Tüp Bebek Hakkında Bilmeniz Gerekenler

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Birinci basamak tedaviler  (Aşılama ve Yumurtlama Tedavisi) ile hamile kalamayan çiftler için bir sonraki adım invitro fertilizasyon (IVF), yani tüp bebek yöntemidir.

Aşılama tedavisi ile kıyasla beş kat daha yüksek gebelik oranlarına sahip IVF, günümüzde en etkili doğurganlık tedavisidir. İleri yaştaki kadınlarda, fallop tüplerinde hasar bulunan kadınlarda, erkek faktörlü infertilite ve pek çok vakada özellikle faydalıdır.

Tüp Bebek Hakkında Temel Bilgiler

  • IVF sırasında, yatış gerektirmeyen bir cerrahi işlem ile kadının yumurtalıklarından yumurtalar toplanır ve laboratuvarımızda sperm tarafından döllendirilir.
  • Erkek partnerin semen analizi anormalse; İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) adı verilen bir işlemle her bir yumurtaya tek bir sperm enjekte edilerek döllenme sağlanır.
  • Her bir tedavi IVF siklusu olarak anılır ve bir siklus 2 ila 4 hafta civarında olup kadının yumurtalıklarından birden çok yumurtanın toplanması ve sperm ile döllenmesiyle sona erer.
  • Artık embriyo adı verilen döllenmiş yumurtalar, döllenmeyi takiben üçüncü veya beşinci günde kadının rahmine yerleştirilir ya da takip eden siklusta kullanılmak üzere dondurulabilir.
  • Bu rahme yerleştirme (embrio transferi) işlemi öncesinde, embriyolar genetik yeterlilik açısından test edilebilir. PGT-A ve PGT-M testlerimiz sayesinde, embriyo IVF siklusunda kullanılmadan önce genetik kusurları veya kromozom kusurlarını tespit edebiliyoruz.
  • PGT-A ve PGT-M testlerinin başarı oranlarını artırdığı, düşükleri azalttığı, kalıtsal rahatsızlıkların doğacak çocuklara geçişini ortadan kaldırdığı ve gebe kalmak için gereken toplam süreyi düşürdüğü bilinmektedir. 
  • Süreç boyunca doktorunuz ve embryologlarınız sizinle birlikte çalışarak ailenizi kurma veya genişletme hedeflerinize ulaşmanıza yardım edecek kişiselleştirilmiş tedavi yöntemlerini  belirler. 
tup-bebek

Genetik Testler Neden Yapılır?

Uzmanlar, transfer edilecek en iyi embriyoları seçmek veya sizden ya da eşinizden çocuklarınıza geçebilecek genetik rahatsızlıkları kontrol etmek amacıyla, IVF sürecinde bazı PGT-A ve PGT-M (preimplantasyon genetik tanı) testlerini önerirler. 

PGS (preimplantasyon genetik tarama) sayesinde, tekrarlı gebelik kayıplarının veya başarısız doğurganlık sikluslarının nedenini tanımlamamız; implantasyon öncesinde en iyi embriyoları seçmemiz ve IVF başarı şansınızı yükseltmemiz mümkündür.

Ne zaman IVF düşünülmeli?

IVF, pek çok insana aksi halde şansını azaltacak bir veya daha fazla faktör karşısında gebeliği deneme fırsatı sunar. Gebelik şansını en çok artıran tedavi yöntemidir.

Aşağıda, bireylerde veya çiftlerde en sık IVF tedavisi seçme nedenlerini bulabilirsiniz.

IVF Tercih Etme Nedenleri

  • IUI gibi daha basit tedavilerin başarısız olduğu kadınlar veya çiftler
  • Yaş ile ilişkili infertilite sorunu olan kadınlar
  • Over (yumurtalık) rezervi düşük olan kadınlar
  • Tekrarlayan düşükler yaşayan kadınlar
  • Genetik kusur taşıyan veya aile öyküsü olan kadınlar veya erkekler
  • Fallop tüpleri tıkalı veya hasarlı olan kadınlar
  • Yumurtlamanın olmadığı kadınlar
  • Polikistik over sendromu (PKOS) olan kadınlar
  • Endometriozisi olan kadınlar
  • Sperm kalitesi veya sayısı kötü olan erkekler
  • Açıklanamayan infertilitesi olan çiftler

IVF Süreci Nasıl İşler?

Kliniğimizde, in tüp bebek süresi bir dizi farklı aşamadan oluşur.Bu aşamalar şu şekildedir:

1. İlk Muayene (Danışma)

Danışma niteliğindeki ilk muayeneniz IVF sürecinin ilk adımıdır. Klinik ekibimiz için tıbbi geçmişinizi öğrenir. Başarınızı maksimum düzeye çıkaracak size özel IVF tedavi planını tasarlamaya başlar.  

3. Gün hormon düzeylerinize ilişkin kapsamlı çalışma ve diğer ön testleriniz tamamlandıktan sonra, ekibimiz sizi IVF siklusunuza hazırlar.

tup-bebek-sureci

2. Yumurtalıkların Uyarılması

Normal şartlarda, bir kadın adet döngüsü kapsamında her ay bir olgun yumurta üretir. Doğurganlık ilaçları yumurtalıklara sinyal göndererek yumurta üretimini artırır. Bu uyarma süreci 7 ila 10 gün sürebilir ve bu süre zarfında doktorunuz ultrason ile yumurtalıklarınızı inceler ve kan testi ile hormon düzeylerinizi takip eder. 

Yumurta içeren foliküller (yumurta kesecikleri) sağlıklı boyuta eriştiğinde, yumurtaların nihai olgunlaşması ve yumurtlamayı desteklemek için hCG (insan koryonik gonadotropini) enjeksiyonu yapılır.

3. Yumurtalıkların Toplanması

hCG enjeksiyonundan 36 saat sonra, yumurtalar kadının yumurtalıklarından alınmaya hazırdır. Kadının vücudundan olgun yumurtaları toplamak için hekiminiz, vajinal ultrasonografi ile yumurta toplanması adı verilen ve yatış gerektirmeyen küçük bir operasyon gerçekleştirir. 

Bu operasyon klinikte gerçekleştirilir ve 30 dakikalık kısa bir işlemdir. Herhangi bir rahatsızlığı önlemek adına hafif anestezi verilir. Çoğu kadın işlemden bir saat kadar sonra evine dönebilmektedir.

Aynı gün, partnerinizden laboratuvarımıza taze semen (meni) numunesi vermesi istenir.

Yumurta toplanmasının ardından, rahminizi embriyonun implantasyonuna hazırlamak için progesteron kullanmaya başlarsınız. Beş veya altı gün sonrasında ise embriyo transferi gerçekleştirilir.

4. Embriyo Gelişimi

Embriyologlarımız tarafından, döllenme için yumurtalar ve sperm birleştirilir. Spermin doğrudan yumurtanın içine de enjekte edilmesi işlemine İntrasitoplazmik Sperm Enjeksiyonu (ICSI) adı verilir.

Artık embriyo adını alan döllenmiş yumurtalar daha fazla gelişmesi için inkübatörlerimize aktarılır.

5. Embriyo Seçimi

Embriyolog ekibimiz tarafından, gelişimin doğru biçimde gerçekleştiğinden emin olmak adına embriyolarınız düzenli olarak takip edilir. Yaklaşık beş gün içerisinde, normal bir embriyo aktif bir şekilde bölünen çok sayıda hücreye dönüşür. Bu aşamada, çocuğuna genetik bir bozukluk aktarma riski bulunan bireylerin veya çiftlerin ya da başarısız IVF veya düşük öyküsü olan kadınların genetik test (PSG veya PDG) yaptırmayı düşünmesi önerilir.

Bu durumda, embriyologlarımız embriyo kalitesini değerlendirerek en sağlıklı embriyoları belirler. Embriyoların genetik testi (PGS – Preimplantasyon Genetik Tarama) embriyologlara embriyo seçim sürecinde ilave bilgiler sağlamaktadır. Başarılı ve sağlıklı bir gebelik yönünde en iyi şansa sahip olabilmeniz adına, en yüksek kalitedeki embriyo seçilir.

tup-bebek-basarisi

6. Embriyo Transferi

Tedavi kriterlerini karşılayanlarda, birkaç embriyo yerine tek bir sağlıklı embriyonun transfer edilme süreci olan tek embriyo transferini öneriyoruz. 

Tek embrio transferi, uygun çiftlerde ilk tercihimizdir çünkü birden çok embriyo transferi çoğul gebelik oranını yükseltir. 

Yumurta toplanması ve döllenme sonrasında üçüncü veya beşinci günde embriyolar kadının rahmine transfer edilir. Bu işlem klinik ortamında serviks (rahim ağzı) üzerinden yerleştirilen bir kateter ile gerçekleştirilir. Çoğu kadın ertesi gün normal aktivitelerine devam edebilmektedir. Embriyo rahim zarına yapışıp büyüdüğünde gebelik elde edilmiş olur. Kullanılmamış embriyolar ise gelecekte implantasyon seçeneği olabilmesi için dondurulabilir.

7. Transfer Sonrası

Embriyonun tutunmasını kolaylaştırmak ve rahim zarının kalınlaşmasına yardımcı olmak için embriyo transferinden itibaren iki hafta boyunca progesteron tedavisine devam etmeniz istenir. 

Embriyo transferinden 10-12 gün sonra gebelik için kan testi yapılır. Gebeliğin doğrulanması durumunda, plasentanız gebeliği kendi başına destekleyecek kadar progesteron üretimine başlayana kadar, üç ila dört hafta kadar daha progesteron kullanımına devam etmeniz istenir. Gebeliğin doğrulanmaması durumunda ise yeni bir IVF siklusuna başlayıp başlamamayı doktorunuz ile birlikte değerlendirebilirsiniz.

Uzmanlarımıza Danışın

Tüp bebek hakkında bilgi edinmek göz korkutucu bir süreç olmasın. Sorularınızı yanıtlamak için her zaman buradayız ve yalnızca bir telefon  kadar uzağınızdayız!

Tüp bebek ve kadın hastalıkları konusunda daha fazla bilgi edinmek için bloğumuzu ziyaret edebilirsiniz. Bloğumuzu ziyaret etmek için lütfen tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek