Tüp Bebekte Kimyasal Gebelik Süreci

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Tüp bebek tedavisi yakaladığı başarı oranı ile doğal yollar ile bebek sahibi olamayan çiftlerin bebek sahibi olmasını sağlayan son derece önemli ve etkili bir yardımcı üreme tekniğidir. Her yıl neredeyse binlerce insan tüp bebek tedavisi sayesinde bebek sahibi olmaktadır. Birçok farklı nedene bağlı olarak dünya üzerinde görülen infertilite yani kısırlık oranı her geçen gün artarken tüp bebek tedavisi de daha çok merak konusu haline gelmeye başlamıştır. Tüp bebek tedavisi her ne kadar önemli bir başarı oranına sahip olsa da her tedavi yönteminde olduğu gibi bazı riskleri bulunmaktadır. Bu risklerden biri kimyasal gebelik adı verilen gebelik sürecidir. Tüp bebekte kimyasal gebeliğin oluşma riskinin bazı nedenlerden dolayı daha yüksek olduğu düşünülür. Bu yüzden birçok çiftin tüp bebekte kimyasal gebelik konusunda merak ettiği birçok konu ve soru bulunmaktadır. 

Yazımızda ise tüp bebekte kimyasal gebelik konusunda bilgi sahibi olmanızı sağlayacak tüp bebekte kimyasal gebelik nedir, neden olur, belirtileri nelerdir, nasıl anlaşılır ve önlemek için uygulanması gerekenler nelerdir soruları hakkında detaylı cevaplar vermeye çalışacağız. 

tup-bebekte-kimyasal-gebelik-nedir

Tüp Bebekte Kimyasal Gebelik Nedir?

Erkek ve kadın üreme sisteminde gebeliğin oluşabilmesi için birçok faktörün bir araya gelmesi ve sürecin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi gerekir. Doğal yollar ile gebelik söz konusu olmadığında uygulanan tüp bebek tedavisinde ise amaç gebeliğin oluşması için gerekli koşulları sağlamaktır. Bunun için anne adayından alınan yumurta ile baba adayından alınan sperm hücresi laboratuvar ortamında döllenerek embriyo oluşturulur. Sonrasında ise döllenmiş embriyo anne adayının rahmine transfer edilir. Transferden 12 gün sonra kanda gebelik testi ile gebeliğin oluşumu takip edilir. Bu testte sonuç pozitif çıkmasına rağmen sonrasında testin negatife dönüşmesi ya da gebeliğin gözlemlenememesi durumunda üstüne durulan ihtimallerden biri de tüp bebekte kimyasal gebelik durumudur. 

Kimyasal gebelik ise en basit tanımı ile gebeliğin 5. Haftasına kadar görülen düşükleri yani erken dönem düşük durumunu tanımlamak için kullanılan bir ifadedir. Biyokimyasal gebelik, preklinik embriyo kaybı veya trofoblast regresyonu olarak da bilinmektedir. 

İlginizi Çekebilir: “Tüp Bebek Tutma Belirtileri Nelerdir: Tutunma Süreci Hakkında Merak Edilenler”

Tüp Bebekte Kimyasal Gebelik Neden Olur?

Tüp bebekte kimyasal gebelik konusu ile ilgili en çok merak edilen sorulardan birisi tüp bebekte kimyasal gebeliğin neden olduğu sorusudur. Kimyasal gebelik aslında sadece tüp bebek tedavisi gören kadınlarda değil doğal yollarla gebelik oluşumunun söz konusu olduğu kadınlarda da sıkça rastlanan bir durumdur. Yapılan araştırmalara göre dünya üzerinde yaşayan kadınların yaklaşık dörtte biri gebeliğin 20. Haftasından önce düşük yapmaktadır. Bu düşüklerin %80’ini ise kimyasal gebelik oluşturmaktadır. Kimyasal gebelikte döllenmiş embriyo anne rahmine tutunmuş ancak sonrasında çeşitli nedenlerden dolayı anne rahmine tutunamayarak düşüğe neden olmuştur. Yapılan araştırmalara göre ise kimyasal gebelik ile yaşanan düşüğün en önemli nedenleri arasında fetüsteki genetik anormallikler, anne veya babadan aktarılan genetik faktörler, anne adayının rahmi içerisinde bulunan ve fetüsün tutunmasını engelleyen kist oluşumları ilk sıralarda yer almaktadır. 

tup-bebek-tedavisinde-kimyasal-gebelik-belirtileri

Tüp Bebek Tedavisinde Kimyasal Gebelik Belirtileri? 

