Yumurta Dondurma Nedir? 

Bir sorunuz mu var?

Uzmanlarımız aklınızdaki soruları yanıtlamaktan mutluluk duyar.

Çocuk sahibi olmayı ertelemenin pek çok geçerli nedeni vardır. Kariyerinize odaklanmak, henüz bir çocuğa bakacak maddi olanaklarınızın olmaması, duygusal olarak çocuk sahibi olmaya hazır olmamak gibi. Sebebi ne olursa olsun, aile kurmak için en doğru zamanı yalnızca siz belirleyebilirsiniz. Biyolojik saatiniz, yaşınız ilerledikçe yumurtalarınızın sayılarının azalmasıdır. Yumurta dondurma işlemi, biyolojik saatiniz ile yaşam planlarınız arasındaki boşluğu kapatmak isteyenler için bir yoldur.  

Yumurta dondurma programımız sayesinde, hazır olduğunuz zaman aile kurma şansına sahip olabilirsiniz. Dahası, karşılaşabileceğiniz infertilite sorunlarına karşı güvenilir bir yedek plan oluşturabilirsiniz. Size sunduğumuz yumurta dondurma teknolojileri ile, biyolojik saatinize karşı son sözü söyleme hakkı artık sizin. 

Yumurta Dondurma Benim için Doğru Seçenek mi?

 Genel olarak, yumurta dondurma işlemi aşağıda belirtilen durumlarda önerilir: 

  • Doğurganlık özelliğini geleceğe taşımak için yumurta saklamak isteyenler
  • 25 ila 37 yaş aralığında olanlar
  • Henüz çocuk sahibi olmaya hazır olmayanlar
  • Ailesinde erken menopoz öyküsü olanlar
  • Kemoterapi gibi tıbbi tedavi görenler
  • Başka bir çocuk sahibi olmayı ertelemek isteyenler
  • Kemoterapi ve radyoterapi ile ilişkili komplikasyonların üstesinden gelmek isteyenler
  • Yumurtalık kisti gibi tıbbi sorunları olanlar

yumurta-dondurma

Yaş ve Doğurganlık

Kadın doğurganlığı yirmili yaşların sonlarında azalmaya başlar. Bu azalmayla ilişkili olarak yumurta sayısındaki sürekli kayıp düşük, kromozom (genetik) anomalileri ve infertilite (özellikle 35 yaş üstü kadınlarda) oranları artar. Yumurta dondurma, kadınlara gebe kalmak istediğine karar verdiği zaman ‘daha genç’ yumurtaları kullanma fırsatı sunar. Bu sayede kadınlar ileri yaştan kaynaklanan problemlerin önüne geçebilirler. 

Bu yüzden, yumurtalarınızı ne kadar erken dondurursanız o kadar iyidir. Daha genç yumurtalar, yumurtaları kullanmak istediğiniz zamandan bağımsız olarak, başarılı gebelik şansını artırır.

  • İdeal yumurta dondurma yaşı over (yumurtalık) rezervinin en yüksek olduğu 25 ila 37 yaştır.
  • Sizinle birlikte yumurtalıklarınız da yaşlanır ve kullanılabilir yumurta sayınız azalır.
  • Rahminiz ise 50 yaş civarına kadar sağlıklı ve gebeliği destekleyecek durumda kalabilir.
  • Gelecekte başarılı bir şekilde gebe kalma şansınızı yumurtalarınızın toplandığı yaşta sabitlersiniz: örneğin, yumurtalarınızı 28 yaşında dondurur ve 39 yaşında kullanırsanız başarı oranınız 28 yaşındaki orandır.
  • Yumurta dondurma 37 yaş sonrasında da bir seçenektir ancak önerilen sayıda yumurta elde edebilmek için birden fazla IVF siklusuna ihtiyaç duyabilirsiniz.

Yumurta Dondurma: Yaş ve Doğurganlık İlişkisi  

Kadın doğurganlığı ve yumurta sayısı ve niteliği 30 yaş civarında azalmaya başlar. 35 yaş sonrasında ciddi düşüş yaşanır. Bu nedenle en genç yumurtalarınızı saklamak son derece faydalıdır. 

