İnfertilite Testleri

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tedavi seçeneklerinizi ve doğurganlık başarınızı değerlendirmemize yardımcı olan kıymetli bilgiler için infertilite testleri yapmamız önem taşır.  Özelleştirilmiş bir tedavi planı geliştirmek için bu testlerin ve sizin hakkınızda edinilen tüm bilgilerin bir kombinasyonu kullanılır.  

Kadınla İlgili İnfertilite Testleri

3. Gün Testleri

 3. gün testleri, adet döngünüzün ikinci, üçüncü veya dördüncü gününde yapılır.

Bu testler yumurta geliştirici ilaçlar ile tedaviye cevap verme olasılığınız hakkında önemli bilgiler verir. Üreme sağlığı ve yumurtalık rezervini değerlendirmek için kanınızdaki hormon seviyelerini ölçer.  

Kadın doğurganlığı hormonal denge ile yakından ilişkilidir. Hormonlar yumurta gelişimini başlatır ve uygun yumurtlama zamanını belirler. Dahası oluşacak embriyonun rahime tutunmasının nasıl olacağını belirler.  İyi yumurta , iyi embrio ve iyi tutunma için hormon seviyelerinde denge çok önemlidir ve  embrio ile rahim arasındaki uyum ile birlikte doğru zamanlama şarttır.

Bu nedenle, kadın doğurganlığını değerlendirmek için öncelikle farklı hormonal test türlerine güveniyoruz. Bir dizi farklı hormon doğurganlık sağlığınızı etkiler. 

Bu hormonlar;

  • Yumurtalıkları uyaran folikül uyarıcı hormon (FSH)
  • Yumurtaların yumurtalıklardan salınmasını uyaran luteinize edici hormon (LH)
  • Yumurtalık rezervini gösteren AMH (anti Mullerian hormonu)  
  • Rahim iç zarını implantasyona hazırlayan (Estradiol ve Progesteron)
infertilite-testleri

Ultrason

Geleneksel ultrason testleri yumurtalıklarınızın, rahminizin ve foliküllerinizin sağlığını ndeğerlendirilmesini sağlar. Transvajinal ultrason, yumurtalıklardaki küçük folikülleri (antral foliküller olarak adlandırılır) değerlendirebilir. 

Yumurtalıklardan yeterli sayıda yumurta elde etmek için toplam antral folikül sayısı 10 civarında olmalıdır. Ultrason ayrıca yumurtlama döneminde rahim duvarı (endometriumun) kalınlığını ve şeklini değerlendirmede önemli bir test aracıdır.

Histerosal Pingogram (HSG) Testi

Rahim ve Fallop tüplerinin duvarlarını incelemek için HSG adı verilen bir röntgen testi kullanıyoruz. Bu test doktorunuzun fallop tüplerinizin açık olup olmadığını görmesini ve aynı zamanda rahiminizin şeklini değerlendirmesini sağlıyor. 

HSG Testi, uterusa küçük bir kateter yerleştirilmesini ve röntgen ekranında görülebilen bir sıvının (kontrast madde) enjekte edilmesini içerir. Tüm işlem 15 dakika sürer ve genellikle yumurtlamadan önce adet döngünüzün 5-12. günleri arasında gerçekleştirilir.

Sonohisterogram Testi (SİS)

Bu basit ultrason testi, uterus boşluğunu polip veya myom gibi anormallikler açısından inceler. Döngü günleri 5-12 arasında yapılır. Yaklaşık 10 dakika sürer. SİS testi rahmin içinin normal olduğunu teyit edebilir. Rahim ağzından (serviks) ince bir kataterle geçilerek rahim içi sıvı ile doldurulur ve bu esnada ultrason ile rahim içi incelenir.

kadin-infertilite-testleri

Erkekle İlgili İnfertilite Testleri

Erkek eşin sperm örneğinin test edilmesi,  üreme öyküsü, tıbbi geçmişi ve yaşam tarzı hakkında önemli bilgiler toplanmasına olanak tanır. Bir semen analizi testi, bir bireyin veya çiftin yaşayabileceği doğurganlık sorunları ile ilgili detaylı bilgiler verir.

Semen Analiz Süreci

Spermi değerlendirmek için bir semen örneği alınmalıdır. Şüphesiz, bu süreç birçok erkeği rahatsız edebilir ve bu nedenle numune örnekleri merkezimizdeki özel bir toplama odasında toplanabilir. Bu testin sonuçları,  embriologlarımız tarafından laboratuvarımızda yumurta döllenmesi ve gebelik oluşması için önemli olan aşağıdaki özellikleri ölçtükten sonra kısa sürede  verilir: 

Semen Hacmi

Kaç mililitre semenin üretildiğini gösterir. Düşük hacimler seminal veziküllerde veya prostatta tıkanıklığı veya disfonksiyonu gösterebilir. Hacim 2 ml’den fazla olmalıdır. 

Semen Motilitesi

Kaç adet hareketli spermin bulunduğunu gösterir. Bu özellik spermin fallop tüpündeki yumurta ile birleşmesini sağlar. Genel olarak, spermin %50 veya daha fazlası hareketli olmalıdır. 

Semen Morfoloji

Spermin gerçek şeklini ifade eder. %50’den fazlası anormal şekilli ise, erkek fertilitesi etkilenir. 

Semen Konsantrasyon

Mililitre başına kaç milyon sperm üretildiğini gösterir. Düşük sayılar spermin dışarı  çıkmasının engellendiğini ya da testislerin spermleri gerektiği gibi üretmediğini gösterebilir. 

Sperm Görünümü

Sperm rengi kan varlığını veya kullanılan ilaçların yan etkisini gösterebilir.

Tüp bebek hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek