Endometriozis Olabilir miyim?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Hiçbir kadın “ayın o zamanı”nı sabırsızlıkla beklemez. Çoğumuz asla eğlenceli olmayan ruh hali değişimleri, şişkinlik ve kramplarla uğraşırız. Ancak endometriozis sahibi kadınlar genellikle adet görmeyi özellikle dayanılmaz bulurlar. 

Tipik bir adet döngüsü sırasında, rahminizin içindeki zar- endometrium – kalınlaşır ve ardından sökülerek vücuttan atılır. 

Endometriozisli kadınlarda, bu zar uterusun dışında, genellikle yumurtalıkların etrafında veya uterusun altında posterior çıkmaz –douglas-denilen bir alanda büyür. Birikip parçalandıkça, pelvis içinde az miktarda kanamaya neden olur. Bu ağrı, iltihaplanma, şişme ve yara izine yol açar. 

Endometriozis çok ağrılı ve acılı bir sürece yol açabilir 

Endometriozis olabileceğini düşünüyorsanız, yalnız olmadığınızı bilin. Durum her yıl yüz binlerce kadını etkiliyor. 

Endometriozis Belirtileri

endometriozis-belirtileri

Endometriozisin beş yaygın belirtisi vardır. 

  1. Ağrılı dönemler. Çoğumuz dönemlerimizde kramp yaşarız, ancak endometriozisli kadınlar dayanılmaz sancı ve ağrı hissedebilirler.
  2. Kronik pelvik ağrı.  Bazen kadınlar adet dönemleri dışında da kronik ve şiddetli pelvik ağrıları yaşayabilirler 
  3. Ağrılı ilişki. Disparoni olarak da bilinen bu yaygın semptom, uterusun altındaki endometriozise bağlıdır. Penetrasyon sırasında, kadınlarda yoğun ve lokalize ağrı olabilir.
  4. Yumurtalık kistleri. Endometriomalar veya çikolata kistleri olarak bilinen bu kistler, endometriozisin başka bir özelliğidir. Büyük ve ağrılı hale gelebilirler ve çoğu zaman çıkarılmaları gerekir.
  5. İnfertilite. İnfertilite, kontrasepsiyon olmaksızın düzenli cinsel ilişkiye rağmen bir yıl içinde gebe kalamama olarak tanımlanır. İnfertilite  yaşayan kadınların yaklaşık yüzde 10’unda endometriozis vardır. Bu, kısırlığın önde gelen nedenidir, çünkü doğal olarak gebe kalmak için gerekli olan fallop tüplerinde yara dokusunun yanı sıra hasar ve iltihaplanmaya neden olabilir. Araştırmalar ayrıca endometriozisin yumurta kalitesini etkileyebileceğini ve vücuttaki yumurta sayısını azaltabileceğini gösteriyor.

Ancak, yukarıdaki semptomların endometriozise özel olmayabilir. Ağrılı adet dönemleri her zaman endometriozise işaret etmez; bazen bunlar dismenore olarak bilinen ayrı bir durumdur. Pelvik ağrıya yara dokusu, önceki enfeksiyonlar veya apandisit öyküsü neden olabilir . İrritabl veya inflamatuar bağırsak sendromları da pelvik ağrıya neden olabilir.

Endometriozis Teşhisi ve Tedavisi Nasıl Olur?

Yukarıdaki belirtilerden herhangi birine sahipseniz, mutlaka jinekoloğunuza görünün. Çocuk sahibi olmakta zorlanan kadınlar bir üreme endokrinologuna veya bir doğurganlık uzmanına sevk edilebilir. 

Teşhisi doğrulamak için doktorunuz gerekirse minimal invaziv bir laparoskopi yapar. Bu işlem sırasında, küçük bir karın kesiğine ince, ışıklı bir tüp yerleştirilir. Bu, doktorunuzun pelvik organlarınızı görmesine ve tanı koymak için biyopsi için az miktarda doku almasına olanak tanır.

Kadın hastalıkları ve tüp bebek konusunda daha fazla bilgi edinmek için bloğumuzu ziyaret edebilirsiniz. Bloğumuzu ziyaret etmek için lütfen tıklayın.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek