İnsan papilloma virüsü yani HPV, geniş bir virüs grubuna verilen isimdir. Bu virüs grubu papillom ,siğil benzeri büyümelere ve rahim ağzı kanserine neden olabilir. HPV genellikle cinsel yolla bulaşır.
Semptomlar cinsel organlarda veya anüste siğiller veya ağız veya boğazda kanserli büyümeleri içerebilir. HPV’li birçok kişi hiçbir belirti göstermez. Yani vakaların çoğu asemptomatiktir. Bu nedenle birçok taşıyıcı HPV taşıdığını bilmez.
Teşhis Nasıl Konulur?
Teşhis pap smear testinde hücresel değişiklikler varsa hastaya HPV testi yapılarak konulur. HPV testinde yüksek riskli virüs tespit edilirse biyopsi ile yapılır.
HPV Nasıl Bulaşır?
HPV, oral seks de dahil olmak üzere kan ve cinsel temas yoluyla yayılabilen bir enfeksiyondur. HPV cinsel yolla bulaşan en yaygın hastalıktır. HPV’ye maruz kalan birçok kişi, kendi bağışıklık sistemi ile bir ila iki yıl içinde enfeksiyonu temizleyebilir. Ancak bazıları için enfeksiyon devam eder.
Kalıcı enfeksiyon kansere yol açabilir.
HPV Nasıl Önlenir?
HPV aşısı mevcuttur. 9 yaş üzeri hem erkek hem de kız çocuklarına yapılabilir. Aşı üç kez tekrarlanır. Kız ve erkek çocukların cinsel temasa maruz kalmadan önce aşı olmaları idealdir.
Oral seks de dahil olmak üzere cinsel ilişki sırasında HPV’nin bulaşmasını önlemek için prezervatif ve oral bariyerler kullanılması önemlidir.
HPV ile İlişkili Kanserler Nelerdir?
HPV ile enfekte olmak, çeşitli kanser türleri için bir risktir. Aralarında:
- HPV ile ilgili baş ve boyun kanserleri başlıca bademciklerde ve dilin arkasında meydana gelir (orofaringeal kanserler olarak da bilinir). Bazı baş ve boyun kanserlerinin yaklaşık yüzde 70’i orofaringeal kanserler olarak bilinir ve HPV’den kaynaklanır. Erkeklerin baş ve boyun kanseri geliştirme olasılığı kadınlardan üç kat daha fazladır.
- Jinekolojik kanserler kadın üreme organlarını etkiler. HPV ile bağlantılı olanlar şunları içerir: servikal, vulvar ve vajinal kanserler. HPV ayrıca servikal displazi olarak bilinen kanser öncesi durumdan da sorumludur.
- Rektum kanseri hem erkekleri hem de kadınları etkiler. HPV’nin anal kanserlerin yaklaşık yüzde 91’inden sorumlu olduğu düşünülür.
- Penis kanseri nispeten nadirdir ve HPV’nin penis kanserlerinin yüzde 63’ünden sorumlu olduğu düşünülür.
HPV Hakkında Bilmeniz Gereken 5 Şey
HPV cinsel yolla bulaşan en yaygın enfeksiyondur ve kulağa oldukça korkutucu gelebilir: kansere neden olan yaygın bir enfeksiyon! Ancak endişelenmeyin
- HPV Hakkında Doktorunuzla Konuşun
Cinsel olarak aktif olan olan herkes HPV’ye maruz kalmış olabilir. Farkındalığı artırmak size seçenekler sunabilir ve seçenekleriniz olduğunu bilmek size güven verecektir. Doktorunuzla konuşun ve düzenli olarak Pap Smear testleri yaptırın.
- Bazı HPV Tipleri Rahim Ağzı Kanseri ile Bağlantılıdır
100’den fazla HPV türü varken, bunlardan sadece bir düzine kadarı servikal hastalıkla ilişkilidir. HPV 16 ve HPV 18 birlikte tüm servikal hastalıkların yüzde 70’ini oluşturur. Genital siğiller, düşük riskli bir HPV türüdür ve kansere neden olmazlar.
Doktorlar HPV’yi şu şekilde izler: Pap testleri lezyon adı verilen anormal servikal hücreleri arar. Düşük dereceli lezyonlar – değişikliklerin sadece hafif anormal olduğu yerler – genellikle kendi kendine iyileşir. Bunlar prekanseröz olarak kabul edilmez.
Tüm rahim ağzı kanserleri, kanser öncesi hücreler içeren tedavi edilmemiş, yüksek dereceli lezyonlardan kaynaklanır. Bağışıklık sisteminiz sağlıklıysa, rahim ağzı kanserinin yüksek dereceli bir lezyondan gelişmesi genellikle yaklaşık 10 ila 15 yıl sürer. Ancak tüm yüksek dereceli lezyonlar kansere dönüşmez – bir kişinin kendi bağışıklık sistemi bunları ortadan kaldırabilir.
- HPV’nin Neden Olduğu Rahim Ağzı Kanseri Riski Oldukça Düşüktür.
HPV’li kadınların yüzde 90’ı için durum iki yıl içinde kendi kendine düzelecektir. Rahim ağzında servikste hücre değişikliklerinin meydana geldiği servikal displazi, HPV enfeksiyonunun daha yaygın bir sonucudur.
- HPV Baş ve Boyun Kanserlerine de Sebep Olabilir
HPV’nin en büyük – ancak daha az bilinen – tehlikelerinden biri, HPV’nin oral seks yoluyla boğaza yayılmasıdır. Bu baş ve boyun kanseri riskini artırır. Bu tür kanserleri engellemek için HPV aşısı yaptırmanın önemi büyüktür.
- Aşılar Hayat Kurtarır
İnsan kanserlerinin en az yüzde 20’si belirli bir enfeksiyondan kaynaklanır. Bu, bağışıklık sisteminin enfeksiyonu tanımasına yardımcı olarak hastalığı önlemenin veya tedavi etmenin mümkün olacağı anlamına gelir.
HPV aşısı yaptırmak hayat kurtarır.