Tüp bebek sonrası “iki haftalık bekleme”, doğurganlık tedavinizi tamamladığınız zaman ile kliniğe hamilelik testinizi yaptırmak için geldiğiniz zaman aralığıdır.
Beklemenin ‘semptomlarını’ hayal etmek kolaydır. Zihniniz tek bir soruya sabitlenmiş durumda olabilir – “Hamile miyim?” Bu yorucu ve kaygı verici bir süreç olabilir. İki haftalık bekleyiş size bir tür araf gibi gelebilir. Ancak merak etmeyin, üstesinden geleceksiniz.
Tüp bebek sonrası iki haftalık bekleme süresi süreciyle ilgili önerilerimizi sizler için hazırladık. Size bu zorlu süreçte yardımcı olması için bazı öneriler derledik.
İki Haftalık Bekleme Sırasında Size Yardımcı Olacak İpuçları
1. Stresinizi Yönetin
Doğurganlık tedavileri hem beden hem de zihin için stresli süreçlerdir. İki haftalık bekleyişiniz bol bol dinlenmek için mükemmel bir zamandır.
Her yeni fiziksel duyumu hamile olup olmamanızla ilişkilendirmek yerine, onları gerginlik veya gevşeme ile ilişkilendirmeyi deneyin. Gergin hissediyorsanız, bu gerilimi vücudunuzun neresinde tutuyorsunuz?Çenenizi sıkıyor musunuz? Omuzlarını gergin mi?
Eğer öyleyse, vücudunuz stres taşıyordur. Kendinizi dinlendirmeye özen gösterin. Bu sadece stres seviyenizi düşürmenin sağlıklı bir yöntemi değil, aynı zamanda bebeğiniz için sağlıklı bir ortam yaratmanın bir yoludur. Hafif yoga veya tempolu yürüyüşler yapmayı deneyin. Diyetinizin besleyici ve lezzetli olduğundan emin olun.
Günlük programınızda kendinize dikkat edin. Olağan faaliyetlerinizden herhangi biri sizi strese sokuyorsa, özellikle tedaviden sonraki ilk beş gün boyunca, mümkünse bu faaliyetleri sınırlayın.
2. Vücudunuzu Dinleyin
Doğurganlık tedavinizin/tedavilerinizin bitiminde, vücudunuz önemli bir tedaviden yeni geçmiştir. Tedavi sonrası ilaçların amacı, hamilelik için en uygun ortamı sağlamaktır, ancak bunlar yan etkilere neden olabilir.
PMS veya hamilelik sırasında normalde yaşayacağınız fiziksel hislerin çoğunu yaşayabilirsiniz: kramp, göğüslerde hassasiyet, yorgunluk, şişkinlik, lekelenme veya hafif kanama.
Bunlar tamamen normaldir, doğurganlık tedavisi görme ve tedavi sonrası ilaç alma sürecinin doğal bir parçasıdır!
Bu belirtiler hakkında endişeli hissediyorsanız, doktorunuza başvurabilirsiniz. Meditasyon, nefes egzersizi ve yürüyüş gibi stres atma yöntemlerini deneyebilirsiniz.
Ancak nefes darlığı, göğüs ağrısı, aşırı şişkinlik veya alt karın ağrısı gibi belirtiler yaşıyorsanız bu yumurtalık hiper-stimülasyonunu gösterebilir. Bu durumda doktorunuzla iletişime geçin.
3. Duygularınızı Hafife Almayın
İki haftalık bekleyiş, bir duygu seli üretebilir. Eşiniz, güvendiğiniz bir arkadaşınız veya bir aile üyesi, duygularınızı dengelemenize yardımcı olabilir. Duygusal destek aldığınızdan ve sevdikleriniz ile iyi iletişim kurduğunuzdan emin olun.
Zor olsa da zihinsel durumunuz ve gerçeklik arasındaki ince çizgiyi dengelemeye çalışın. Bazıları için umutlu ve iyimser hissederek bekleyiş günleriyle başa çıkmak çok daha kolaydır. Diğerleri için ise karamsarlık hissederek kendilerini korumak daha rahattır. Belki de bir “B planı” – “tedavi döngüsü başarısız olursa” planına sahip olmak sizi rahatlatacaktır. Eğer endişelerinizi yönetemiyor iseniz doktorunuz ile mutlaka iletişime geçin.
4. Evde Hamilelik Testi Yapmayın
İki haftalık bekleyişiniz sırasında evde hamilelik testi yapma isteğinize karşı koyun. Doğurganlık uzmanınız, evde yapılan gebelik testlerinin cazip olsa da yanlış negatif veya yanlış pozitif verebileceğini açıklayacaktır. Bu testler genellikle insan koryonik gonadotropin (hCG) seviyelerine dayanır . Birçok doğurganlık tedavisinde yumurtlamayı tetiklemek için kullanılan hCG’nin izleri, implantasyonun gerçekten gerçekleşip gerçekleşmediğine bakılmaksızın bir evde yapılan gebelik testi ile saptanabilir.
İki haftalık bekleyişinizin sonunda kliniğimizde yapılacak olan gebelik testi, kan alınarak ve gelişen embriyonun ürettiği hCG seviyeleri ölçülerek yapılır. Bu en güvenilir gebelik testidir. Yanlış sonuçlardan kaçının.
5. Vücudunuza Güvenin.
Vücutlarımız mükemmel bir işletim sistemidir. Sabır geliştirmekte zorlandığınızı fark ederseniz bu düşünceye geri dönün. Olumlamalar, meditasyon, danışmanlık, egzersiz ve nefes teknikleri bedeniniz veya geleceğiniz hakkındaki olumsuz inançlardan kurtulmanın bazı seçenekleridir. Olumlu düşüncelere odaklanın. Kaygı seviyenizi azaltmaya gayret gösterin. Kendinize ne kadar çok güvenirseniz, iki haftalık bekleyişiniz boyunca sabırlı olmak o kadar kolay olacaktır.
İki Hafta Bekleme Süresi Hakkında Bilmeniz Gerekenler
- IUI’niz veya embriyo transferiniz gerçekleştikten sonra, sonucu etkilemek için yapabileceğiniz hiçbir şey yoktur.
- Tüp bebek veya diğer doğurganlık tedavilerindeki en büyük efsanelerden biri, embriyoların “düşebileceği”dir. Embriyolar bir kez rahme girdikten sonra düşmezler. Bu nedenle, arabayla derin bir çukurun üzerinden geçerseniz, tuvalete giderseniz, bir su birikintisinin üzerinden atlarsanız, vb., bunun döngünün başarısı üzerinde hiçbir etkisi olmayacaktır. İçinizi rahat tutun.
- Progesteron alıyorsanız, bu her türlü kafa karıştırıcı semptomlara neden olabilir. Yorgun, şişkin hissedebilirsiniz. Mide bulantısı ve göğüslerinizde ağrı hissedebilirsiniz, bunların hepsi erken gebelik belirtileri olabilir. Bekleme süresi boyunca, bu semptomlara odaklanmamak için elinizden gelenin en iyisini yapın. Bazı kadınlar hiçbir belirti göstermez ve iki hafta bekleyiş sağlıklı bir hamilelikle sonuçlanır.
- Bu bekleme süresi boyunca doktorunuzun ve hemşirelik ekibinizin sizin için hazır olduğunu unutmayın. Sorularınız veya endişeleriniz varsa, bizi arayın! Biz sadece doğurganlık tedavinizin tıbbi yönleriyle ilgilenmiyoruz; Nasıl hissettiğinizi önemsiyoruz ve bu süreçte yanınızdayız.