Tüp bebek tedavilerindeki bilimsel gelişmelerle birlikte toplumda çoğul gebelik görülme oranları yükseldi. Eğer anne adayının aile geçmişinde çoğul gebelik öyküsü varsa, çoğul gebelik ihtimali artar. Ayrıca hamile kalma yaşının 30’un üzerinde olması da çoğul gebelik oranını artırır.
Çoğul gebelikler; tek yumurta (monozigotik) veya ayrı yumurta (dizigotik) olabilirler.
Tek Yumurta İkizi Nedir?
Tek bir yumurtanın sperm ile döllenmesi sonucu oluşan, genetik, cinsiyet ve görünüm olarak birbirine benzeyen ikizlere tek yumurta ikizi denir Tek yumurta ikizlerinin görülme sıklığı yaş, ırk ve kalıtımdan bağımsızdır. Bu oran 250 doğumda birdir. Tek yumurta ikizlerinde her 3 gebelikten birinde ikizden ikize transfüzyon (kan geçişi) sendromu görülür. Bu nedenle tek yumurta bebeklerinde yapısal problemlere daha sık rastlanabilir.
Ayrı Yumurta İkizi Nedir?
İki veya daha fazla yumurtanın spermlerle ayrı ayrı döllenmesi sonucunda oluşan gebeliklere ayrı yumurta ikizi denir. Doğan bebekler farklı cinsiyette olabilir ve birbirlerine normal kardeşler kadar benzerler. Yardımcı üreme teknikleri, kadının ailesinde çoğul gebelik öyküsü bulunması, ileri anne yaşı, doğum öncesi kilo ve doğum kontrol haplarının kesilmesini takiben çoğul gebelik olasılığı artırır.
Ayrı yumurta ikizlerinde kromozomal (genetik) problemlere daha sık rastlanır. Çoğul gebelik tanısı alan anne adayları daha sık kontrol muayenesine gitmeli ve ultrasonografi ile sık sık değerlendirilmelidir.
Çoğul Gebeliklerde Oluşabilecek Problemler:
- Erken doğum,
- Düşük doğum ağırlığı,
- Gelişme geriliği,
- Bebeğin rahim içinde kaybı (fetal ölüm veya düşük),
- Gebelik şekeri (gestasyonel diyabet).
- Preeklampsi (gebelikte yüksek tansiyon ve idrarda protein görülmesi).
Çoğul gebeliklerde yaşanabilecek problemlerin erken teşhisi ve gereken önlemlerin alınması önemlidir. Doktorunuzla kontrol muayenelerini aksatmayın.