Doğduğunuzda yaklaşık 4 milyon yumurtanız bulunur. Ergenlik dönemine geldiğinizde, bu rakam 400.000’e düşer ve her adet döneminizde 1000 kadar yumurta kaybedersiniz. 30 yaşındaki kadınlarda kalan yumurta sayısı 100.000’in altındadır. 40lı yaşların ortalarından itibaren ise bu rakam sıfıra yakındır.

Bir kadın menopoza yaklaştığında (45 yaş civarı), sağlıklı yumurta üreten folikülü (keseceği) neredeyse hiç kalmamıştır. Folikül kalmışsa bile, gelişimini etkileyen doğal hormon değişiklikleri nedeniyle yumurtalar tam olgunluğa genellikle ulaşmaz.

Yumurtalarınızı dondurduğunuzda ne kadar gençseniz ileride başarılı bir gebelik ihtimaliniz o kadar yüksektir. Dondurulmuş yumurtalar ile gerçekleştirilen IVF’te başarı oranı, yumurtaların yerleştirildiği değil toplandığı zamana bağlıdır. 

Bu yüzden, 30 yaşındayken yumurtalarınızı dondurur ve 40 yaşına kadar kullanmazsanız, esas olarak süreci zamanda durdurmuş olursunuz. Başarılı gebelik şansınız 30 yaşınızdaki ile aynı olur. Genel olarak 40 yaş sonrasında yumurta dondurulmasını ise önermiyoruz.

Yumurta Dondurma Süreci Nasıl İşler?

Yumurta dondurma siklusunun tamamı iki hafta kadar sürer. Bu sürede normal aktivitelerinize devam edebilirsiniz. Çoğu kadın, ister iş, egzersiz isterse başka aktiviteler olsun, tam olarak işlevsel olup günlük rutinlerini sürdürebilir. Bu rutinlerdeki tek değişiklik hafif ilaçlar ve birkaç muayene ziyaretinden ibarettir. Yumurta toplama işlemi çoğunlukla 20 dakika kadar sürer ve ertesi gün işe dönebilirsiniz.

İki haftalık yumurta dondurma süreci boyunca, normal programınıza devam edebilirsiniz. İlerlemenizi takip etmek ve yumurta toplamak için en uygun zamanı belirlemek amacıyla 3 ila 5 kez kliniği ziyaret etmeniz gerekir.

Yumurtalarımı Kaç Yıl Dondurabilirim?

Yumurtaların dondurulmuş olarak kalacağı sürede bir kısıtlama yoktur. Yumurtalar bugün dondurulabilir ve zaman içerisinde niteliğinde hiçbir kayıp olmadan sonsuza kadar donmuş ve stabil olarak kalabilir. Çözündürme sonrasında, yumurtalar yeni bir IVF siklusu ile aynı başarı şansına sahiptir.

Hastalarımıza önerimiz öncelikle doğal yollardan gebe kalmayı denemeleri ve başarısız olmaları durumunda yumurta dondurma işlemine başvurmalarıdır. Hatta yumurtaları ikinci veya üçüncü çocuk için saklamalarıdır. 

Özetlersek, yumurta dondurma muhteşem bir ‘yedek plan’ olarak düşünülebilir.

Yumurta Dondurma İle ilgili Bilgi

Yumurta toplama süreci minimum düzeyde rahatsızlık içerir. İşlemin tamamı 20 dakika kadar sürer ve hafif anestezi altında gerçekleştirilir. Ertesi gün işinize dönebilirsiniz.

Yumurta Dondurma İle İlgili Sık Sorulan Sorular

yumurta-dondurma-nedir

Yumurta Dondurma İşlemi Kanser Tedavisi Gören Kadınlarda Yararlı Mıdır?
Kanser hastası kadınlar kemoterapi veya radyasyon tedavisinde yumurtalık hasarı ihtimali ile karşı karşıya kaldığından hızlı dondurma programlarını tercih edebilirler. Bu programlar tam da adından anlaşıldığı gibi çalışır: bir sonraki adet döneminiz başlar başlamaz, iki haftalık yumurta dondurma sürecine başlanabilir.

Yumurta Dondurmak İçin En İyi Yaş Var Mıdır?

Aile planlama sürecinizde aklınızda bulundurmanız gereken, dondurma sırasında ne kadar gençseniz sağlıklı bir çocuk sahibi olma olasılığınızın da o kadar yüksek olduğudur. Bir başka deyişle, bebeğinizin sağlığı yumurtanızın dondurulduğu andaki yaşını yansıtır. Bu nedenle, kadınların 35 ile 37 yaş arasında yumurtalarını dondurmalarını öneriyoruz.

37 yaş sonrasında da yumurta dondurmak mümkündür ancak sürecin daha fazla zaman alması olasıdır. Yumurtalarınızın niteliği ve sayısı 35 yaştan itibaren hızlı bir biçimde azaldığından, yeterli miktarda olgun, sağlıklı yumurta toplamak için birden çok siklus gerekebilir.

Dondurulmuş Yumurtalarla Nasıl Başarılı Bir Şekilde Gebe Kalabilirim?

yumurta-dondurma-asamalari


Dondurulmuş yumurtalar ile gebe kalma şansınız genellikle taze (dondurulmamış) yumurtalar ve IVF ile gebe kalma şansınız ile aynıdır. Olası doğurganlık başarısında yaş daima bir faktördür ancak 25 yaşında yumurtalarınızı dondurursanız ve 37 yaşında kullanmaya karar verirseniz başarılı gebelik şansınız 25 yaşınızdaki ile aynıdır (yumurtalarınızın toplanıp saklandığı tesis ve personelinin en üst düzeyde olması durumunda).

Kaç Yumurtamın Dondurulması Gerekir?
Gelecekte birden fazla çocuk sahibi olma ve birden fazla gebelik denemesi için genellikle 20 olgun yumurta dondurulmasını öneriyoruz. Toplanan her yumurta gebelik ile sonuçlanmadığından, önemli sayıda yumurta dondurulması çok önemlidir.

Tüm Yumurtalarım Tek Seferde mi Kullanılacak?
Dondurulmuş yumurtalarınızın kullanılması veya çözündürülmesi sürecine yumurta çözdürme siklusu denilmektedir. En sağlıklı, en güçlü embriyoyu elde edebilmek için tek seferde, parti halinde, 6 ila 8 yumurta çözdürürüz. Her partide yer alan yumurtalardan kaçının başarılı bir şekilde döllendiğine bağlı olarak, her parti ile birden fazla gebelik denemesinde bulunmanız mümkündür.

Yumurtalarımın Nerede Dondurulacağını Nasıl Seçeceğim?
Bir doğurganlık merkezinin yumurta dondurma deneyimi, gelecekteki şansınız üzerinde etkilidir. İdeal bir merkezde dondurulan yumurtalar çözdürüldüğünde %90 ı kullanılabilir durumda olmalıdır.

Tüm Dondurma Süreci Ne Kadar Sürüyor?
Adet döneminizin 1. Gününden itibaren, yumurta dondurma siklusu iki hafta sürmektedir. Süreç boyunca normal programınıza devam edebilirsiniz; sadece hafif bir ilaç kullanmanız ve takip için 3 ila 5 kez kliniği ziyaret etmeniz gerekir. Yumurtalarınızın toplanma işlemi, günlük rutininizi değiştirebilecek tek gündür. Bu işlem 20 dakika kadar sürer ve hafif anestezi altında minimum düzeyde rahatsızlık hissederek gerçekleştirilir. 24 saat içerisinde işinize dönebilirsiniz.

40 Yaş ve Üzerindeysem Yumurtalarım Dondurulabilir mi?
Gelecekte gebelik başarısı olasılığını en yüksek düzeye çıkarabilmek adına, yumurta dondurma işlemini mümkün olan en erken yaşta yaptırmanızı şiddetle öneriyoruz. Maalesef, bu durum yumurtaların 40 yaş sonrasında dondurulmasını önermediğimiz anlamına geliyor.

Tüp bebek ve kadın hastalıkları konusunda daha fazla bilgi edinmek için bloğumuzu ziyaret edebilirsiniz. Bloğumuzu ziyaret etmek için lütfen tıklayın.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Hemen Randevu Al !
Kalem Bebek