Ürojinekoloji, kadınlarda aşırı aktif mesane, pelvik organ sarkmaları, idrar kaçırma şikayetleri ve genital bölge şekil bozuklukları ve fonksiyon kaybı gibi sorunların tanı ve tedavisini konu edinir. Kadın hastalıkları ve doğum ile üroloji branşlarının alanıdır.
Özellikle idrar kaçırma, kadınlarda sık görülür. Menopoz sonrası iki kadından birinde rastlanır. İlerleyen yaş, zor doğumlar ve kronik sistemik hastalıklarla genital organlarda sarkmalar ve şekil bozuklukları gibi sorunlar meydana gelebilir. Bu hastalıklar yaşam kalitesini ve cinsel fonksiyonları bozar.
İdrar kaçırma, organ sarkması ve genital bölge şekil bozuklukları ile baş eden kadınlar utanç duygusu yaşayabilirler. Bazı durumlarda ise hastalar şikayetlerini rahatlıkla söyleyemezler. Dahası, hangi bölüme başvurmaları gerektiğini bilemeyebilirler. Bu tür durumlar hastalığın tedavisini geciktirir ve hastalığın ilerlemesine neden olabilir.
Günümüzde ürojinekolojik hastalıklar için oldukça etkili tedavi yöntemleri var.
Yenilikçi tedavi yöntemleri sayesinde hastanın ürojinekolojik rahatsızlıklardan dolayı azalan yaşam kalitesi artırılabilmektedir. Bazı hastalarda cerrahi müdahale gerekebilir. Erken tanı ve teşhis önemlidir.
Ürojinekoloji alanında tanı ve tedavi konusunda bazı durumlarda başka branşlar ile birlikte çalışılır. Bu branşlar başlıca: fizik tedavi ve rehabilitasyon, nöroloji, üroloji, psikiyatri ve radyolojidir.
Pelvik Taban Bozuklukları Nelerdir?
Pelvik taban; pelvis içinde yerleşmiş olan organları yani mesaneyi, rahim (uterus), vajeni ve rektumu alttan destekleyen kaslar, bağlar ve sinirlerdir.
Pelvik destek bozulursa; mesane veya bağırsak kontrolünün bozulması, idrar veya dışkı kaçırma, pelvik organlarda sarkma, işemede güçlük, pelvik ağrı ve cinsel sorunlar ortaya çıkabilir.
İdrar Kaçırma (Üriner İnkontinans) Nedir?
İstek dışında, kontrolsüz olarak yapılan idrara üriner inkontinans yani idrar kaçırma denir.
Kadınlarda her yaşta görülebilen hastalıklar arasındadır. Özellikle menopoz sonrası sık rastlanır ve iki kadından birinde görülür.
İstemsiz olarak idrar kaçırma, her zaman araştırılması gereken bir durumdur. Bu araştırmalar sonucunda, idrar kaçırmanın tipi belirlenir ve buna yönelik tıbbi veya cerrahi tedavi yapılır.
İdrar Kaçırmanın Tipleri Nelerdir?
1. Stres tipi idrar kaçırma: Öksürme, gülme, hapşırma, egzersiz veya cinsel ilişki sırasında gibi fiziksel aktiviteler esnasında idrar kaçırmaya denir.
2. Sıkışma tipli (urge) idrar kaçırma: Mesane dolu veya boş iken aniden gelişen tuvalete gitme isteğinden sonra gelişen istemsiz idrar kaçırmaya denir. Özellikle su sesi (örneğin bulaşık yıkama), soğuk içecekler veya soğuğa maruz kalmak, bu durumu tetikleyebilir. Beklenmedik zamanlarda hatta uykuda da ortaya çıkabilen bu durumdur.
3. Karma (mikst) idrar kaçırma: Stres ve sıkışma tipli idrar kaçırma durumlarının birlikte görülmesine denir.
Ürojinekoloji alanında idrar kaçırma (Üriner inkontinans) sorunu için uyguladığımız tedavi yöntemleri şunlardır:
- Mesane egzersizleri
- Planlı tuvalet egzersizleri
- Pelvik taban kas egzersizleri
- Elektriksel stimülasyon
- Çeşitli medikal araç ve cihazlar
- Farmakolojik tedavi (ilaç tedavisi)
- Sentetik materyal enjeksiyonları
- Mesanenin kas tabakasına botox uygulaması
- Cerrahi tedavi
Stres Tipi İdrar Kaçırmanın Tedavisi Nedir?
Bu tip idrar kaçırmanın ideal tedavisi, cerrahidir. Bu amaçla da en sık ve en etkili cerrahi tedavi, TOT olarak adlandırılan transobturator tape uygulaması yani idrar yolu altına yama yani mesh konulmasıdır. Bu yama, üretrayı destekleyerek idrar kaçırmayı engeller.
Operasyon vajinal yolla yapılır.
Üretra altına yapılan 1cm’lik küçük bir kesiden iğne ile girilerek yama üretra altına yerleştirilir. İşlem, çevre dokulara zarar vermeden birkaç dakika gibi kısa bir sürede bitirilebilmektedir.
İdrar Kaçırmanın İlaçla Tedavisi Var Mıdır?
Stres tipi idrar kaçırması olmayan hastalarda medikal tedavi uygulanabilir. Özellikle aşırı aktif mesane olarak adlandırılan ani işeme hissi idrar kaçırmada ilaç tedavisi planlanabilir.