Tüp bebekte kimyasal gebelik endişesi taşıyan anne ve baba adaylarının en çok merak ettikleri konulardan biri de tüp bebekte kimyasal gebelik belirtileri konusudur. Aslında kimyasal gebelikte düşük 5. Haftaya kadar gerçekleştiği için çoğu kadın gebe olduğunu ya da düşük yaptığını fark edemeyebilir. Hatta çoğu kadın erken dönemde yapılan gebelik testi ile pozitif sonuç almamış ise kimyasal gebelik ile adet gecikmesini karıştırabilir. Ancak tüp bebek tedavisinde bu durum biraz daha farklıdır. Çünkü tüp bebek tedavisinde döllenen embriyonun transfer tarihi bellidir ve gebelik beklenmektedir. Kısacası gebelik oluşumu yakından takip edilmektedir. Embriyo transferinden 12 gün sonra yapılan gebelik testi ile anne adayının kanındaki hamilelik hormonu olarak da bilinen HCG oranı kontrol edilir. Eğer HCG oranında yükselme var ise gebelik söz konusudur. Sonrasında bu değerin gebelik ilerledikçe yükselmesi beklenir. Eğer HCG değeri düşmeye başlamış ise en önemlisi test sonrası normal regl kanaması görülmüş ise kimyasal gebelik söz konusu olabilir. Kimyasal gebeliğe bağlı olarak ortaya çıkan bu durumlar ise tüp bebek tedavisinde kimyasal gebeliğin belirtileri olarak kabul edilebilir. 

İlginizi Çekebilir: “Tüp Bebekte Kullanılan İlaçlar Hakkında Bilmeniz Gerekenler”

Tüp Bebekte Kimyasal Gebelik Nasıl Anlaşılır?

Kimyasal gebelik, fetüsün anne rahmine tutunması sonrasında ise farklı nedenlere bağlı olarak rahme tutunamaması ve düşmesi anlamına gelmektedir. Burada dikkat edilmesi gereken detay fetüsün kısa süreli de olsa anne rahmine tutunmuş olmasıdır. Tüp bebekte, döllenmiş embriyonun transferinden 12 gün sonra kanda yapılan gebelik testi ile HCG hormonu kontrol edilerek gebelik oluşumu tespit edilebilmektedir. Embriyo anne adayının rahmine tutunmuş ise bu testte HCG oranının belirli bir aşamaya gelmiş olması beklenir. Transferden 12 sonra gerçekleştirilen gebelik testinde HCG oranında yükselme görülmesine rağmen ultrason görüntülemesinde kese görünmüyor ise HCG oranında düşüş söz konusu ise kimyasal gebelik ihtimali üzerinde durulur. Ayrıca pozitif test sonucunda anne adayının regl kanamasına benzer bir kanama yaşaması da kimyasal gebeliğin anlaşılmasında yardımcı olmaktadır. 

Kimyasal Gebeliği Önlemek için Uygulanması Gerekenler

Kimyasal gebelik, kromozom anormallikleri ya da genetik faktörler gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıkan bir durumdur. Bu yüzden aslında kimyasal gebeliği önlemek için yapılabilecek özel bir yöntem ya da tedavi bulunmamaktadır. Ancak tüp bebek tedavisinde kimyasal gebeliği önlemek için anne adayının kullandığı rahim güçlendirici ilaçlar yardımcı olabilmektedir. Ayrıca sağlıklı bir rahme sahip olmak için sağlıklı bir beslenme düzenine, uyku düzenine ve sağlıklı bir hayata sahip olmakta etkili olacaktır. 

Kalem Bebek ekibi olarak bu yazımızda, “tüp bebekte kimyasal gebelik ” konusu hakkında en çok merak edilen ve araştırılan sorular ile ilgili detaylı bilgiler vermeye çalıştık. Tüp bebek tedavi süreci ve tüp bebekte kimyasal gebelik konusu hakkında daha detaylı bilgi alabilmek için buraya tıklayarak internet sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Paylaş :

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek