Tüp bebek sürecinde en fazla merak edilen konuların başında yumurta kalitesi gelir. Yumurta kalitesi tüp bebek tedavisindeki en önemli adımlardan biridir. Kalem bebek olarak yazımızda sizler için yumurta kalitesi hakkında bilmeniz gerekenler listesini sizler için hazırladık.
IVF Başarısında Yumurta Kalitesi Neden Bu Kadar Önemli Bir Rol Oynuyor?
Yanıt basit bir gerçeğe dayanıyor: Yüksek kaliteli yumurtalar yüksek kaliteli embriyolar demektir. Yüksek kaliteli embriyolar ise başarılı bir gebelik elde edebilmek için erken gelişim evrelerine dayanacak güçtedir.
Bununla beraber, yumurta ve embriyo kalitesinin ardındaki bilimi anlamanın bazen güç olabileceğinin de farkındayız. İşte bu nedenle, laboratuvarımızda yaptıklarımıza dair bilgi sahibi olabilmeniz ve güven duyabilmeniz amacıyla SSS (Sıkça Sorulan Sorular) bölümleri hazırladık.
Laboratuvar Ne Kadar Önemli?
Oldukça. Deneyimli bir embriyoloji laboratuvarı ve kullanılan teknolojiler çok önemlidir.
Laboratuarımızda uzun yıllardır süren bilgi birikimi, teknik ekibimiz ve embriologlarımız ile deneyimli ekibimiz hamile kalma yolculuğunuzun her adımında yanınızda olacak.
Laboratuvarımız doğurganlık (fertilite) başarısını en iyi duruma getirecek yenilikçi teknoloji ve teknikleri kullanıyor. Ekibimizin uyumlu birlikteliği ve yenilikçi teknolojilerimiz, embriyolarımızın maksimum gelişme potansiyeline ulaşmasındaki bir numaralı nedendir.
Yumurta Kalitesi Nedir?
Yumurta kalitesi embriyonun implantasyonun (embriyonun tutunması) olasılığının en önemli belirleyicileriden biridir ve kısmen bir kadının kalan yumurta sayısına, yani over (yumurtalık) rezervine bağlıdır. Bu da, tamamen olmasa bile, kadının yaşı ile ilişkilidir. Benzer şekilde, yumurtalık rezervi yumurta kalitesinin iyi bir göstergesidir; ama sayı ve kalite her zaman birbirini desteklemeyebilir. Bazı kadınlar az sayıda yüksek kaliteli yumurtaya sahiptir ve bu nedenle de tüp bebek yoluyla gebe kalmaları daha kolaydır.
Yumurtalar Nasıl Embriyoya Dönüşüyor?
Sağlıklı kadınlarda, yumurtlama (ovülasyon) her ay yumurtalıklardan olgun bir yumurtanın serbest kalmasıyla meydana gelir. Serbest kalan yumurta yumurtalıktan fallop tüpüne ilerler. Tek bir sperm tarafından başarıyla dölleninceye kadar burada kalır. Döllenme başarılı olduktan sonra, sperm ve yumurta embriyoya dönüşür. Embriyoya dönüşme süreci oldukça hızlı ve komlikedir.
Embriyo Kalitesini Artırabiliyor musunuz?
Klinik laboratuvarımız tüm embriyolar için sürekli bir kültür ortamı oluşturabilmek adına çeşitli gazlardan oluşan benzersiz bir kombinasyon kullanır.
İnkübatörlerimizden sürekli veri akışı takibi yoluyla embriyo gelişimi için güvenli ve kararlı bir ortam oluşturuyoruz. Böylece embriyoların başarılı olabilmesine yönelik koşulları sağlıyoruz. Yenilikçi embriyo inkübatörlerimizin de katkısıyla, hastalarımıza daha iyi embriyo kalitesi ve yüksek doğurganlık başarısı oranları sunuyoruz.
Yumurta Kalitesi Neden Önemlidir?
