İnfertilite, erkekleri ve kadınları eşit oranda etkiler. İnfertilitenin yalnızca kadın partnerden kaynaklanan bir sorun olduğuna dair yaygın bir varsayım vardır. Gerçekte ise tüm infertilite vakalarının yaklaşık yarısı erkek faktörlü infertiliteden kaynaklanır. Bu yüzden, hamile kalmakta zorlanan çiftlerin tedavisine başlandığında erkek infertilitesi test edilmelidir.
Günümüzde erkek infertilitesi nedenlerini tespit edebilen teknolojiler mevcut. Erkek infertilite uzmanları ve androloji laboratuvarları sayesinde, testler ve analizler daha kolay ve daha doğru gerçekleşiyor.
Her geçen gün daha çok sayıda erkek infertilite nedenini başarılı biçimde tanımlıyoruz. Böylelikle başarılı sonuçlara götürecek özelleştirilmiş tedavi planlarını düzenli olarak geliştiriyoruz.
Erkeğe Bağlı İnfertilite Nedenleri Nelerdir?
Bazı erkeklerde hiçbir infertilite belirtisi olmazken bazılarında ise hafif ila orta dereceli belirtiler olabilir. Bu nedenle, en kısa sürede sorunu tanımlamak ve infertilite sorununuza bir çözüm bulabilmek adına, bir uzmana başvurmak gerekir. Erkek faktörlü kısırlığın yaygın nedenleri arasında şunlar yer alır:
- Erektil disfonksiyon (sertleşme bozukluğu)
- Ejakülasyon (boşalma) sorunları (hiç sperm olmaması veya erken boşalma)
- Azoospermi: testis kanallarında fiziksel tıkanıklık nedeniyle sperm olmaması
- Varikosel: testis üzerinde varis benzeri damarlar oluşması
- Testislerde fiziksel travma
- İnmemiş testisler
- Kanser nedeniyle kemoterapi
- Hormonal dengesizlikler
- Yaş ile ilişkili infertilite
- Genetik anomaliler
- Obezite
- Kötü beslenme
- Stres
- Cinsel yolla bulaşan hastalıklar
- Sigara kullanımı
- Keyif verici/uyuşturucu madde kullanımı
Erkek İnfertilitesi Testleri Nelerdir?
Laboratuarımız olası her türlü erkek faktörlü infertilite nedenini hızlıca tespit edecek deneyim ve bilgi birikimine sahiptir.
Erkek kısırlığı tetkiki erkek partnerin tıbbi geçmişinin ayrıntılı olarak incelenmesi, gerekiyorsa ürolog tarafından gerçekleştirilecek olan bir fiziksel muayenesi ve Semen Analizi /Sperm testinden oluşur. Erkek faktörlü infertilite tüm infertilite vakalarının yarısı üzerinde etkili olduğundan, semen numunesinin analizi erkek infertilitesinin tedavisine yönelik kritik bilgiler sunar.
Semen analizi ilk muayeneden (danışma) kısa bir süre sonra yapılır.
Kliniğimizdeki IVF numune alma odalarında mastürbasyon yoluyla semen numunesi alındıktan sonra, laboratuvar personelimiz tarafından aşağıdaki mikroskopik analizler gerçekleştirilir:
Hacim
Üretilen semen miktarını (mililitre cinsinden) gösterir. Hacmin düşük olması seminal veziküllerde (meni kesecikleri) veya prostatta tıkanıklık veya fonksiyon bozukluğu ihtimalini düşündürür. Hacim 2 ml’nin üzerinde olmalıdır.
Motilite (Sperm Hareketliliği)
Hareket eden sperm miktarını gösterir. Bu parametre, spermin fallop tüpünde yumurta ile birleşebilmesi açısından son derece önemlidir. Tipik olarak spermin en az %50’si hareket halinde olmalıdır.
Morfoloji (Spermin Şekli)
Spermin şekline ilişkin bir parametredir. Spermin büyük çoğunluğu anormal şekle sahip olsa da anormal sperm oranı %50’nin üzerinde olduğunda erkek ilişkili doğurganlık etkilenir.
Konsantrasyon
Bir mililitre semende kaç milyon sperm hücresi olduğunu gösterir. Sperm sayısının düşük olması spermin çıkışının engellendiği veya testislerin düzgün bir şekilde sperm üretmediği ihtimalini düşündürür.
Görünüm
Spermin rengi kan varlığına veya ilaç kullanımında yan etkiye işaret edebilir.
Erkek Hormon Testi
Bazı durumlarda, hormon dengesizlikleri veya genetik rahatsızlıkları kontrol etmek amacıyla kan testi yaparız. Bu tip nedenler daha nadirdir. Bu sebeple, altta yatan başka faktörler olmadıkça bu test rutin olarak yapılmaz.
Erkek Kısırlığı Tedavileri Nelerdir?
Kliniğimizde, erkek kısırlığı tanısını kapsamlı doğurganlık testi ve analizine dayanarak belirleriz.
Semen analizi testinde gebeliğe engel olabilecek bir durum tespit ettiğimizde, aşağıda belirtilenler dahil, önerdiğimiz çeşitli tedavi seçenekleri mevcuttur:
Aşılama (Iuı)
Döllenmeyi kolaylaştırmak adına, kadının yumurtlama döneminde rahmine spermin (ince bir kateter vasıtasıyla) yerleştirilmesini içeren, ameliyathane ortamı gerekmeden gerçekleştirilebilen ilk seçenektir.
Tüp Bebek (Ivf / Icsı)
IVF, bir laboratuvar kabında kadının yumurtası ile erkeğin sperminin birleştirilmesidir. İn vitro “vücut dışında” anlamına gelmektedir. Yumurta toplama ve döllenmeden 3 ila 5 gün sonra embriyolar kadının rahmine yerleştirilir.
ICSI ise döllenmeye yardımcı olmak için tek bir sağlıklı spermin yumurta içine enjekte edilmesidir.
Varikosel Ameliyatı
Varikosel nadiren belirti verdiğinden, erkekler doğurganlık ile ilgili bir sorun yaratıncaya kadar sıklıkla bu sorunun farkında değildir. Cerrahi tedavi ile kan akışı normal (sağlıklı) damarlara yönlendirilir. Ameliyat ayakta gerçekleştirilip yatış gerektirmez. Varikosel ameliyatı herzaman gebelik şansını artıramaz buyüzden ameliyat kararı çok iyi düşünülerek verilmelidir.
PESA
Perkütan Epididimal Sperm Aspirasyonu (PESA), İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) için sperm almaya yönelik basit bir tekniktir. Bu işlem ile sperm içeriği ve motilitesi incelenir.
MESA
Mikrocerrahi ile Epididimal Sperm Aspirasyonu (MESA), mikrocerrahi teknikleri kullanılarak epididim dokusundan küçük numuneler almak suretiyle dokudan sperm elde edilmesidir.
TESE
Testiküler Sperm Ekstraksiyonu (TESE) veya testis biyopsisi, testiste küçük bir cerrahi kesi yoluyla testis dokusundan küçük numuneler alınarak incelenmesi ve bu numunelerden sperm elde edilmesi işlemidir.