Jinekolog İle Konuşmanız Gereken 7 Şey

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Jinekolog kadın hastalıkları üzerine uzmanlaşmış bir cerrahtır. Jinekoloji söz konusu olduğunda, neyin “normal” olduğunu ve neyin potansiyel bir sağlık sorununun işareti olabileceğini bilmek zor olabilir. 

Ayrıca toplumumuzda vajinal sağlık tabu bir konu olarak algılanabilmektedir. 

Bazı konuları konuşmaktan utansanız bile, doktorunuz ile mutlaka konuşmanız gerekir.  Unutmayın, jinekolog ile  konuşacağınız her şeyi daha önce görmüş veya duymuştur. Doktorunuz sizi yargılamak için değil, size yardım etmek için oradadır.

jinekolog

Jinekolog ile Her Zaman Konuşmanız Gereken Yedi Şey:

1. Ağrılı Adet Dönemleri

Birçok kadın için adet görmek hoş olmayan bir zamandır. Kramplar, göğüs ağrısı ve baş ağrıları en yaygın adet belirtilerinden sadece birkaçıdır. 

Ancak bazı kadınlar için adet ağrısı  sıradan krampların ötesine geçer ve inanılmaz derecede şiddetli olabilir. Adet dönemleriniz çok ağrılıysa veya zamanla kötüleşiyorsa, endometriozis veya myomlara ait  bir işaret olabilir. Bu durumları daha yönetilebilir hale getirebilecek birçok çözüm var.  Bu konuda doktorunuzla konuşmanız önemlidir.

Çoğu kadın çok sancılı ve dayanılmaz adet dönemleri geçirmesine rağmen doktora başvurmayabiliyor. Adet sancınızın çok ağrılı olması bir problemin habercisi olabilir. Lütfen kendi kendinize ve boş yere acı çekmeyin.  Ağrılı adet dönemlerinizi jinekolog ile paylaşın.

2. Vajinal Koku

Vajinal koku, size doktorunuzla konuşması rahatsız edici bir konu gibi gelebilir. Ancak normalden farklı, kötü veya balığımsı bir kokudan şikayetçi iseniz bu durumu doktorunuzla konuşmanız önemlidir. Kötü koku, aşırı bakteri üremesi veya vajinal enfeksiyon belirtisi olabilir. Vajinal koku yaşadığınızda bu durumu jinekolog ile paylaşın.

3. Şişlik 

Ayrıca şişlik, kaşıntı veya labianızın çevresinde bir büyüme fark ettiyseniz mutlaka doktorunuzla görüşmelisiniz. Bu  çok basit bir şekilde batık bir kıl, sivilce, tıraş veya ağda tahrişi olabilir. Ancak doktorunuz daha ciddi bir sorunu elemenizde size yardımcı olacaktır. 

4. Cinsel İlişki Sırasında Acı ve Ağrı

Cinsel ilişki sırasında eğer bir rahatsızlık yaşıyorsanız bunun hakkında doktorunuzla konuşmanız çok önemlidir. Jinekoloğunuz endişelerinizi açıklamanıza ve tedavi olmanıza yardımcı olabilir.

Vajinal kuruluk cinsel ilişkisi sırasındaki rahatsızlığın sebeplerinden en yaygınıdır.  Birçok kadın cinsel ilişki sırasında vajinal kuruluk yaşar. Kuruluk genellikle bir kadının yaşına ve hayatındaki stres faktörlerine bağlı olabilir. Daha genç bir kadın bu sorunu yaşıyorsa ve uzun süredir  hormonal bir doğum kontrol yöntemi kullanıyorsa, yeterli östrojen bulunmayabilir ve doğum kontrol yöntemini değiştirmesi gerekebilir. Bir kadın postmenopozal ise ve kuruluk varsa, bunun nedeni düşük östrojen olabilir ve jinekoloğu vajinal östrojen reçete edebilir. 

jinekolog-nedir

5. Cinsel Geçmiş 

Kadınlar genellikle kaç partnerleri olduğunu, ilk cinsel ilişkiye girdiklerinde kaç yaşında olduklarını, cinsel yolla bulaşan hastalıkları (CYBH) geçirip geçirmedikleri gibi konuların konuşulmasından hoşlanmazlar, bazıları da bu konular hakkında soru sorduklarında jinekoloğun onları yargılayacağı endişesi taşırlar. 

Servikal displazi ve HPV enfeksiyonu için risk faktörlerini belirlemek için cinsel geçmişiniz önemlidir. Dahası, bazı cinsel yolla bulaşan hastalıklar infertilite riskini artırabilir, bu nedenle doktorunuz size uygun danışmanlık sağlamak ister.

Doktorunuza her zaman tam ve doğru bilgi verin. 

7. İdrar Kaçırma veya Fekal Sızıntı 

İdrar veya fekal inkontinans yaşamak çok stresli olabilir ve yaşam kalitenizi olumsuz etkileyebilir. Birçok kadın, özellikle forseps veya vakum gerektiren vajinal doğum yaşadıktan sonra bu semptomları yaşarlar. Kadınlar menopoza girdiğinde bu semptomlar kötüleşebilir. İnkontinansın doğasına bağlı olarak tıbbi veya cerrahi tedavi seçenekleri olabilir. Jinekologunuzla konuşarak uygun tedavi protokollerini belirleyebilir ve gerekirse sizi bir pelvik taban bozukluğu uzmanına yönlendirebilir. 

7. Düşük Libido 

Düşük libidoya sahip olmak birçok kadının düşündüğünden daha yaygın olsa da, endişenizin nedenini keşfetmek için jinekoloğunuzla konuşmanız önemlidir. 

Libido bazen aldığınız ilaçlardan etkilenebilir veya altta yatan bir tıbbi durumun belirtisi olabilir. Bu durumlarda jinekoloğunuz hangi tıbbi müdahalelerin gerekli olabileceğini belirleyebilir. 

Ancak diğer kadınlar için düşük libidoları kadın cinselliğinin doğasıyla ilgili olabilir. Libido stres veya iş gibi kontrolünüz dışındaki şeylerden etkilenebilir. Uzun süreli ilişkilerde olan kadınların, ilişkilerinin ilk aşamalarına kıyasla, libidosu daha düşüktür. Bu durumlarda jinekoloğunuz libidonuzu doğal olarak artırmanıza yardımcı olacak önerilerde bulunabilir veya sizi uygun bir danışmana yönlendirebilir. 

Kadın hastalıkları ve tüp bebek konusunda daha fazla bilgi edinmek için bloğumuzu ziyaret edebilirsiniz. Bloğumuzu ziyaret etmek için lütfen tıklayın.

Paylaş :