Tek kelimeyle, kesinlikle. Yumurtalar ve embriyolar basit ve doğrudan bir şekilde birbiriyle bağlantılıdır: yüksek kaliteli yumurtalar yüksek kaliteleri embriyolar verir.
Yüksek kaliteli yumurtalar embriyonun rahim içinde gelişmesine ve tutunmasına veya ‘yapışmasına’ olanak sağlar. Gelişimin erken evrelerini atlatabilmesi ve nihayetinde gebelik ile sonuçlanabilmesi için embriyonun güçlü (yüksek kalitede) olması şarttır. Yüksek kaliteli yumurta ve embriyoların başarılı bir gebelik ile sonuçlanma olasılığı daha fazladır. İşte bu nedenle bir kadının başarılı gebelik şansında yaş oldukça önemlidir. Kadının yaşı ilerledikçe, yüksek kaliteli yumurta üretme kapasitesi azalmaya başlar.
Yumurta Kalitesi Nasıl Test Edilir?
Kesin olarak biliyoruz ki yaş, yumurta sayısında düşüş ile ilişkilidir. Bu düşüş ise sağlıklı gebelik şansınızda düşüş ile bağlantılıdır. Yaş ayrıca yumurta kalitesi ile de ilişkilidir: 30 yaşındaki kadınların çoğunda tüm yumurtaların yalnız %12’si bebeğe dönüşme potansiyeline sahiptir. 40 yaşına gelindiğinde ise bu yumurtaların yalnızca %4’ü kalır. Dolayısıyla, yumurta kalitesi doğrudan test edilemez ancak bir kadının yaşı yumurtalarının kalitesine dair önemli bir göstergedir.
3. Gün Embriyosu Nedir?
3. Gün embriyosu, embriyonun yaşını veya döllenme sonrası geçen gün sayısını ifade etmektedir. Spermin yumurtayı başarılı bir şekilde döllemesinin sonucu, hızlı bir bölünme sürecine başlayan tek bir hücredir. Doğal bölünmenin üçüncü gününde, artık 3. Gün embriyosu olan embriyonun düzgün şekilde bölünmeye devam edip etmediğine ve sağlıklı bir implantasyon adayı olup olmadığına karar veririz. Embriyo sağlıklıysa implantasyon için daha güçlü ve daha sağlıklı olabilmesi adına iki gün daha doğal şekilde bölünmeye devam etmesine izin verilir. Embriyonun daha fazla güçlenmesinin olası görülmediği durumlarda ise embriyo 3. Günde transfer edilir.
5. Gün Embriyosu Nedir?
Anlayabileceğiniz üzere, 5. Gün embriyosu döllenme sonrası beş gün boyunca gelişmesine izin verilmiş olan embriyodur. Bu aşamada, embriyo yüzlerce hücre içermekte ve oldukça gelişmiş olduğundan implantasyon yoluyla rahme tutunmaya oldukça uygundur. 5. Gün embriyolarına blastokist adı da verilir. Tüm embriyoların yalnızca üçte biri bu aşamaya gelir. Bazı laboratuvarlar embriyoyu bu aşamaya kadar geliştiremezler. Embriyonuz blastokist aşamasına kadar gelişmişse daha üstün ve sağlıklı bir embriyo olduğundan implantasyon şansı da daha güçlüdür.
Transfere Nasıl Karar Veriyoruz?
Hangi embriyoların transfer edileceğinin belirlenmesinde tüm embriyoların yakından takibi kilit rol oynar. Kliniğimizde doktorlarımız ve laboratuvar embriyologlarımız embriyo gelişimini laboratuvarda yakından ederler. Birbirleri ile iletişim halinde transfer edilecek en iyi embriyoya karar verirler.
Doğurganlık ekibimiz tüm embriyo gruplarının benzersiz olduğunun farkındadır. Bazen en iyi embriyo hemen belli olurken bazen ise hangisinin transfere uygun olduğunu görmek için birkaç gün gerekebilir.
Embriyo Derecelendirme (Kalite Sınıflandırması) Süreci Nedir?
“1. Gün” spermin yumurtaya girmesinden ve büyük bir yuvarlak hücre içerisinde daire biçiminde iki birikim alanı görmemizden sonrasıdır. Bu iki alan mevcut olduğunda yumurtanın sperm tarafından döllendiğinden emin oluruz.
Embriyoların 3. güne kadar derecelendirilmesi üç temel özelliğe dayanır:
- Embriyonun kaç hücresi olduğunun sayılması,
- Hücre sayısının gelişim günü ile eşleştirilmesi: Örneğin, 2. günde 4 hücresi ve 3. günde ise 6 ila 8 hücresi olması,
- İyi bir embriyonun son işareti hücrelerin parçalara ayrılmıyor olmasıdır. Embriyoda parçalara ayrılan hiç hücre olmaması veya çok az hücre olması beklenir.
Embriyoların 5. ve 6. günlerde derecelendirilmesi:
- Embriyo içerisinde sıvı kesesi olan bir top görünümünü almıştır.
- Sıvı ne kadar geniş ve yayılmışsa o kadar iyidir.
- Embriyoda bir alanda top benzeri paketlenmiş hücre grubu vardır; bebek buradan gelişecektir. Bu hücreler ne kadar sıkı ve çok sayıda ise o kadar iyidir.
- Bu hücre grubunun etrafında, topun dışını oluşturan daha yassı hücreler vardır. Bu hücrelerden plasenta gelişecektir. Bu hücreler ne kadar sıkı paketlenmişse o kadar iyidir.
- Bu aşamada, embriyonun 50’den fazla, bazı durumlarda ise 100 üzerinde hücre içermesi gerektiğinden, hücre sayımı yapılamaz.
Başarısız bir Siklus Geçirdim. Denemeye Devam Etmeli miyim?
Yaş yumurta kalitesi, embriyo kalitesi ve gebelik oranı açısından kilit bir faktör olsa da, aydan aydan farklılıklar yaşanır. Bu da ilk siklusunuz başarısız olmuşsa bile umudunuzu korumanız için bir neden olduğu anlamına gelir. Kesinlikle yeniden deneyin.
Hangi Testleri Sunuyorsunuz?
Kliniğimizde embriyologlarımız, doktorlarımız ve bilim ekibimiz, aşağıdaki testleri kullanarak başarı oranlarınızı artırmaya devam ediyor:
+ PGT-M: Bu genetik test yöntemi, IVF embriyosu üzerinde rahminize transfer edilmeden önce uygulanır. PGT-M, mevcut tek gen hastalıklarını ortaya çıkarır. PGT-M sayesinde, sizin ve partnerinizin belirli bir genetik hastalığa sahip bir bebek sahibi olma riski taşıyıp taşımadığınızı belirleyebilir ve çocuklarınıza aktarma olasılığını ortadan kaldırabiliriz.
+ Preimplantasyon Genetik Tarama (PGS): Tek gen hastalıklarını saptamak yerine, PGT-A doğum kusurları veya bilişsel bozukluk ile sonuçlanabilecek kromozom anomalilerini test eder. Bu testin uygulanması gebelik oranlarını artırır ve daha sağlıklıklı bebek doğumlarına neden olur. Doktorlar ve embriyologlar, implantasyon için yalnızca sağlıklı ve kromozom açısından normal embriyoları seçebilirler.
+ Embriyo Tıraşlama (Assisted Hatching): Bazı embriyolar metabolik aktiviteleri düşük olduğunda ‘kabuğundan’ çıkamaz ve dolayısıyla da rahme yerleşemez. Bu gibi durumlarda ekibimiz laser yardımı ile veya asit çözeltisi içeren çok küçük bir pipet yardımıyla minik bir delik açarak embriyonun kabuğundan çıkmasını kolaylaştırarak rahme yerleşmesine olanak tanır.