Aşılama Nedir? 

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek süreci birçok farklı aşamadan oluşur. Tüp bebek sürecinin en önemli aşamalarından başında aşılama gelir. Kalem bebek olarak sizler için hazırlamış olduğumuz bu yazımıda aşılama nedir, gebelik için aşılama neden yapılır sorularının cevabını sizler için ele aldık.

Aşılama Nedir? 

Hamile kalma yolculuğu her zaman planlandığı gibi gelişmez. 

Bugün, gelişen teknoloji ve yenilikçi tedavi yöntemleri ile infertilite yaşayan çiftler aile kurma hayallerini gerçekleştirebiliyor. 

Peki gebelik için aşılama tedavisi nedir?

 IUI yani Aşılama Nedir? 

Aşılama veya intrauterin inseminasyon (kısaca IUI), gebe kalmak için uygulanan ilk tedavilerden biridir.  IUI, cerrahi girişim gerektirmeden gerçekleştirilen güvenli bir işlemdir.

Aşılama, basitçe, spermin direk olarak rahimin içerisine yerleştirilmesini içerir. 

Öncelikle erkek partnerin sperminin sağlık durumunu semen analizi ile ölçülür. Çünkü çalışmalar sperm sağlığının,  IUI başarısı üzerinde çok etkili olduğunu gösterir. 

Sperm analiz sonucu iyi olmayan çiftler ise genellikle aşılama yerine tüp bebek tedavisine yönlendirilirler. 

IUI işlemi sadece birkaç dakika sürer, anestezi gerekmez. Pap smear testine (rahim ağzı tarama testi) benzer. Spermin küçük bir kateter yardımıyla kadının rahmine girmesini sağlayan basit ve hızlı bir işlemdir. İşlemin ne zaman yapılacağı ise kadının döngüsüne ve ne ne zaman yumurtladığına göre belirlenir. 

gebelik-icin-asilama-neden-yapilir

Gebelik İçin Aşılama Neden Yapılır? 

Spermin rahim içerisine bırakılması, fallop tüpüne ulaşan sperm sayısını artırır. Amacı,  yumurtanın döllenme şansını yükselmesidir. IUI, böylelikle sperme bir avantajı sağlar. Ancak spermin yumurtaya ulaşıp döllemeyi kendi başına yapması gerekir. 

Hangi Durumlarda  Aşılama / IUI Tercih Edilmelidir?

  • Açıklanamayan infertilitesi bulunan kadınlar,
  • Hafif dereceli erkek faktörlü infertilite bulunduğu durumlar,
  • Yumurtlama sorunları yaşayan kadınlar. 

Aşılama (IUI) Tedavisinde Neden Doğurganlık İlaçları Kullanılır? 

Doktorunuz, doğurganlık tanınız çerçevesinde, IUI tedavinizi normal adet döneminiz ile koordine eder ve işlemi yumurtlama aralığında gerçekleştirir. Doktorunuzun yönlendirmesi ile doğurganlık ilaçları kullanılması yumurta üretiminin artırır ve gebe kalma şansını yükseltebilir. 

Endometriozis ve açıklanamayan infertilite bulunan kadınlar, doğurganlık ilacı ve aşılama kombinasyonundan en çok fayda sağlayanlar arasında yer alır.

Yumurtalıkların Uyarılması  (Yumurtlama Tedavisi) Nedir?

Kadınların doğal yumurtlama sürecince, her ay genellikle bir yumurta oluşur. Yumurtalıklardan fallop tüplerine sadece bir tane yumurta atılır. 

Aşılama tedavisi sırasında, için doğurganlık ilaçları kullanılabilir. Bu birden fazla yumurta atılmasını sağlar ve gebelik ihtimalini artırır. Doktorunuz adet döneminizin başlangıcında size doğurganlık ilaçları verilebilir.

yumurtlama-zamani-nedir

Yumurtlama (Ovulasyon) Zamanı Nedir?

Eğer bir doğurganlık tedavisine başladıysanız, doktorunuz ile birlikte yumurtlama döneminizi (ovulasyon siklusu) takip ederek izleyeceksiniz. 

Doktorunuz, yumurtlama yaklaştığında, yumurtlama olup olmadığını ultrason ile doğrular. Genellikle yumurtlama sonrası bir veya iki gün içerisinde gerçekleşir. Doktorunuz, IUI işleminizin zamanlaması konusunda size özel bir tedavi planı hazırlar. 

Semen Preparasyonu / Semen Analizi Nedir?

Yumurtlama meydana geldiğinde, erkek partnerden sperm numunesi alınır. Alınan numune laboratuvarımıza aşılama (inseminasyon) için hazırlanır.

Ardından, daha hareketli olan spermleri seçmek, spermi konsantre hale getirmek ve semeni (meniyi) uzaklaştırmak amacıyla sperm numunesi laboratuvarda “yıkanır”.

Inseminasyon (Aşılama) Nasıl Gerçekleşir?

Aşılama prosedürü basit bir işlemdir.  Yumurtlama gerçekleştiğinde ve semen numunesi hazır olduğunda yapılır. Yaklaşık yirmi dakika sürer. İşlem tamamlandıktan sonra gününüze devam edebilirsiniz. 

Gebelik Testi

Doktorunuz, aşılama işleminden iki hafta sonra size bir randevu oluşturur ve bir kan testi yapar. Kan testleri, döllenme sonrası gebelik hormonlarına “evde yapılan” gebelik testlerinden daha duyarlıdır ve gebeliğin erken teşhis edilmesini sağlar. 

Sizler için bu yazımızda aşılama nedir konusunu ele aldık. Tüp bebek ve tüp bebek süreçleri hakkında daha fazla bilgi almak için buraya tıklayarak blog sayfamızı ziyaret edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir