Halk arasında rahim incelmesi olarak bilinen rahim duvarı incelmesi durumu endometriumun yani bilinen adı ile rahmin iç duvarlarının olması gerekenden daha ince olması ile ortaya çıkan bir sağlık problemidir. Kadın üreme organları iç genital organlar ve dış genital organlar olmak üzere iki bölüme ayrılır. Dış genital bölgeler vulva olarak adlandırılırken iç genital organlar ise yumurtalıklar, tüpler, rahim ve rahim ağzından oluşmaktadır. Kadın üreme organlarından biri olan rahim, sahip olduğu görevler ile kadın üreme sistemindeki en önemli organlardan biridir. Sperm ile döllenen yumurta rahim içerisinde tutunarak burada büyür ve gelişir. Bu yüzden hem gebeliğin oluşabilmesi hem de gebelik sürecinin sağlıklı bir şekilde devam edebilmesi için sağlıklı bir rahime sahip olmak son derece önemlidir. Rahim ile ilgili yaşanan sağlık problemleri ya da olumsuz durumlar gebeliğin oluşumunu her ne kadar etkilemese de gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesini direkt olarak etkileyebilmektedir. Bu yüzden rahim ile ilgili konular özellikle bebek sahibi olmayı planlayan çiftler tarafından en çok merak edilen ve araştırılan konular arasında yer almaktadır.
Yazımızda ise rahim ile ilgili sağlık problemlerinden biri olarak kabul edilen rahim incelmesi ile ilgili en çok merak edilen ve araştırılan sorulardan olan rahim incelmesi nedir, neden olur, belirtileri nelerdir ve nasıl tedavi edilir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız.
Rahim İncelmesi Nedir?
Rahim incelmesi tanısı alan kadınların en çok merak ettikleri ve araştırdıkları soruların başında rahim incelmesi nedir sorusu gelmektedir. Sağlıklı bir üreme sistemine sahip olan her kadında aslında rahim içi duvarı menstrüasyon dönemi boyunca incelir ve kalınlaşır. Ancak burada söz konusu olan rahim duvarının olması gerekenden daha ince olması durumudur. Rahim incelmesi nedir sorusunun cevabını daha iyi anlayabilmek için ise öncelikle menstrüasyon döneminde rahimde meydana gelen değişiklikleri bilmek gerekir. Beyinde bulunan hipofiz bezinin, hipotalamus bölgesi tarafından uyarılmasıyla birlikte vücutta bazı hormonlar salgılanmaya başlanır. Bu hormonlar kan dolaşım sistemiyle birlikte kadın üreme sistemine ulaşır. Böylece kadın üreme sisteminde bulunan yumurtalıkları uyararak içerisinde yumurtaların bulunduğu keselerin çatlamasını sağlar. Yumurtalık folikülü olarak bilinen ve içerisinde yumurtaların bulunduğu bu keseler, yumurtalara ev sahipliği yapmanın yanı sıra aynı zamanda östrojen hormonu salgılamak ile de görevlidir. Adet döngüsü içerisinde salgılanan ve kanda yükselmeye başlayan östrojen hormonu seviyesi ise yumurtanın döllenmesi ihtimaline karşı rahim duvarının kalınlaşmasını sağlar. Böylece rahim içi döllenmiş yumurta ve gebeliğin oluşumu için vücut tarafından hazır hale getirilir. Yumurtlamayla birlikte salgılanan bir hormon daha bulunmaktadır, bu hormonun adı ise progesteron hormonudur. Eğer yumurtanın döllenmesi söz konusu değil ise östrojen hormonu seviyesi azalmaya ve progesteron hormonu salgılanmaya başlar. Progesteron hormonu ise rahim içi duvarının parçalanmasına, incelmesine ve pul pul dökülerek eski haline kavuşmasına yardımcı olur. Vücuttan atılan bu dokular ise adet kanaması olarak adlandırılır.
Sağlıklı bir üreme sisteminde bu şekilde bir menstrüasyon dönemiyle birlikte düzenli adet kanamaları görülür. Bu süreç boyunca ise rahim içi duvarı döllenme olmadığı müddetçe kalınlaşmaya ve incelmeye devam eder. Ancak rahim içi duvarını etkileyen bazı faktörler rahim içi duvarını etkileyerek rahim içi duvarının kalınlaşmasına engel olur. Bu durum ise rahim duvarının olması gerekenden daha ince olmasına neden olurken rahim incelmesi olarak tanımlanmaktadır.
Rahim İncelmesi Neden Olur?
Rahim incelmesi rahatsızlığı ile karşı karşıya kalan kadınların en çok merak ettikleri ve araştırdıkları sorulardan biri de rahim incelmesi neden olur sorusudur. Rahim duvarında incelmeye neden olan durumun ne olduğunu öğrenmek isterler. Rahim duvarı incelmesi ise birçok farklı nedene bağlı olarak ortaya çıkabilecek bir durumdur. Ancak her ne kadar farklı nedenler bulunsa da en önemli nedenlerden biri hormonal nedenlerdir. Menstrüasyon dönemi boyunca rahim duvarı, gebeliğe uygun ortamı oluşturabilmek için adet döngüsü boyunca östrojen ve progesteron hormonları ile incelip, kalınlaşmaktadır. Bu hormonların dengesi bozulduğunda meydana gelen değişimler rahim içi duvarının incelmesine neden olabilir. Her ne kadar genel olarak rahim incelmesinin neden endokrin hastalıkları yani hormonal bozukluklara bağlı olarak gelişse de rahim incelmesine neden olan başka faktörler de bulunmaktadır. Doğum kontrol hapı kullanımı, kürtaj, kan dolaşımında meydana gelen sağlık problemleri ve tiroit hastalıkları da rahim duvarının incelmesine neden olabilmektedir. Son olarak cerrahi müdahale ya da ağır enfeksiyonlara bağlı olarak gelişen rahim içi yapışkanlıklarda da rahim incelmesi görülebilmektedir.
Rahim İncelmesi Belirtileri Nelerdir?
Rahim ile ilgili oluşan tüm sağlık problemleri gebelik oluşumunu olumsuz olarak etkilemez. Ancak döllenmiş yumurta yani embriyo rahim içerine tutunarak büyüyüp gelişir. Bu yüzden rahim ile ilgili sağlık sorunlar gebeliğin sağlıklı bir şekilde devam etmesine engel olabilir. Rahim incelmesi yani rahim duvarının olması gerekenden daha ince olması durumu ise embriyonun rahim duvarına tutunmasını zorlaştıran bir durumdur. Bu yüzden bebek sahibi olmak isteyen birçok anne adayının merak ettiği konulardan biri de rahim incelmesi belirtileri nelerdir sorusudur.
Rahim duvarında herhangi bir incelme söz konusu ise en önemli belirtilerden biri adet kanamasındaki kanama miktarının azalması olacaktır. Yazımızda daha önce de belirttiğimiz gibi adet kanamasında kanama ile vücuttan atılan dokular, gebelik için uygun ortamı sağlamak adına kalınlaşan rahim duvarı dokularıdır. Gebeliğin gerçekleşmemesi ile kalınlaşan rahim duvarı eskine haline dönmek için incelir ve bu dokular adet kanaması ile vücuttan atılır. Ancak rahim duvarında incelme söz konusu ise bu süreçte vücutta atılması gereken rahim içi doku miktarı az olacağı için adet kanaması miktarı da az olacaktır. Bu durum her ne kadar rahim incelmesinin en önemli belirtilerinden biri olsa da her kadının adet kanaması miktarı değişkenlik gösterebilir. Burada dikkat edilmesi gereken adet döneminin ve adet kanamalarının dikkatli bir şekilde takip edilmesidir. Adet dönemini takip eden kadınlar adet kanaması miktarında azalma olması durumunda bunu daha rahat fark edeceklerdir.
Rahim İncelmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Rahim incelmesi kadınlarda farklı durumlara bağlı olarak oluşabilen bir durum olduğu için tedavi yöntemleri de kişiden kişiye değişkenlik göstermektedir. Tedavi yöntemini belirlemek için doktorunuz tıbbi öykünüzü dinleyecek, gerekli muayene ve testleri yaparak rahim duvarında meydana gelen incelmenin nedenini bulmaya çalışacaktır. Söz konusu incelme hormonal bozukluklardan kaynaklanıyor ise tedavi yöntemi hormonları dengelemeye yönelik olacaktır. Yapılan testlerde hangi hormonların seviyelerinde dengesizlik olduğu belirlenerek doktorunuz gerekli hormon ilaçlarını kullanmanızı sağlayacaktır. Eğer rahim duvarındaki incelme enfeksiyondan kaynaklanıyor ise antibiyotik kullanımı gerekir. Rahim içi yapışıklık gibi durumlarda ise bazen cerrahi müdahale gerekebilmektedir.
Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “rahim incelmesi” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve rahim incelmesi konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.