her altı çiftten biri kısırlık yaşıyor. Aklınızda bulunması gereken önemli bilgi: Tedavi gören çiftlerin üçte ikisinden fazlası başarılı bir şekilde gebe kalabiliyor.
Artık, infertilite tedavisinde kullanılan teknolojiler çok gelişti. Bugün, kullanılan yenilikçi tedavi yöntemleri ve teknolojiler hiç olmadığı kadar pozitif sonuçlar veriyor. Karmaşık vakaları dahi tedavi edebiliyoruz.
Embriyoloji laboratuvarımız, tecrübeli embriyologlar ve laboratuvar teknisyenleri tarafından yönetiliyor. Embriyo gelişimini ve başarı oranlarını iyileştirmenin yollarına odaklanıyoruz.
Peki, negatif bir gebelik testi ile karşılaştınız veya doğurganlığınızla ilgili endişeleriniz var. Ne yapmanız gerekiyor?
Öncelikle, hemen bir tedavi planına başlamanıza gerek olmayabilir. Bazen sadece tavsiyeye ve bir uzmana danışmaya ihtiyacınız vardır. Belki de yapılan teşhis ve testler sonucunda bir sorununuz olmadığını öğrenecek ve rahatlayacaksınız.
İnfertilite Nedenleri
Araştırmalara göre, tüm infertilite vakalarının% 35’inde kadında,% 35’inde erkekte,% 20’sinde ise her iki eşte problem bulunuyor. Vakaların % 10’u ise açıklanamıyor. Başka bir deyişle, infertilite erkekleri ve kadınları eşit olarak etkiliyor.
Aşağıda kadını ve erkeği etkileyen en yaygın infertilite nedenlerini sizin için sıraladık.
Sağlıklı Bir Gebelik İçin Gerekenler
İnfertilitenin nedenlerini tam olarak anlamak için, önce gebeliğin oluşması için gereken bileşenleri anlamak gerekir.
Yumurta: Bir kadın sağlıklı bir yumurta üretmelidir.
Sperm: Bir erkek sağlıklı sperm üretmelidir.
Fallop Tüpleri: Spermin yumurtadan geçip yumurtaya ulaşmasını sağlamak için bir kadının Fallop tüpleri açık olmalıdır.
Döllenme: Sağlıklı sperm, sağlıklı bir embriyoya dönüşmek için için sağlıklı bir yumurtayı döllemelidir.
Tutunma: Sağlıklı bir embriyo rahime iyi tutunmalıdır(implantasyon)
Kadına Bağlı Nedenler
Kadınlarda infertilitenin yaygın nedenleri şunlardır:
- İleri anne yaşı,
- Endometriyozis,
- Hormonal dengesizlikler ;polikistik over sendromu (PCOS),
- Rahim, fallop tüpleri veya yumurtalıkların yapısal anormallikleri,
- Geçirilmiş pelvik enfeksiyon veya inflamasyon,
- Azalmış yumurtalık rezervi,
- Embriyoda genetik anormallikler,
- Fallop tüpü tıkanması veya hasarı,
- STD’ler yani cinsel temasla bulaşan hastalıklar,
- Stres.
Kadına ait sorunları tespit edebilmek için pelvik muayene, ultrason, kan testleri ve histerosalpingogram (HSG) kullanılmaktadır.
Erkek İnfertilitesi
Erkek kısırlığının nedenleri arasında şunlar vardır:
- Testislerde sperm üretimi sorunları: çok fazla anormal şekilli sperm (zayıf morfoloji), düşük sperm sayısı ve azalmış sperm hareketi (zayıf hareketlilik),
- Testislerde geçirilmiş yaralanma,
- Varikosel: skrotumda düşük sperm üretimine neden olabilecek genişlemiş damarlar,
- Önceki enfeksiyonlar,
- Genel sağlık sağlık problemleri: yüksek tansiyon, diyabet,
- Hormonal anormallikler,
- STD (Cinsel temasla bulaşan hastalıklar,
- Stres.
Erkek faktörlü genellikle bir semen analiz testi ile teşhis edilebilir.
Daha Önce Başarısız Denemeleriniz Olduysa
Doğurganlık başarınızı en üst düzeye çıkarmak için, aldığınız bakım kalitesinden emin olmanız çok önemlidir. Bunun için:
- Zor vakaları ve nadir görülen üreme bozukluklarını detaylı bir inceleme ile teşhis ve tedavi ediyoruz,
- Her ay tüm ekibimizle birlikte karmaşık vakaları gözden geçirmek için bir araya geliyor ve özellikle IVF başarısızlığı yaşayan, düşük yapmış veya açıklanamayan vakaları tek tek ele alarak inceliyoruz.
- Yeni tedavilere erişim sağlayan özel klinik araştırmaları hastalarımızla birlikte tartışıyoruz.
- Erkek infertilitesi olan, daha önce düşük döllenme oranları veya döllenme başarısızlığı yaşayan hastalar için sperm kalitesine ve sperm seçimine özel bir önem veriyoruz.
- Uterus kavitesine implantasyon şansını artırmak için gerekli destekleri hastalarımızla tartışıyoruz.
Bu yazımızda sizler için “bebek istiyoruz ama olmuyor ne yapmalıyım” konusunu ele aldık. Tüp bebek, gebelik ve kadın hastalıkları hakkında daha fazla bilgi almak için blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.