Yumurtlama Tedavisi ya da Ovulasyon Induksiyonu Nedir?

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Ovulasyon Induksiyonu yani yumurtlama tedavisi infertilite sorunu yaşayan çiftlere önerilen ilk tedavilerdendir. 

Hamile kalmakta güçlük yaşayan kadınlarda yumurtlamayı başlatmak ve yumurta üretimini uyarmak için doğurganlık ilaçları kullanılır. Kullanılan doğurganlık ilaçlar yumurtlamanın uyarılmasını sağlar ve yumurta üretimini artırır. 

Yumurtlama (Ovülasyon) Nedir?

Kadınlar genellikle her 28 günde bir yumurta üretir. Bu yumurta yumurtalıktan atıldıktan sonra, döllenme için fallop tüpüne ilerler. 

Ovulasyon Induksiyonu yani yumurtlama tedavisi sürecinde ise, yumurtlama uyarıcı ilaçlar kullanılır. Böylelikle yumurta sayısı ve hamile kalma şansı artar. 

Ovulasyon Induksiyonu ya da Yumurtlama Tedavisi Ne Zaman Yapılır?

Yumurtlama uyarma tedavisi şu durumlarda önerilmektedir:

  • Açıklanamayan infertilitesi olan kadınlar,
  • Uzun, düzensiz ve seyrek adet dönemi olan kadınlar,
  • Yumurtlamanın olmadığı kadınlar,
  • İnfertilitenin erkek faktörlü olmadığı çiftler,
  • Polikistik over sendromu (PKOS) olan kadınlar,
  • Hormonal problemleri olan kadınlar.
yumurtlama-tedavisi

Ovulasyon Induksiyonu ya da Yumurtlama Tedavisi: Temel Bilgiler

Yumurtlama tedavisine her kadın farklı yanıt verir. Yumurtalıklarda aşırı uyarılmaya neden olacak kadar çok yumurta üretilmemesi gerekir. Doktorunuz ilaç dozunun ve vücudunuzun verdiği yanıtı yakından takip edecektir. Bu takip kan tahlili ve ultrason yoluyla gerçekleşir.

Yumurta tedavisi ile yumurtalıkların uyarılması ardından bazı tedavi yöntemleri uygulanır. Bu tedavilerin amacı, sperm ile yumurta birleşimini kolaylaştırmak ve hamile kalma şansını artırmaktır. 

En sık uygulanan tedavi yöntemleri intrauterin inseminasyon (IUI) yani aşılama ve invitro fertilizasyon (IVF) yani tüp bebek yöntemleridir. 

Yumurtlama (Ovülasyon) İlaçları Nelerdir?

Yumurtlama sürecine yardımcı olmak veya birden fazla yumurta üretmek amacıyla yumurtalıkları uyarmada kullanılan ilaçlardır. Ağız ve enjeksiyon yoluyla uygulanan çeşitli türleri mevcuttur. 

Kısacası, yumurtlama uyarıcı ilaçlar (ovülasyon indüksiyon ilaçları) veya “doğurganlık ilaçları”, yumurtalıklardan bir veya daha fazla olgun yumurta atılmasını uyararak gebelik şansını artırır. 

Her ilacın etki mekanizması farklıdır, tek başına veya başka bir ilaçla kullanımı hakkında doktorunuz size bilgi verecektir. Kullanılacak ilaç, kadının adet dönemi geçmişine göre belirlenir.

İlaç Türleri

  • Klomen (Klomifen) ve Femara(Letrozol) gibi ağız yoluyla alınan ilaçlar yumurtlamanın olmadığı hastalarda yumurta üretimini veya bazı durumlarda istenebilecek birden çok yumurta üretimini uyarır.
  • Yumurtalıklarda folikül (yumurta keseciği) üretimini uyaran hormonlar olan Folikül Uyarıcı Hormon (FSH) ve Luteinize Edici Hormon (LH) içeren enjeksiyon formundaki ilaçlar ise altta belirtilen hastalarda yumurtlama uyarıcı olarak kullanılabilir:
    • ağız yoluyla kullanılan ilaçlara dirençli veya yanıt vermeyenler
    • ağız yoluyla kullanılan ilaçların kullanımı başarısız olanlar
    • fazla yumurta üretimi gerekenler.

Tüp bebek ve kadın hastalıkları konusunda daha fazla bilgi edinmek için bloğumuzu ziyaret edebilirsiniz. Bloğumuzu ziyaret etmek için lütfen tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek